Det danske magasin i Spanien
NIÑO ELLER NIÑA – Hvad sker der med vejret i 2024?

NIÑO ELLER NIÑA - Hvad sker der med vejret i 2024?

Vi har nu lagt 2023 bag os, og efter et usædvanligt varmt efterår og den stadig mere prekære vandmangel i provinsen, er det naturligt, at vi begynder at tænke på det kommende år. Hvordan bliver vejret i 2024? Hvad siger eksperterne, og er der håb for vandsituationen her sydpå?

El Niño eller La Niña

Når det kommer til vejret, har du sikkert hørt om El Niño eller La Niña (som betyder en dreng og en pige på dansk). Disse udtryk beskriver meteorologiske mønstre i Stillehavet, der kan påvirke vejret rundt om på kloden, og selvom begreberne måske ikke er så kendte for os, er de langt fra nye vejrfænomener. I det 17. århundrede bemærkede sydamerikanske fiskere visse perioder med usædvanligt varmt vand i Stillehavet. Navnet de brugte var El Niño de Navidad, da fænomenet normalt topper omkring juletid.

El Niño og La Niña er to modsatrettede klimamønstre, der bryder de normale forhold i Stillehavet, og begge kan have globale konsekvenser for vejr, skovbrande, økosystemer og dermed også økonomier. Klimamønstrene varer normalt mellem ni måneder og et år, men de kan også vare i årevis og forekommer normalt hvert andet til syvende år. El Niño, som vi befinder os i nu, fører til varmere meteorologiske forhold i blandt andet Europa, og La Niña, som vi gerne vil byde velkommen, bringer køligere vejr til den nordlige halvkugle.

Året der gik

2023 var et ekstremt varmt år i store dele af verden. Ifølge den uafhængige forskningsgruppe Climate Central (CC) har menneskeheden aldrig oplevet temperaturer så høje som dem, der blev registreret mellem november 2022 og oktober 2023. I gennemsnit var temperaturerne 1,3 grader over normalen. Det lyder måske ikke af meget, men ifølge forskerne er det den højeste temperatur, som menneskeheden har oplevet i de sidste 125.000 år!

I sommermånederne juni, juli og august 2023 slog Spanien 552 temperaturrekorder, både for gennemsnitlige og højeste maksimum- og minimumstemperaturer. Vejrstationen i Málaga lufthavn målte blandt andet en uønsket historisk rekord på 44,2 grader i juli, en måned der også var Costa del Sols varmeste siden målingerne begyndte i 1942. Det var også måneden, hvor vejrfænomenet El Niño officielt blev bekræftet af Verdens Meteorologiske Organisation (WMO). National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har siden bekræftet, at oktober 2023 var den varmeste oktober nogensinde.

Det kommende år

Hvis 2023 var varmt, bliver 2024 bestemt ikke bedre. Forskerne i CC’s Climate Change Index (CSI), der måler, hvordan klimaændringer påvirker miljøet og temperaturændringer, advarer om, at situationen forventes at forværres i 2024, hvor de kølende effekter af La Niña forsvinder helt. De slår samtidig fast, at ændringerne i de atmosfæriske sammensætninger vil føre til flere hedebølger og mere intens regn og tørke forskellige steder i verden.

Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) beregner, at virkningerne af El Niño vil kunne mærkes indtil i hvert fald april 2024. Klimamønsteret vil derfor betyde, at næste år bliver endnu varmere end 2023. Det skyldes ikke kun El Niño, men også øgede klimaændringer på grund af menneskelige aktiviteter. Vejrfænomenet, som denne gang begyndte i midten af ​​2023, påvirker den globale temperatur mest i året efter det udviklede sig, og El Niño vil derfor bidrage til at øge luft- og vandtemperaturerne ind i år 2024. Samtidig bemærker eksperterne, at der er større chance for øgede temperaturer syd for den 40. breddegrad N, som er den usynlige linje, der går gennem hele det centrale Spanien. Sidst El Niño var i fuld sving, i 2016, så kloden sit varmeste år nogensinde.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) er lidt mere optimistisk og har udtalt, at der er 95 % chance for, at en moderat til stærk El Niño-sæson vil fortsætte indtil februar 2024. El Niño-år har en tendens til at bringe en mild og våd start på vinteren (nov/dec) og en koldere og mere tør afslutning på vinteren (januar til marts) i Europa. Der er ingen tvivl om, at det bliver varmt, og forskerne frygter, at 2024 vil bringe os over grænsen på 1,5 graders opvarmning, hvilket kan føre til hidtil usete konsekvenser for livet på jorden.

Det spanske meteorologiske institut (AEMET) forventer også højere temperaturer end normalt denne vinter, men forudser samtidig 50 % mere regn, selvom langt størstedelen af ​​dette vil falde i de nordlige og nordvestlige dele af landet. De spanske meteorologer peger samtidig på, at nedbøren ikke vil være nok til at stoppe den langvarige tørke, der startede her i landet i slutningen af ​​2022.

Så hvordan vil vejret være i 2024, bortset fra varmt? I sidste ende må vi bare indse, at kloden er fuld af overraskelser, og at meteorologiske prognoser ikke er en eksakt videnskab, selv i dag.

(Kilder: World Meteorological Organisation (WMO), Climate Central, National Ocean Service, The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), La Opinión de Málaga og AEMET)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.