LA Organic Experience – Hvad har designer Philippe Starck, oliven og Ronda til fælles?

LA Organic Experience – Hvad har designer Philippe Starck, oliven og Ronda til fælles?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Byen Ronda i den sydlige del af Andalusien er verdenskendt for sin smukke udsigt, fascinerende fortid og for de velkendte kunstnere, der igennem tiden er kommet hertil for at skrive og male.

Hvad Ronda ikke er kendt for er moderne arkitektur, innovativ marketing, innovativt landbrug og mest af alt berømte designere. Det kan derfor komme som en overraskelse for nogle, at kun få kilometer fra byens historiske centrum ligger Spaniens mest progressive og unikke olivenolieproducent og Oleo-turismeanlægget LA Organic Experience.

Man kan kun forestille sig reaktionen i vores lille by for et par år siden, da en lokal virksomhed hyrede ingen anden end Philippe Starck til at designe deres olivenolieflasker! Indtil da var ordene ‘økologisk’ og ‘nytænkning’ sjældent blevet brugt i samme sætning, i det mindste ikke her ude på landet i Andalusien. Ikke desto mindre gik LA Organic imod strømmen og skabte den første linje af økologiske olivenolier med Starcks avantgarde-produktdesign.

Jeg har beundret den franske mester, siden jeg modtog hans berømte rumskibsformede citronpresser for næsten tredive år siden. For dem, der ikke kender ham, er Philippe Starck en designer, opfinder og arkitekt med over 10.000 kreationer forbundet med hans navn – alt fra køkkenudstyr til vindmøller. For folk fra Ronda, der dyrker deres oliven og fremstiller deres egen olie til daglig brug, eller køber dem i tiliters-tønder direkte fra møllen, vil ideen om at ansætte en udenlandsk kendisdesigner til, i deres øjne, en så ‘simpel’ ting som flaskens udseende se ud som et ekstravagant anfald eller ren vanvid. Etiketter er her for de fleste producenter en ren formalitet, og formen på beholderen er en praktisk, ikke-æstetisk beslutning. Folkene bag LA Organic Experience mente på den anden side, at tiden var moden til at give den spanske nationale industri den opmærksomhed, den fortjener.

Parkeringsplads med signatur af Philippe Starck. Foto © Karethe Linaae

Spanien eksporterer mest af den gyldne olie

Oliventræer har vokset på den iberiske halvø i tusinder af år. Romerne begyndte at masseproducere og eksportere bogstaveligt talt millioner af liter olivenolie i terrakottacontainere fra den provins, de kaldte Hispania. Senere forbedrede araberne produktionsprocessen og udvidede brugen af ​​olie. Selvom araberne blev forvist fra Spanien for mere end 500 år siden, bruges det arabiske navn på olie, aceite, stadig i dag.

Spanien er langt den største eksportør af olivenolie og tegner sig for mere end 50 % af den globale produktion. De fleste produceres i Andalusien. Derfor er det ikke kun vigtigt, men uundværligt for økonomien lokalt såvel som nationalt, at man undersøger og undertiden reviderer produktions- og markedsføringsprocessen. Mens Italien har et globalt ry for førsteklasses design og kvalitet, ser den internationale forbruger desværre ofte ‘Made in Spain’-produkter som billige og ringere. Målet med LA Organic Experience er at ændre denne misforståelse.

Fra vinbaggrund til olivengård

For at lære mere om virksomheden arrangerede jeg et møde med administrerende direktør for LA Organic Experience, Santiago Muguiro. Jeg forstår med det samme, at driften af et Oleo turisme-anlæg ikke er noget kontorjob, da han kommer direkte fra olivenlunden til mødet. Santiago er ung, entusiastisk og fuld af ideer. ”Jeg kommer fra en vinbaggrund,” fortæller han mig, og tilføjer, at hans familie ejer den ærværdige Marqués de Riscal-vingård. “Ligesom nogle af Riojas vingårde har gjort med vin, ønsker LA Organic Experience at uddanne vores publikum og blive pionerer inden for olivenolieturisme her i Spanien.” Mens Marqués de Riscal hyrede den canadiske stjernearkitekt Frank Gehry til at designe et luksushotel til vinentusiaster i forbindelse med deres vingård, startede LA Organic et samarbejde med Philippe Starck om deres branding, produktemballage og om at forme landskabet på LA Organic Experience.

Receptionen hvor olivenoliesmagningen finder sted. Foto © Karethe Linaae

Navnet LA Organic har for øvrig intet at gøre med Los Angeles. Det kommer fra La Amarilla, en gård uden for Ronda, der ejes af familien Gómez de Baeza. I flere århundreder plejede lokale nonner at dyrke oliven på gårdens grund. I 1990 besluttede familien derfor at genoplive søstrenes tradition og etablerede firmaet LA Organic. På grund af øget interesse og efterspørgsel efter deres prima økologiske olivenolie flyttede de senere til deres nuværende ejendom.

Med økonomiske investeringer fra seks internationale visionære, såsom Philippe Starck og vinekspert Michel Rolland, dækker LA Organic Experience et 25 hektar landområde med 9.000 oliventræer af 20 forskellige olivenarter. Dette er en relativt lille gård sammenlignet med de gigantiske producenter i provinsen Jaén, men LA Organic Experience er ikke nogen gård, det er derimod et center for uddannelse, information og sundt landbrug. Den fuldt økologiske afgrøde plantes i forskellige afstande mellem træerne for at demonstrere forskellen mellem de traditionelle og nye intensive landbrugsmetoder. Det sidstnævnte område er beplantet med den voksende olivenart Oliana, og her vil fremtidige besøgende kunne høste og tappe deres egen flaske olivenolie som en del af oplevelsen.

Meget mere end en olie

LA Organic Experience er meget mere end en olivenolie. Det er en oplevelse, der kombinerer kultur, natur og gastronomi. ’Experience’-delen starter med det samme, du kommer ind i ejendommen gennem en robust, rustfarvet metalport. Oliven, det ikoniske symbol på middelhavslandenes kulinariske tradition, ses overalt, også i vagthuset, hvor vinduet har form af en oliven.

Parkeringspladsen har også en Starck-signatur – en åben terrakotta-farvet plads indrammet af stenmure med overdimensionerede kunstfotografier, igen med oliven som hovedrolleindehaver og som et fælles tema. Hele området, inklusive et specialbygget boutiquehotel med egen indgang, er berørt af mesterens hånd, hvis design kan være oprørsk, etisk, økologisk, politisk og sidst men ikke mindst humoristisk.

På guidet tur

Santiago tilbyder at tage mig med på deres guidede tur, der starter fra og slutter i en farverig bygning, hvor olivenolie-prøvesmagning og demonstration af mølleteknikken finder sted. Her kan du også få et glas økologisk vin på terrassen, mens du nyder udsigten over Sierra de Grazalema, men først må vi jo se området. Vi begynder at vandre den lidt kuperede kilometer lange rute, der er afgrænset af nyplantede poppeltræer og aromatiske lavendelbuske.

Det første stop er en arabisk-inspireret økologisk grøntsags- og urtehave designet af gartneren Floren Domezáin fra Navarra.

Santiago Muguiro.

Turen fortsætter forbi skråninger med forskellige typer oliventræer, et lavvandet bassin omgivet af appelsintræer, et spartansk kapel fra det 19. århundrede og et utroligt smukt sted med gamle oliventræer, hvor der engang stod en andalusisk finca.

Da oliven og vin går hånd i hånd, har LA Organic Experience også afsat en solterrasse til at dyrke 1000 Pinot Noir-stokke. Denne druesort er perfekt egnet til at vokse i disse højder (Ronda ligger ca. 800 m.o.h.). Vinrankerne er plantet i terrasser, så de generobrer traditionen, som romerne etablerede her for omkring 2000 år siden. Med den internationalt anerkendte vinekspert Michel Rolland i spidsen for dette projekt kan besøgende forvente at nyde økologisk LA Organic-vin i verdensklasse om et par år.

Under vores lille besøgsrunde går vi efter, hvad de kalder ‘Starcks seks overraskelser’. For min egen del er effekten af ​​hele anlægget, fra ende til ande, selve overraskelsen ved LA Organic Experience. Med opmærksomhed på enhver detalje og respekt for omgivelserne har virksomheden været i stand til at skabe en uforglemmelig levende oplevelse, en visuel, sensuel og duftende ‘oplevelse’, hvor noget så småt som en oliven spiller hovedrollen.

Til venstre: Original olivenolie-indpakning af Philippe Starck. Til højre Guld-versionen til specielle anledninger. Foto © LA Organic

Store fremtidsplaner

Det, vi ser i dag, er kun toppen af ​​isbjerget af virksomhedens ideer. Fremtidsplanerne for LA Organic Experience inkluderer en miljøvenlig aftapnings- og etiketfabrik og den allerførste designer-olivenpresse i verden – endnu en Starck-opfindelse. La Almazara presse og museum vil tilbyde den nyeste teknologi i en produktionsfacilitet i top kvalitet, der er specialiseret i økologisk landbrug og olivenolieproduktion.

Uanset hvad fremtiden bringer for LA Organic, er jeg sikker på, at de er på rette vej, med deres olivenolie, der allerede er tilgængelig i 25 lande. I mellemtiden kan jeg kun håbe, at designeren af ​​min emblematiske Alessi-citronpresse arbejder på at skabe en avantgarde-designet olivenhjemmepresse. Hvad siger du, Philippe?

For mere information: www.laexperience.net


Om forfatteren:

Karethe er en norsk forfatter, journalist og designer, der bor i Ronda, Andalusien. Hendes første bog Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise blev udgivet i USA tidligere i år og er tilgængelig på Amazon. For mere information, gå til snobb.net

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa