Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder april 2016

Korte nyheder april 2016


Politik

Stilstanden i spansk politik varer ved
Efter Pedro Sánchez’ nederlag i parlamentet ved anden afstemning om hans tiltræden som ny statsminister midt i marts, er der intet nyt i bestræbelserne på at samle ny regering. Simpelt flertal var ellers nok for socialistpartiets leder, men da både Partido Popular og Podemos stemte imod, var støtten fra Ciudadanos ikke tilstrækkelig. Det andet nej til Pedro Sánchez som ny regeringschef, viser tydeligt, hvor vanskelig situationen er. De fire store partier har fortsat meget svært ved at komme i dialog. PSOE og Cuidadanos holder fast i deres pagt, men kan ikke få hul på forhandlingerne med Podemos, som sandsynligvis har en stor interesse i et nyvalg, men som svækkes gevaldigt af interne stridigheder i partiets rækker. Tilsvarende kan Partido Popular ikke få dialogen i gang med PSOE, fordi Pedro Sánchez ikke kan acceptere en situation, hvor Mariano Rajoy fortsætter som regeringsleder, da han nu, sammen med Ciudadanos, er større end PP. Bliver partierne ikke enige om fundamentet til en ny og bred regering senest den 2. maj, skal der udskrives nyvalg. Her er den 26. juni en mulig dato.

Limasa afblæste den kollektive strejke
Marts måned bød ikke bare på dejligt vejr, men også affaldsstrejke i Málaga. Det kommunale renovationsfirma Limasa, der står for at holde Málagas gader rene, besluttede den 1. marts at strejke på ubestemt tid, da Málaga Kommune ikke ville imødekomme Limasas ønsker om mere i løn og længere ferie. 11 dage varede den omfattende strejke, mens over 7.000 tons affald havde hobet sig op overalt i Málagas gader, før kommunen og repræsentanter fra Limasa langt om længe indgik et forlig. Arbejdet blev genoptaget, og byen nåede at stå ren og flot inden påskeugen. Tilstanden har været så kritisk, at affaldet i nogle dele af byen gjorde det farligt for trafikken, især fodgængerne, som blev tvunget til at gå ud i trafikken for at komme uden om affaldsmasserne. Limasa ønskede ydermere, at kommunen gik ind og betalte for de dage, de ikke har arbejdet under strejken, men dette krav imødekom byens kommune ikke.
– Vi vil ikke give mere. Vi har næsten mødt 100 procent af kravene,” var ordene fra borgmester Francisco de la Torre.

Strandpromenaden i Fuengirola er nu endelig komplet
Efter mange mange års tovtrækkeri om den såkaldt fjerde fase af Paseo Marítimo i Fuengirola, kunne den syv km lange strandpromenade endelig åbne i fuld længde før påske efter godt et års omlægning og renovering. 2,3 mio. euro lyder investeringen på. 430 nye parkeringspladser er skabt på Bulevar de Carvajal til strandgæsterne (altså parallelt med strandpromenaden).
Det er over 25 år siden, at den øvrige del af strandpromenaden stod klar med pæne fortove, blomsterbede og palmer, men polemik mellem kommunen og dels den socialistiske regionsregering i Sevilla og dels regeringen i Madrid spændte ben for den sidste del af projektet. Senest i 2004 blokerede den daværende statsminister José Luis Zapatero for licitationen, og indtil januar 2015, hvor renoveringen påbegyndtes, har den østlige del af Paseo’en ligget nedslidt og trist hen. Så altså: En glad påskenyhed var åbningen af Paseo Marítimo for Fuengirola kommune, for borgerne og for turisterne.

_____________

Spanien i tal

Spansk strand er den bedste i Europa
Den ligger ikke på Costa del Sol, men under alle omstændigheder kan Spanien prale af at have strand nr. 1 i Europa. Nærmere bestemt drejer det sig om stranden Playa de Ses Illetes, der har vundet titlen som Europas bedste strand. Den er beliggende på toppen af øen Formentera, som er den mindste af de Baleariske øer. Prisen er givet af internetsiden Trip Advisor, hvor feriegæster og andre rejsende fra hele verden har kommenteret på denne lækre strand. Den beskrives oven i købet af en del som et sandt paradis.
I 1970erne var det primært hippier, som valfartede til Formentera for dens ro og kærlighed. I dag har turister dog fundet vej til øen, som ligger seks kilometer syd for Ibiza, og blot en halv times sejltur derfra. Strandene på Formentera ligger i et naturfredet område, hvor det er forbudt at røre ved naturens planter, og med det azurblå vand og de kridhvide sandstrande er det ikke overraskende, at øen beskrives som det sidste paradis i Middelhavet.

Rekordmange passagerer i Málaga lufthavn
1,5 millioner rejsende passerede Málaga lufthavn i løbet af januar og februar 2016. Tallet viser, at der i starten af året er sket en kraftig stigning i antallet af rejsende til og fra Málaga. Det svarer til en stigning på 15 procent sammenlignet med samme periode sidste år.
Fremgangen ser lovende ud, idet denne årstid normalt udgør et af de største problemer for turistsektoren på Costa del Sol. I februar måned registrerede man 794.722 passagerer i lufthavnen.
2015 var et rekordår for Málaga lufthavn med 14,4 millioner passagerer, og hvis tendensen fra de første måneder af 2016 fortsætter, kan dette år ende med at blive endnu et rekordår.
I januar og februar fløj 12.646 fly via Málaga lufthavn, hvilket svarer til en stigning på 11,9 procent. Antallet af passagerer tyder desuden på, at disse fly har været næsten fuldt bookede. Málaga er landets fjerde største lufthavn målt på antallet af passagerer efter Madrid, Barcelona og Mallorca. Men – trods de gode passagertal – er Málaga i årets første to måneder faldet ned på femtepladsen efter lufthavnen Tenerife Sur, som har præsteret endnu større fremgang og tilmed nyder godt af deres højsæson. Traditionen tro er Kanarieøerne er en attraktiv destination i vintermånederne grundet det milde klima.

Arbejdsløshed er ulige fordelt mellem kvinder og mænd
Den spanske arbejdsløshed steg i februar måned med 2.231 personer. Det er anden måned i træk, at ledigheden stiger, omend den er minimal. I alt står 4.152.986 personer i dag uden arbejde. Af disse bor 184.010 i Málaga-provinsen. Omvendt er antallet af tilmeldte til Seguridad Social i februar steget med 63.355 personer, hvilket betyder, at 17.167.712 i dag er i arbejde og bidrager til Seguridad Social, som er et miks af a-kasse, pension og sygesikring. Ofte er der harmoni i ændringerne i arbejdsløshedstallet og tilmeldingerne til Seguridad Social-systemet. Men sådan var det ikke i februar måned. Tallene fra Seguridad Social fortæller klart, at der er blevet skabt nye arbejdspladser, men at disse er blevet besat af folk, som ikke kommer fra arbejdsløshed. Det kan f.eks. være studerende eller udlændinge, der er kommet til landet for at arbejde.
Ud af de i alt 4.152.986 personer i Spanien, der er registreret som arbejdsløse, er 2.261.513 kvinder. Til sammenligning er 1.891.473 mænd arbejdsløse. Hermed er næsten hver fjerde kvinde i Spanien arbejdsløs (22,51 procent). Lønmæssigt skal kvinder i Spanien arbejde 70 dage mere om året for at tjene det samme som det modsatte køn. Yderligere er der fire gange så mange kvinder, der har deltidsjob, som der er mænd, der har. Hele 33,4 procent af kvinderne har et deltidsjob, mens mændene her kun tæller for 8,6 procent. Over halvdelen af kvinderne accepterer deltid, fordi de simpelthen ikke kan finde et fuldtidsjob.

_____________

Kultur og gastronomi

Ny transportservice i Málaga
Uber-konceptet, hvor privatpersoner deler kørsel, har stor succes over næsten hele Europa, men ikke i Spanien, hvor taxachaufførerne fik konceptet ulovliggjort. Alligevel får taxaerne sværere ved at holde fast på deres monopol, for en ny transportservice kommer nu til Málaga. Cabify er et nyt koncept, som har sine rødder i Madrid, hvor konceptet har stor succes. Cabify er billeje med chauffør, som dybest set er en privatperson, da det er ganske let at få tilladelse til at blive chauffør. Cabify er en applikation, som man downloader fra sin mobiltelefon, så chauffør og kunde kommer i hurtig og direkte kontakt. Cabify er blot ”mellemmanden”, der tager kommission for transportydelsen, som vil være billigere end at tage en taxa. I modsætning til Uber-konceptet er Cabify lovligt. Firmaet starter med at have 30 biler med selvstændige chauffører, men håber på at få flåden tidoblet inden årsskiftet.

Graffiti i Málaga er mere i live end nogensinde
Den lokale graffitikunstner og malagueño Ddarko har i snart et år malet omkring 50 farverige dyr på forladte bygninger på Costa del Sol.
– De steder er en fundamental del af projektet. Jeg leder normalt efter stederne på internettet, i forummer og på Google Maps, og jeg tager bilen og kører rundt, indtil jeg finder den rette tomme bygning. Jeg synes, de er den perfekte baggrund for mit arbejde. Normalt tager jeg billeder af stedet og vender tilbage for at tegne, og nogle gange er stedet så fedt, at jeg bare begynder med det samme, siger Ddarko, hvis kunst har været udstillet på Giorgio Cini Foundation i Venedig, CAC i Málaga, In Festival i Lissabon, Urban Art i Soho-kvarteret (MAUS), Unicaja Cultural Centre i Antequera mm.
Ddarko forsøger at give de grå ejendomme, de såkaldte ’ejendomslig’, lidt farve og liv. Og her kan man være så heldig at støde på et af de mange flotte værker på nogle af kystens mange forladte bygninger. Fx en guldfisk, en vandmand eller en påfugl.
Ddarko forventer, at karrieren vil føre ham til New York i den nærmeste fremtid, men i mellemtiden forbereder han sig på et event i Fuengirola, hvor han bor.
– Graffiti i Málaga er mere i live end nogensinde. Vores by har altid været en af pionererne i Spanien. Jeg husker, at jeg så graffiti på murene i Málaga, da jeg var lille. Faktisk er mange af graffititegnerne fra den gang stadig populære i dag og har været en stor inspiration til mit arbejde.

174 Michelinrestauranter i Spanien
Ud fra Guía Michelin (Michelinguiden) 2016 kan Spanien prale af at have intet mindre end 174 restauranter med Michelinstjerner. Dette placerer Den Iberiske Halvø (Spanien og Portugal med i alt 183 Michelinrestauranter) på en 4. plads på listen over lande i Europa med flest Michelinrestauranter. På denne liste indtager Frankrig med sine 609 restauranter belønnet med Michelinstjerner en klar førsteplads. Til sammenligning er Danmark og Sverige med 18 restauranter med Michelinstjerner hver med til at trække Norden op, mens Norge med tre stjernerestauranter ikke bidrager synderligt til den nordiske stjernefest.
I Spanien fordeler de 174 Michelinbelønnede restauranter sig på otte restauranter med hele tre Michelinstjerner, 20 restauranter med to stjerner og 146 restauranter med én stjerne. Catalonien er med 50 Michelinrestauranter den region med flest stjernebelønnede restauranter.
I Guía Michelin får maden karakter ved hjælp af stjerner. Fem kriterier indgår i bedømmelsen: Kvaliteten af råvarerne, håndværket (dvs. smagen og tilberedningen), personligheden (dvs. hvor godt det er lykkedes kokken at finde sit eget udtryk), noget for pengene, og kvalitet over tid (dvs. det skal være en lige god oplevelse, uanset hvornår restauranten besøges).
Én stjerne betyder, at det er en rigtig god restaurant i sin kategori. To stjerner betyder, at restauranten er en omvej værd, mens tre stjerner indikerer, at restauranten er værd at rejse efter.
Se en liste over alle Michelinrestauranterne i Spanien her: her http://www.lavanguardia.com/vangdata/20151126/30391203138/mapa-restaurantes-estrella-michelin-2016.html.

Månedens Tweet
Diario Gastronomía (@DGastronomia) deler på Twitter flittigt forskellige tips relateret til gastronomi. På twitterprofilen findes også tweets om mere dybdegående informationer relatereret til spisevaner og forbrug. Heriblandt har Diario Gatronomía tweetet om ansvarligt forbrug.
Ifølge en rapport udarbejdet af Redostal (Red para la Sostenibilidad Agroalimentaria; Netværk for Den Bæredygtige Fødevaresektor) er den unge generation mere kritisk over for uetiske mærker og produkter inden for fødevarer. Rapporten, El Ciudadano y la RSE (Borgeren og Social Ansvarlighed), fastslår således gennem en spørgeskemaundersøgelse blandt 600 spaniere, at der er en stigende tendens blandt unge spaniere til at værdsætte etisk adfærd blandt producenter af fødevarer. Det ses herved, at fødevareproducenter ikke længere blot skal opfylde et basalt behov, men samtidig, i højere grad end tidligere, handle ansvarligt i deres virksomhedspraksisser for at udvise hensyn og ansvarlighed over for de omgivelser, som de opererer i. 96 procent af de adspurgte i undersøgelsen svarer i overensstemmelse med dette, at virksomheder har samme ansvar for miljømæssige udfordringer, som regeringen har.
Dog mener 70 procent af respondenterne også, at forbrugere som sociale aktører skal påtage sig større ansvar for udfordringerne i samfundet. Dette placerer forbrugerne på en tredjeplads som de vigtigste aktører i samfundet i forhold til at fremme social og miljømæssig ansvarlighed. På en fjerdeplads findes medierne, som er efterfulgt af sociale bevægelser, såsom NGO’er.
Undersøgelsen når endvidere frem til, at 63 procent af forbrugere ligefrem straffer de fødevaremærker, som ikke opfattes som værende samfundsansvarlige i deres måde at drive virksomhed på. 50 procent af disse undlader blot at købe et produkt, som ikke er fremstillet etisk ansvarligt, mens 10 procent udtrykker, at de vil skrive kritiske anmeldelser om produkterne online. 3 procent gennemfører konkrete initiativer for at sætte en stopper for sådanne produkter, herunder blandt andet underskriftindsamlinger.
Hele 70 procent af forbrugere mellem 18 og 35 år køber kun produkter, der er fremstillet etisk ansvarligt. Til sammenligning er det kun 52 procent af forbrugere, der er ældre end 35 år, som er lige så kritiske i deres forbrug af fødevarer. Sammenlignet med sidste år er det ansvarlige forbrug steget med et procentpoint.

Pige-tur til Søs
Vore døtre skal opleve dansk humor live.
Det var udgangspunktet, da de to kvindelige erhvervsledere Christina Nissen, Alarma Universal, og Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos, inviterede 16-årige Alexandra og 20-årige Nathalie til Søs Egelind-show på Da Bruno arrangeret af La Peña de Dinamarca events.

Fuldt hus – ”og et fantastisk arrangement med den 58-årige danske entertainer, skuespiller og foredragsholder”, lød det fra Christina Nissen. Men Alexandra havde forventet, at Søs havde været lidt sjovere i ”Slip humoren løs”.
Begge døtrene er født i Málaga.
Eventen med de mange dinner-gæster bød udover Søs Egelind på et stort lotteri, hvor hun veloplagt agerede Lykkens Gudinde.

Tog turen fra Vejen
Aftenen forinden optrådte Søs Egelind med foredraget ”Kæft, Trit og Retning” hos BoConcept. Også her fuldt hus til tapas og vin. En af gæsterne, Karen Margrethe Kow, havde taget turen fra Vejen for at opleve Søs. To andre, Jytte og Jan Pedersen, fik billetterne til det intense foredrag i 70 års fødselsdagsgave.
Alle yderst tilfredse denne aften, hvor det amerikanske firma, Provectus, der forsker i kræft, endvidere orienterede ved coordinator Chresten Hedegaard.
Værtsparret Susanne og Jan Petersen, Bo Concept, særdeles tilfredse med aftenen og deres flotte arrangement.

Stærkere bånd mellem Benalmádena kommune og dens danske indbyggere
Siger man udlændingekontor, siger man også Mijas, hvor Anette Skou har sin daglige gang. Kontorets eksistens og de mange arrangementer, som afholdes i dets regi, er kendt blandt danskere fra Moltril til Gibraltar. Men i Benalmádena kommune har det tilsvarende kontor ikke sammen bevågenhed i den danske koloni – trods det, at her er indskrevet næsten lige så mange danskere som i Mijas.
“Kontoret er knap nok kendt indenfor kommunens grænser, og det må vi gøre noget ved”, lyder det beslutsomt fra Jens Gylling, der har boet i Benalmádena siden 1974. “Selv blev jeg først bevidst om udlændingekontorets eksistens for en måned siden. Der er simpelthen ikke gjort nok at for at sprede budskabet fra kommunens side. Det vil jeg nu hjælpe dem med”.

Og således mødtes repræsentanter for udlændingekontoret og Club Danés d. 7. marts for at få samarbejdet klarlagt. Jens Gylling var en af initiativtagerne til Club Danés for 35 år siden, og var fra 1981-83 formand for klubben.
”Mange af vores medlemmer bor i Benalmádena kommune, men aner knapt, at her findes et udlændingekontor. Kontoret fungerer ganske godt, kan jeg nu se, og alle er velkomne til at få råd om til- og fraflytning, ejendomshandel, betaling af ejendomsskatter osv.,” fortæller Jens Gylling. ”Nu vil udlændingekontoret gerne forstærke båndene til de større foreninger med udlændinge, så meget tyder på, vi i fremtiden kan få mere glæde af hinanden.”

Udover Jens Gylling var også formanden for Club Danés, Bent Flindt med til mødet sammen med klubbens sekretær Lis Fårup. Og fra Benalmádena kommune deltog byrådsmedlem med ansvar for udlændingekontoret, Ana Scherman, og kontorets daglige leder Joanna Drozdowska.
“Vi synes selv, at vi gør en masse for at få informationerne ud til kommunens udenlandske borgere, bl.a. via nyhedsbreve og på Facebook, men vi har åbenbart ikke ramt rigtigt i forhold til danskerne”, erkender Ana Scherman, der udover at sprede kendskabet til alle de services, som udlændingekontoret tilbyder, også gerne vil se flere danskere indskrevet i kommunen – det såkaldte empadronamiento. “Det er meget vigtigt, at man lader sig indskrive i kommunen, når man bor her. Uanset om man ejer eller lejer sin bolig. Det har ikke noget at gøre med, om man er resident i Spanien, men opholder man sig her i længere perioder, er det vigtigt for at kommunen vide. Ved vi ikke, hvor mange her bor, kan kommunen ikke leve op til sit public service ansvar. Det handler selvfølgelig dels om økonomi, idet mange tilskud fra stat og region beregnes ud fra indbyggertallet, men også i forhold til antallet af offentligt ansatte til at varetage borgernes behov”.
Udlændingekontorets daglige leder, Joanna Drozdowska, er enig.
“Vi har rigtig fin kontakt med flere af de udenlandske kolonier i kommunen, og vi holder et årligt møde med hver enkelt gruppe for at fortælle om vores services til dem samt for at lytte til deres ønsker og behov. Et lignende arrangement vil vi meget gerne have op at stå med den danske koloni. Og samarbejdet med Club Danés er særdeles vigtigt i denne sammenhæng.”

Jens Gylling håber på, at et møde mellem kommunen og den danske koloni i Benalmádena kan afholdes til efteråret, og at der vil være en flot dansk stand på den Internationale Dag, som afholdes i december. Sidste år deltog 20 lande med julegodter og traditioner fra de hjemlige himmelstrøg.

Besøg udlændingekontoret i Benalmádena på Avda. Juan Luis Peralta mandag og onsdag fra kl. 9 til 14 eller i pensionisthuset (Hogar de los Jubilados) i Arroyo de la Miel hver tirsdag fra kl. 11 til 14. For yderligere information ring på 952 579 979 eller besøg hjemmesiden www.benalmadena.es/extranjeros og Facebook-siden kaldet Foreign Residents Benalmádena. Tilmelding til udlændingekontorets informative nyhedsbrev kan foretages ved at sende en mail til residentes@benalmadena.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.