Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Duften af ristede kastanjer giver en helt speciel stemning af vinter og især jul. Kastanjeboderne ses i denne måned overalt i de spanske gader, og på grund af deres hyggelige udseende og den sagte røg, der stiger op fra metaltønden, hvor de ristes, føler man, at luften omkring én bliver varmere – det er et scenarium, der luner.

Her kommer opskriften på moderne hjemmebrænding af kastanjer:
Man tager en håndfuld kastanjer og laver et snit i dem. De snittede kastanjer lægges på en teflonpande med låg, og ristes ved mellemvarme. Den damp der opstår i panden, får kastanjerne til at svede og når det sker, tilsættes lidt salt (det er på grund af ”sveden”, at saltet sætter sig på kastanjerne). Lidt efter lidt skruer vi op for varmen og tilsætter mere salt, kastanjerne skal under hele processen være under låg. Til sidst gives der fuld varme under panden og kastanjerne vil antage en sort farve, som netop er den, der karakteriserer en ristet kastanje.

Man kan servere de ristede kastanjer med rørt smør, som eventuelt kan tilsættes cognac eller citronskal. Et glas god rødvin må nok siges at være den perfekte ledsager til denne hjemmefabrikerede delikatesse.

Som tidligere antydet, er det svært at overgå de ristede kastanjer, der sælges i gaderne, men det faktum selv at have ristet dem og dermed at have fået indlemmet den liflige duft i sit hjem, er i sig selv en stor fornøjelse.

Der er også andre delikate retter, man kan tilberede med den sunde nød. En kastanjesuppe er altid en nem og indbydende ret.

Kastanjesuppe

400 g afskallede kastanjer (snit et kryds i kastanjerne og rist dem i ovnen i 7-10 min. Derefter kan de afskalles) koges i 1,25 l hønsebouillon sammen med 1 snittet løg, 300 g hakkede porrer og 1 snittet blegselleri, som i forvejen er sauteret på panden i smør. Salt og peber tilsættes. Blandingen koges i 20 min. og der tilsættes 1 tsk. reven citronskal, hvorefter det koger videre i 5 min. Suppen blendes og pyntes med pisket fløde, croutoner og hakket persille.

Er man mere til søde sager, er denne kage super lækker.

Kastanjekage

Mørdej
200 g mel
100 g smør
75 g flormelis
1 æggeblomme

Fyld
750 g kastanjer
150 g smør
150 g sukker
2 spsk. vanillesukker
1 tsk. kanel
2 æg
2 æggehvider

Fremgangsmåde
Lav en mørdej af mel, smør, flormelis og æggeblomme. Stil den koldt i 1 time.
Kastanjerne snittes med et kryds i toppen og ristes på en plade i ovnen ved 200° C i 7-10 min. Lad dem afkøle. Damp kastanjerne i lidt vand ved svag varme i 20 min. Kastanjerne kan nu afskalles og den dunede hinde fjernes. Derefter blendes de til en mos.
Smør røres sammen med sukker, vanillesukker og kanel. De 2 æg deles i blommer og hvider. Blommerne røres i sukker/smørblandingen. Alle hviderne piskes stive.
Ovnen opvarmes til 180 grader. Springformen (24 cm) beklædes med mørdejen. Dejen forbages 10 min.
Kastanjemosen kommes i smør/sukkermassen sammen med de stive hvider. Kastanjemassen fyldes i springformen og kagen bages færdig i ovnen i 50 min.
Kagen dryppes med Amaretto og sigtes med flormelis, når den er kold.
Serveres med kold, sødet flødeskum.

Lidt info om kastanjen

Kastanjen er en af de sundeste nødder, der findes på grund af dens lave fedtindhold på kun 10%. Til sammenligning kan det oplyses, at hasselnødden indeholder hele 62% fedt. I Danmark er den mest udbredte art hestekastanjen og den er ikke spiselig, ja, den er ligefrem giftig at indtage. Den ægte kastanje, som er spiselig, findes i varmere klimaer og er derfor meget udbredt her i Spanien. I Danmark anvendes kastanjen således mest af børn til at lave tændstikmænd med, men importerede kastanjer kan naturligvis købes. Her i Spanien er der lang tradition for at bruge den ægte kastanje i madlavningen. I gamle dage var denne velsmagende nød i kastanjesæsonen ligefrem hovednæringsmidlet for den fattige del af befolkningen. Kastanien kunne males til mel og bruges til brødbagning, den kunne koges eller ristes og serveres som erstatning for kartofler eller brød, eller den blev tilberedt som suppe eller pure.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa