Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel: Thomas Harder Johansen

Den skæve vinkel: Thomas Harder Johansen

Det er danske køkkener, dansk kvalitet og dansk service. Men så stopper danskheden også. Med kunder fra hele Europa, en argentinsk kone med skotske rødder og en datter i spansk skole bliver Thomas Harders liv og hverdag næppe mere international. ”Til forældremøderne er jeg en af de få skandinaver – og det passer mig fint, for det er inspirerende at være samlet på tværs af nationaliteter. Havde jeg det ikke sådan, kunne jeg lige så godt været blevet på Fyn,” fortæller Thomas Harder. Det var netop i Odense, han i en stille stund i vinteren 2003 tænkte ”ak, ja…” og tænkte tilbage på de glade tider i Spanien. Thomas var godt tilfreds hos Tvis Køkkener på Fyn, men han ville blive lykkelig, hvis han fik den ledige stilling hos Vordingborg Køkkenet i La Cala de Mijas. Det gjorde han.

Kaos i køkkenet  

For et arbejdsomt væsen var der rigeligt at tage fat på dengang. Thomas Harder landede midt i Costa del Sols største byggeboom. Der blev solgt ”Inventar” som aldrig før, og de danske brands var populære. Både HTH, Invita, Sønderborg og Vordingborg Køkkenet var stærkt repræsenteret langs kysten. ”Jeg faldt hurtigt til og fik en god hverdag – også arbejdsmæssigt. Men i kulissen skete der nogle mærkelige ting, og alt blev til kaos, da finanskrisen satte ind og salget styrtdykkede,” forklarer den danske køkken konsulent og fortsætter: ”Dengang lærte jeg lektien, for stort set ingen i branchen kunne omstille sig på nedgang. Næsten alle måtte dreje nøglen om,” fortæller Thomas Harder med særlig tanke på HTH, som gik ned med elleve butikker i Spanien og Portugal. Trods voldsom storm i branchen blæste Thomas ikke omkuld – tværtimod. Netop HTH så i ham manden til at samle resterne. ”Der var et utal af køkkener, der skulle færdigmonteres og serviceaftaler, der skulle vedligeholdes,” husker Thomas Harder, som hurtigt fik færdigtegnet sit nye firmalogo og udlevet sin drøm om at blive selvstændig. Kort efter ringede Invita køkkener. De havde også brug for en loyal mand i marken efter deres to forhandlere på Costa del Sol var gået konkurs. Siden da er det kun gået fremad for den danske iværksætter – men aldrig for hurtigt. ”Jeg siger fortsat nej tak til show-room og andre tunge, faste omkostninger,” fortæller Thomas Harder, som sidste år toppede med over 15 mand på lønningslisten og en lang række totalrenoveringer. ”Alle var, og er, ansat på projekt kontrakter. Havde jeg ikke sikret mig den fleksibilitet, ville jeg have haft store problemer netop nu, hvor alle kæmper for at komme helskindet igennem Coronakrisen,” forsikrer den arbejdsomme dansker. Ærmerne er altid opsmurte, men Thomas kæmper ikke bare for at få den næste ordre i hus og næste køkken monteret. Han kæmper også for at bevare sit gode liv – et liv med masser af rejser.

Altid rejseklar 

Thomas Harder er typen, der altid pusler med ét alle andet. Lige nu er han ved at totalrenovere en gammel Harley Davidson Motorcykel, som han ”kom til” at købe i Californien på en ferie. Men det kunne lige så godt være en bil, en båd eller noget andet sjovt med motor. ”Er der tid, og er der råd, er det bare med at komme afsted. Det har altid været min holdning, og heldigvis er vi alle tre enige om det,” fortæller Thomas med henvisning til sin lille familie; Emily, som han mødte hos en lokal ejendomsmægler og deres seksårige datter; Eleonore.

”Med opfindsomhed og en smule skørhed laver vi alternative rejser, camperer med telt og kører Europa rundt. Sidst vi camperede, kørte vi i en hårdt pakket Mini Cooper S Cabriolet. Men det lykkedes,” fortæller den rejseglade entreprenør, som er særlig vild med Italien. Det samme gælder fjerne rejsemål som Argentina. ”Vi skulle have været afsted igen i år, med det fik Coronavirussen lavet om på. I stedet fandt jeg mit sejlercertifikat frem for at sejle Mallorca rundt. Det er guddommeligt smukt,” fortæller den rejselystne familiefar og fortsætter: ”Det gælder virkelig om at tænke alternativt og ikke gå i stå i en vanskelig Coronatid. Vi er alle begrænsede i vores aktiviteter – både professionelt og privat. Intet tyder dog på Thomas Harder Johansen nogensinde går i stå. Der løbes og vandres flittigt i skovene ved Benahavís, og der spilles padel tennis med fædrene fra Eleonores skole, hvor Thomas tager aktiv del i de sociale aktiviteter. ”Jeg forsøger at bevare nogle danske værdier, og hjemme taler vi dansk og engelsk. Men med spansk skolegang og skolekammerater fra hele Europa, får min datter en meget international tilgang til livet. Tillægger vi en masse kærlighed, skal hun nok komme godt på vej,” slutter Thomas Harder, som godt ved, at hun en dag nok vil gå sine egne veje. Præcis som han selv gjorde det i sin tid.

You Home Styling

Ti skæve til Thomas

1. Har du et hemmeligt talent?

Jeg har en skarp hukommelse og husker tit aftaler og små detaljer – for eksempel i kontrakter og i de boliger, hvor jeg har foretaget et stykke arbejde. Nogle gange er det lidt skræmmende. 

2. Hvilke superkræfter ville du ønske, du havde?

Mere tolerance – selvom det næppe er en superkræft.

3. Din dårligste vane?

Jeg har en sød tand – meget sød endda. Derfor er jeg også super aktiv for holde mig i form.

4. En ting, du gerne ville gøre om i livet?

Vi hverken kan, eller skal forsøge, at ændre på en fortid, der har gjort mig til den, jeg er i dag. Jeg er lykkelig og tilfreds. Omvendt skal vi naturligvis lære af vores fejl.

5. Hvad gør dig nervøs?

At familien ikke altid er i samme gear, som jeg selv er. Jeg skal næsten altid vente på dem – mine to piger.

6. Det viseste råd, du nogensinde har fået?

”Tro på det, du har skabt og hold på med fuld hane!!” 

Jeg fik rådet af min allerførste kunde her i Spanien fra 15-16 år siden.

7. Hvem ville du gerne drikke en øl med?

Én øl med én person lyder lidt kedeligt. Jeg er mere til et fadølsanker og en stor havefest med nærmeste venner og familie. 

8. Har du et hjertebarn?

Ikke rigtigt – men jeg har det godt med, at min klub for bilentusiaster årligt samler sammen til køb af julegaver til børnehjemmet i Málaga. 

9. Har du et godt ritual?

Jeg står tidligt op, klokken 06.30, for at forberede mig til dagens arbejde. 

Jeg elsker den stille morgen, solopgangen og lyden af naturen omkring mit hjem. 

10. Hvilken er den bedste detalje i dit køkken?

Mit køkken er én stor detalje – så lad mig i stedet nævne min SAGE kaffemaskine. Den blev indkøbt lige inden lockdown og brugt flittigt siden da.

Af Henrik Andersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.