Det danske magasin i Spanien
Kære læser (December 2021)

Del

Kære læser,

Så blev det december og julen står for døren.

Vi på redaktionen skal igennem en travl måned med tidlig deadline, inden juleroen kan sænke sig over redaktionens flittige medarbejdere.

Julen er en af årets vigtigste højtider, hvor familiemedlemmer fra nær og fjern samles for at dele julens traditioner, fordi traditioner har værdi. Det skal der værnes om.

Også her på kysten holder mange fast i mangeårige traditioner i. Nogle stresser mere end andre – men vi glæder os alle. Vi har spurgt et dusin spaniens-danskere om hvordan de fejler jul i år.

Juletid er også kastanjetid. Duften af ristede kastanjer giver en helt speciel stemning af vinter og især jul. Kastanjeboderne ses i denne måned overalt i de spanske gader, og på grund af deres hyggelige udseende og den sagte røg, der stiger op fra metaltønden, hvor de ristes, føler man, at luften omkring én bliver varmere – det er et scenarium, der luner.

Du får i månedens magasin opskriften på moderne hjemmebrænding af kastanjer.

Ligeledes får du et forslag til en alternativ december- eller julemiddag med flamberet fasan med æbler, timian og granatæbler. Fasanen er et rigtigt vinterdyr med sine flotte brændte farver, og dens kraftige smag og mørke kød passer fint til årstidens farver og ingredienser.

December er også måneden hvor skientusiaster starter sæsonen i Sierra Nevada, hvor man frem til maj kan nyde det andalusiske skiresort med den næsthøjeste top på det spanske fastland. Det er Europas sydligste skisportssted, ca. 30 km fra Granada, og det er Spaniens højest beliggende skisportssted, hvor byen Pradollano ligger 2.100 meter over havet, mens bjergtoppene når op til omkring 3.400 meters højde. Står man ikke på ski, er det alligevel et spændende sted at besøge. Få gode råd inde i magasinet.

Han har ikke bare prøvet lidt af hvert. Han har prøvet så meget på sine 54 år, at man fristes til at tro, det næppe kan være sandt. Han har været alt fra blomsterdekoratør, brolægger og sælger til livvagt for verdenskendte personligheder – og samtidig har han haft en fast tilknytning til Costa del Sol siden ‘88. ”Det var dengang, man kunne få en bolig for en god månedsløn,” griner Tobber Witt. De boliger han formidler i dag er både markant dyrere og bedre. Mød Tobber i månedens skæve vinkel.

I snart to år har Coronavirussen været det altoverskyggende i vores liv. Vi har lidt under

omfattende indgreb i vores hverdag for at beskytte sundhedsvæsenet og redde liv. Det har påvirket vores økonomi, arbejdsmarked og BNP i en grad, vi ikke har set siden anden verdenskrig. Nu står vi endelig, hvor vi for et år siden havde drømt om at stå: Vi har en vaccine. Alligevel er smittetal, test og restriktioner nu igen de tre mest anvendte ord i vores hverdag.

Men, er vi overhovedet indstillet på at komme i gang igen? – Sådan rigtigt i gang som vi var det i 2019.

Hele EU har fortsat fokus på mængden af smittede – i stedet for på mængden af patienter. Det er som om, vi ikke vil indse, at smitten er kommet for at blive, og at vi alle bliver smittet på et eller andet tidspunkt – præcis som med andre vira bl.a. influenzavirussen. I dag fylder patienter med Covid-19 smitte cirka fem procent af de spanske hospitalers kapacitet. Vi kan godt blive enige om, at det er fem procentpoint for meget, men det er jo småting i forhold til mængden af patienter med diabetes, kræft, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, KOL og nyresygdomme. – Med andre ord: livsstilssygdomme. Henrik Andersen tager problematikken op i månedens ”På den anden side” og stiller spørgsmålet: ”Skal vi forbyde rygning og sætte befolkningen på kollektiv slankekur?”.

Dette og meget mere er at finde i månedens La Danesa. Har du lyst til meget mere spændende læsning, så meld dig til DanesaPlus+ på www.ladanesa.com

En rigtig glædelig jul og et strålende 2022.

MN

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.