Det danske magasin i Spanien
Kære Læser (April 2023)

Del

Velkommen til apriludgaven af La Danesa.

Vi nærmer os Semana Santa, påskeugen, den mest betydningsfulde højtid i den spanske kalender. Fejringen af denne uge foregår stille og roligt på de fleste pladser og gader rundt om i landet. Semana Santa fejres særligt her i Andalusien, og en af de helt store fejringer finder sted i Málaga by. Her markeres mindet om Jesus’ korsfæstelse, død og opstanden med processioner, som tiltrækker tilskuere fra hele verden.

For dem, der besøger disse religiøse fester for første gang, kan oplevelsen være næsten magisk. Især når man ser processionerne med de tunge, forgyldte troner sent om aftenen. For når mørket falder på, bliver luften tyk af duften fra røgelse, blomster og stearinlys, og gaderne fyldes med orkestrale melodiske toner.

Måske fristes du selv til en tur til Málaga i påskedagene men vær opmærksom på, at hele centrum afspærres fra midt på dagen. Man skal derfor parkere uden for bymidten for at fortsætte til fods. Alternativt kan man tage toget, som kører til centrum.

I den forgangne måned har vi sagt farvel til en god ven og kollega som desværre er gået bort efter et kort sygdomsforløb. Morten Møller var vores trofaste fodboldskribent, der med entusiasme og enorm indlevelse, i mange år har leveret indlæg til La Danesa om fodboldklubben Málaga CFs op og nedture i den bedste spanske fodboldrække. Morten var en stor personlighed og et kendt ansigt i danske kredse på kysten. Mest af alt, var Morten kendt som initiativtager til supporter-klubben La Peña de Dinamarca, hvor han også sad som formand i mange år. La Peña Dinamarca voksede sig stor og stærk til stor glæde for de mange herboende fodboldfans der ofte var til stede på lægterne på stadion i Málaga.

Her på redaktionen vil vi savne hans skriv, altid gode humør, dejlige væsen og altid friske bemærkninger. Æret være Mortens minde.

Nu lidt om hvad du kan læse om i denne udgave af magasinet.

Hun er korrekt og konsekvent, men indeni gemmer der sig et blødt og socialt væsen – en livsglad kvinde, der rejser, bor i bymidten og går ud både fire og fem gange om ugen. Mona elsker pulsen og livet på Costa del Sol, men er også kritisk overfor udviklingen.

Efter fire årtier har hun set lidt af hvert. Hun deler gerne sine meninger og erfaringer – helt uden filter. Mød Mona Davidsen i månedens Skæve Vinkel.

Månedens udflugt går til La Concepción der ligger lige nord for Málaga. Da den blev anlagt i 1855 lå den langt udenfor byen og vejen derop gik i bunden af Guadalmedinas flodleje. Området var oprindeligt bevokset med frugttræer men i 1855 købte den succesrige forretningsmand Jorge Loring et stykke land der og begyndte at bygge hus og plante eksotiske træer på jorden. Senere blev haven udvidet af de efterfølgende ejere, og i dag fremstår den som en subtropisk oase, hvor man kan tilbringe en herlig dag med at vandre rundt i skønne omgivelser og tilmed nyde sin medbragte picnic. Tag med Else Byskov på besøg i La Concepción.

Hvis du har begrænset tid eller penge, ikke orker at læse en velskrevet 8-siders spansk menu igennem eller blot ønsker et enkelt hjemmelavet måltid, er El Menu de día (dagens måltid) en overkommelig og hurtig måde at spise sig mæt på i Spanien. Normalt inkluderer måltidet en primer plato (forret), segundo plato (hovedret) og postre (dessert). Derudover serveres der brød og valgfri drikkevare, herunder et glas af husets vin, som normalt er mere end drikkeligt.

Det er svært at forestille sig, hvordan en restaurant selv her i det sydlige Spanien kan klare at tilberede et tre-retters måltid for under 10 euro og stadig kunne dække råvarer, løn, husleje, papirduge, og strøm til bl.a. tv-skærmen, der synes at være tændt 24 timer i døgnet. Men i Málaga er der faktisk en bar, der serverer en rigtig Menu del día til kun fem euro! Vi tager dig med til den ydmyge, men meget populære Bar / Cafetéria Mercado de Huelin.

Dette og meget mere kan du finde i månedens udgave af La Danesa. Har du lyst til meget mere, kan du tilmelde dig onlinetjenesten DanesaPlus+ der byder på daglige nyheder, masser af spændende artikler og en række attraktive medlemsfordele.

www.ladanesa.com

God læselyst!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.