På den anden side… Kommer vi overhovedet hinanden ved?

På den anden side... Kommer vi overhovedet hinanden ved?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Tiden går – og klokken slår. Jovist. Men den sidste håndfuld år er det som om klokken er slået ud af takt. Siden 1980’erne – så længe jeg kan huske tilbage – har vi med begejstring hørt på, og talt om, vores samfund i rivende udvikling. En god udvikling, hvor alt bliver lettere, hurtigere og bedre for alle. Sådan er det også gået. Verden er blevet mindre, mulighederne større og de sidste mange årtier er vores velfærd bare steget og steget. Det gælder, vel at mærke, både vores økonomiske velfærd og personlige frihed. Et stort tak for det. Det er bare som om, vi nu er begyndt at glemme det vigtigste: os selv og hinanden! Det kan let lyde ulideligt filosofisk – men sådan er det ikke her. Læs bare videre. 

Tendensen er den samme over hele verden. Alt skal i dag digitaliseres og effektiviseres.

Først blev disse to begreber kernen i alt hvad en privat virksomhed foretager sig. Så fulgte de offentlige institutioner med. Nu kommer turen så til de private hjem – også i Spanien. Her skal alt nu også digitaliseres og effektiviseres. Der er fordele og ulemper ved alting – også digitaliseringen. Men jeg bliver skræmt, når jeg ser og hører om folk, der arbejder, studerer og underholdes hjemme. Altid klistret til en skærm – uden (spild) tid til snak med levende mennesker.

Det er klart, vi under den nuværende Coronakrise har været nødt til at være mindre sociale – altså rigtigtsociale – og både arbejde, studere, handle og kommunike via digitale værktøjer. Det er fint nok. Det er også fint nok, at man på en sygedag kan arbejde hjemmefra eller følge sin uddannelse via fjernundervisning. Men, i længden, er intet mere givende, inspirerende og livsbekræftende end at have gode folk omkring sig. Det håber jeg inderligt, vi aldrig glemmer – specielt lige nu. I dag udbydes der nemlig flere kurser og uddannelser online end nogensinde – altså uddannelse hjemmefra, alene og isoleret foran en skærm. Samme udvikling ses i erhvervslivet, hvor flere og flere virksomheder tilsyneladende mener, det er til alles bedste, hvis der arbejdes hjemmefra. Det er – igen – alene og isoleret foran en skærm. Udviklingen går så hurtigt, at regeringen allerede har vedtaget en lov med retningslinjer og rettigheder for lønmodtagere, der arbejder hjemmefra. Mange må synes, det er smart. Jeg synes det er både usmart, usundt og ufestligt. Hvad med klassefesten og firma julefrokosten? – Skal den i fremtiden også afvikles online? 

Vi bliver ved hjemmet lidt endnu – eller rettere: vi bliver ved de ting, som altid er foregået ude blandt andre, men som nu oftere og oftere sker hjemme. At begreber som ”Coffee To Go” og ”Take Away Food” skulle trække ind i spaniernes bevidsthed, havde jeg aldrig troet. At det faste morgenbesøg med kaffe, avislæsning og en hurtig sludder på den lokale kaffebar skulle udskiftes med en kaffe, man tager med sig, eller drikkes gående – typisk mens man læser avisoverskrifter eller tjekker Facebook på sin mobil – havde jeg aldrig forestillet mig. Det samme gælder, når jeg ser spanske familier bestille Take Away. At spaniere skulle få sig til at bestille og spise halvdyr restaurationsmad i deres private hjem er helt sort for mig. Det er jo Europas mest livsglade og sociale folkefærd, vi bor iblandt. Jeg fornemmer klart at, efter Take Away middagen, er det tid til Netflix. Det er imponerende, hvad man ikke får for 12 euro om måneden – igen tvivl om det. Men igen; det er hjemme, hjemme, hjemme. Film skal ses i biografen, sagde man engang. Det tilslutter jeg mig – særligt hvis det bliver på kysserækken. Men biograferne bløder, for flere og flere vil hellere se film hjemme. Præcis som tendensen går mod at spise hjemme, studere hjemme og arbejde hjemmefra – alene eller næsten helt uden folk omkring sig. ”Alene” er også nøgleordet når man ser tidens nye low cost hoteller. Man booker sit værelse online, downloader en app, får tilsendt en kode, som en maskine scanner ved din ankomst. Samme maskine ”spytter” dit nøglekort ud samt en bakke med et toilet kit. Velkommen til Hotel 2021 – helt uden kontakt til levende mennesker. Nogle synes, igen, det er smart. Jeg holder på, det er en skræmmende kold og tom oplevelse. Derfor overskriften: kommer vi overhovedet hinanden ved? Det gjorde man i det alt fald tidligere. For nylig fik jeg genopfrisket min gamle fars første rejse til Spanien. Jeg misunder ikke en 30 timers bustur til Calella, lidt nord for Barcelona. Jeg misunder derimod den personlige nærhed, der var på rejsen – særligt på hotellet. De rejsende og hotelpersonalet snakkede løs med hinanden og børnene spillede bold med personalets børn sidst på aftenen. Da bussen efter otte dejlige dage atter satte kursen mod nord, tog det imødekomne personale talstærkt afsked med de festlige danskere. De havde haft det vidunderligt – sammen!  

Det var dengang. Vi kan ikke skrue tiden tilbage – men vi kan godt skrue op for det sociale samvær. Når vi kommer ud af Corona-tiden, håber jeg inderligt, folket som helhed springer ud af den hjemlige isolation, der også inden Coronakrisen, havde alt for godt fat i os. Jeg håber, vi vil værdsætte, vi har hinanden – både på kontoret, på uddannelsesinstitutionen, på caféen og på gader & stræder. For som skrevet for et par minutter siden: der er intet mere givende, inspirerende og livsbekræftende end at have gode folk omkring sig.

Af Henrik Andersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa