Det danske magasin i Spanien
Joao Magalhaes – manden med bilerne

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer hans datter i et abstrakt fotografi med samme bil.
 
La Danesa har før skrevet om det populære bilmuseum i Málaga, men denne gang har vi fået en snak med ejeren Joao Magalhaes.
Faderen havde tekstileksport og en forkærlighed for gamle biler. Portugisiske Joao har arvet begge dele, om end bilsamlingen har antaget en anden karakter end den af faderens.
 

Hvordan finder man på at åbne et bilmuseum?

”Min far havde kun biler fra 20’erne og 30’erne. Da jeg arvede bilsamlingen fra min far, havde jeg to muligheder: Jeg kunne sælge den eller jeg kunne forbedre den. Jeg valgte det sidste og ønskede at gøre den komplet med biler fra alle årtierne,” fortæller Joao til La Danesas udsendte, da vi tager plads i et par stole, der befinder sig i den gamle tobaksfabrik, som også huser Málagas bilmuseum.
 

Hvorfor ligger museet i Spanien og ikke i Portugal? 

”Jeg ville rigtig gerne have haft mit museum til at åbne i Portugal, og jeg havde skam også købt en hal til formålet, som lå godt placeret med gode tilkørselsforhold, men de Portugisiske myndigheder var svære at få med på ideen og bureaukratiet var alt for trægt. Nærmest ved en tilfældighed talte jeg med Málagas borgmester, som også dengang var Francisco de la Torre, han kunne godt se ideen i at få bilmuseet til den netop renoverede tobaksfabrik. Sådan blev det altså i Málaga, museet kom til at ligge,” fortæller Joao, der selv bor i Portugal og rejser frem og tilbage.
”Revolutionen i Portugal i 70’erne ændrede mit liv fuldstændigt. Alle fabrikker blev lukket ned. Heldigvis kunne jeg holde forretningen kørende ved at producere vandtæt stof til en aftager i Paris. Min bedstefar lånte mig penge, så jeg kunne tage til Paris og ordne mine forretningsaftaler,” fortæller Joao, der forstod at opretholde en statelig fremtoning, når han holdte sine møder i restauranten på de fineste hoteller i Paris. ”Mine forretningsforbindelser fik indtrykket at, at jeg var en succesfuld forretningsmand, når vi dinerede i restauranten på hotel Ritz, mens jeg selv boede på de kummerligste hoteller, Paris havde at byde på. Jeg husker især en nat, hvor jeg kunne høre musene kravle henover gulvet. Den nat sov jeg i badekarret,” fortæller Joao og griner over den groteske situation.
”Jeg har flere gange balanceret på en knivsæg. Heldigvis fik jeg via min kontakt i Paris eneret på forhandling af Benetton i Portugal af selveste mr. Benetton. Da jeg havde bygget Benetton op i Portugal solgte jeg den franchise og kastede mig over at opbygge mærket Kookaï, som jeg efterfølgende også solgte,” fortæller Joao og tilføjer, at selvom det i dag går absolut bedre for ham, så bor han ikke selv på hotel Ritz. Trestjernede hoteller kan det blive til. ”Men jeg kan stadig godt lide at sidde i baren på Ritz og indsnuse stemningen,” smiler han.
Inden La Danesas udsendte forlader museet går vi over til (en af) Joaos yndlingsbiler. Det er en Mercedes-Benz 300 SL fra 1955 med de klassiske ”mågevinger”. Fotoet, som ledsager udstillingen, er et abstrakt fotografi af en kvinde med mågevingerne som en form for maske. ”Min datter!” proklamerer han stolt og stiller sig op til fotografering.
 

Der er nok mange af vores læsere, som tænker på, hvilken bil museumsdirektøren selv kører i?

”Den billigste Toyota, der produceres!” griner Joao, mens han bevæger sig over mod en museumsgæst, der har et spørgsmål om en af de udstillede biler.

 
 
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa