Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel: Tobber Witt

Han har ikke bare prøvet lidt af hvert. Han har prøvet så meget på sine 54 år, at man fristes til at tro, det næppe kan være sandt. Han har været alt fra blomsterdekoratør, brolægger og sælger til livvagt for verdenskendte personligheder – og samtidig har han haft en fast tilknytning til Costa del Sol siden ’88. ”Det var dengang, man kunne få en bolig for en god månedsløn,” griner Tobber Witt. De boliger han formidler i dag er både markant dyrere og bedre.

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com
Foto Mugge Fischer

Tobber var ikke særlig gammel, før han blev fast inventar i sin fars blomsterbutik. Han kunne blot lige kigge over disken. Herfra fik han et fint indblik i begrebet service og lærte de første trin i godt købmandskab. ”Jeg har altid været til learning by doing og elsket at tage fat fra bunden og bygge op. Jeg synes det er livsbekræftende og, inderst inde, er jeg nok typen, der har brug for nye impulser,” fortæller den livsglade dansker.

Manden med de mange erhverv

Impulserne, tilfældighederne og mødet med nye mennesker, har bragt Tobber Witt vidt omkring. Da han fløj fra reden – blomsterbutikken – var det for at flyve ud i verdens fjerneste egne som eksportsælger i tandlægeudstyr. ”Samlet har jeg været i over 100 lande. Konstant var der messer og salgsfremstød rundt omkring. Jeg var ung og meget på farten dengang – men jeg kunne lide det,” fortæller han. Mere ro og faste rammer kom der over hverdagen i butikken i Søborg, hvor Tobber for alvor gjorde noget ved sin interesse for IT. Her åbnede han sit Comodore Business Center. ”Det var skam fint og ambitiøst. Vores vildeste maskine havde dengang en kapacitet på 40 Mb. Det blev en stor succes – hele vejen rundt,” erindrer iværksætteren, som derefter tog – endnu – et tigerspring i sit liv. Tobber Witt blev nemlig vagtmand og ”lige pludselig” førte det til, han også uddannede sig til brandmand og røgdykker. ”Jeg siger ikke, det er ufarligt, men det er rigtig spændende opgaver, man kommer på,” fortæller Tobber, som aldrig løber tør for minder og gode historier. Det startede også en karriere som livvagt for flere verdenskendte musikere, politikere og forretningsfolk. Rejsen som livvagt endte som sikkerhedschef på et stort diskotek i det indre København. ”Her kom byens smukke piger, og en dag blev jeg smask forelsket i én af dem. Hun blev lykkeligvis gravid, og så nytter det jo ikke, at jeg render rundt med skudsikker vest og lejer Rambo på en natklub. Det var tid til at sadle om,” fortæller Tobber Witt, som tog et kedeligt vikariat i et teleselskab. Det kan være svært at forestille sig – men det blev hurtigt spændende.     

Den flinke ejendomsmægler

Tobber Witt nød nemlig at være med i telebranchens spæde start – og så kunne han sælge. På kort tid fik han solgt telefoni til landets største kommuner og de tunge drenge i dansk erhverv. Igen-igen viste han sit mod, sit iværksættergen og evnen til at finde guldklumper. I dag bestræber han sig på at finde guldklumper til investeringslystne og soltrængende danskere, der drømmer om en bolig på Costa del Sol. Det har altid haft hans interesse – særligt siden 2016 hvor han stiftede Witt España Estates. ”En bolighandel skal føles godt for alle – ellers er det ikke en god handel. Jeg bliver her resten af mit liv, så også når boligmarkedet vender, skal jeg kunne kigge min kunder i øjnene,” er Tobber Witts indstilling til sit fag. Han tror ikke markedet vender foreløbig. ”Jeg har meget enig i den seneste analyse for Deutsche Bank, som for de kommende tre til fem år forudser prisstigninger på 18-30 procent på Solkysten. Så det er selvsagt et godt tidspunkt at købe på men husk altid, at hastværk er lastværk. Det skal føles godt,” gentager Tobber, som aldrig er bange for at give et par gratis tips. Han er heller ikke bange for at udtrykke sin begejstring for tidens udvikling. ”Málaga-provinsen vækster på en ny og god måde. Man har fokus på erhverv og kultur, og det giver turismen et helt nyt perspektiv.”

Sol og tirolsk hygge

Begejstret er han også for sit liv og dagligdag. ”Vi er meget privilegerede her. Vi lever ude, og det er let at skabe sig et godt socialt liv. Der er altid nogle, der er friske på kaffe eller en GT’er. Hvis du er ensom, er det selvvalgt,” mener Tobber Witt, der ofte har gode folk omkring sig. Det gælder også, når han træder i skiene og sætter kursen mod Sierra Nevada. ”Det er min store passion, og har været det i mange år. Jeg har hele mit liv stået på ski i St. Johann i Tirol og tilbragt mange vintersæsoner som skiinstruktør. De sidste tre år sågar sammen med min datter. Det er gode tider – men det er det også her,” fastslår den habile skiløber, som elsker sin hjemmebane. ”Som skisportssted er Sierra Nevada fantastisk. Jeg savner lidt vandhuller og tirolsk hygge på løjperne, men det er altså helt unikt, at vi her har muligheden for at stå på ski og vandski samme dag,” mener Tobber, som for alvor har talt sig varm. Han er yderst selskabelig – men har det fint med at dukke op til selskaber alene. ”Jeg er ungkarl og det irriterer mig ikke det mindste – for jeg er glad ungkarl,” slutter Tobber med et smil. Faktisk er han født Torben, men det passer slet ikke på Tobber. Tobber er Tobber.


Ti skæve til Tobber

Fortæl en ting, som (næsten) ingen ved om dig?
Den 16. maj 1999 blev jeg erklæret uhelbredelig kræftsyg. Lægerne gav mig seks måneder at leve i. Jeg sagde til dem, de havde regnet forkert.
Efter 137 kemobehandlinger var jeg kureret.

Det bedste og værste ved Costa del Sol?
Det bedste er kulturen, åbenheden, hjerteligheden og naturligvis det skønne klima. Generelt leves der mere her. Med til det værste hører de, som er flygtet hertil fra svindel, fængselsdomme, konkurser og fortsætter i samme stil her. På samme måde har jeg det svært med dem, som brokker sig over spaniernes sprogkundskaber – uden de selv har lært sig spansk.

Din dårligste vane?
Der er smøgerne…men det er så hyggeligt.

Din bedste og dårligste handel?
Kan vi skrive aftale frem for handel, var det i min tid, da jeg arbejdede med telefoni. Da fik jeg Børnetelefonen med på en statsaftale og inkluderet nogle sponsorater til det velgørende formål. Det føltes godt.

Min dårligste handel var da jeg forudbetalte mit bryllup for nogle år siden – for så at trække mig fire måneder før festlighederne.

Hvad gør dig nervøs?
Jeg føler mig i god balance, og bliver aldrig rigtig nervøs. Jeg er derimod ræd for slanger. Selv de mindste på størrelse med en orm.

Har du et godt ritual?
Når jeg står op om morgenen, rør jeg ikke telefonen den første halve time. Jeg laver derimod kaffe, ryger en smøg, nyder min udsigt og tænker: ”I dag bliver det også en god dag.”

Hvem kunne du godt tænke dig at drikke en øl med?
Det skulle være med min farfar. Han var et godt mennesker, havde sine meningers mod og var ikke til at slide op.

Tror du på Gud?
Ja. Og jeg tror også på Jesús – det hedder min mekaniker.

Er der noget, du fortryder i dit liv?
Intet. Jeg har haft mine op- og nedture, men alle ture har jeg lært af og gjort mig til den er jeg.

Har du en helt – eller et forbillede?
Jeg er stolt af min datter – så stolt er hun min super helt. Hun bor i Danmark og studerer til sygeplejerske. Hun er hjerteløber og har samme eventyrlystne sind som jeg. Hun er skiinstruktør som jeg selv, og det deler vi stadig sammen.

Mine forbilleder er min farfar og min far. Min Far har jeg heldigvis stadig.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.