Det danske magasin i Spanien
Kvalitetsbetegnelser for spansk vin

Kvalitetsbetegnelser for spansk vin

Det spanske system for kontrol af vins kvalitet er blandt de strengeste i verden, og ethvert spansk kvalitetsdistrikt med navnet Denominación de Origen (f.eks. DO Navarra) har sit eget Consejo Regulador (kontrolråd), der udsteder bagsideetiketter med inspektionsnumre, forudsat at vinen overholder alle distrikts kvalitetsstandarder. Den højest opnåelige kvalitetsbetegnelse i Spanien er Denominación de Origen Calificada (D.O.C), en kategori hvor kravene til blandt andet druernes kvalitet er strengere end for D.O. I flere spanske vinregioner bruges udtrykkene Reserva og Gran Reserva, men hvert vindistrikt har sine egne lokale regler for opbevaring.

Det officielle klassificeringssystem i Vinos de Rioja er baseret på, hvor længe vinen har været opbevaret i barrica (tønde) og flaske. Røde reservaer skal opbevares i 3 år, hvoraf mindst 1 år på tønder. Hvid reserva skal opbevares i 1 år, heraf 6 måneder på tønder. Røde Gran Reservas skal opbevares i mindst 2 år på egetønder og 3 år på flaske. Kun få bodegaer i Rioja producerer hvid Gran Reserva, og disse er sandsynligvis blandt verdens bedste hvide vine. Den foreskrevne modningsproces er 4 år, heraf 6 måneder i egetønder.

Vin, der tilhører kategorien Crianza, skal have været opbevaret i mindst 2 år. Rød og hvid / rosé Crianza skal opbevares i tønder i henholdsvis 12 og 6 måneder (minimum) inden aftapning på flaske.

Mange traditionelle vingårde i Rioja-området opbevarer deres vin længere end den foreskrevne periode, og resultatet er et meget varieret udvalg af gode vine.

Spanske ord på vinetiketten:

Spansk                         Dansk

Cepa                            Vinestok

Viña, viñedo                Vinmark

Cosecha                       Vinhøst, årgang

Vendimina                   Tidspkt. druerne blev høstet

Vino de mesa              Bordvin

Vino corriente             Almindelig vin

Blanco                         Hvid

Tinto                            Rød

Rosado                        Rosé

Seco                            Tør

Dulce                           Sød

Bodega                        Vinhus

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.