Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Hvor mange gange er jeg ikke hastet forbi denne mastodont af en bygning uden at skænke indholdet en eneste tanke. Helt vildt at tænke på nu, hvor jeg er et to timer langt besøg og utallige indtryk rigere. Og så koster det ikke en cent at træde ind på dette museum, hvis to afdelinger indbyder til besøg ’i etaper’, så museet sagtens kan udforskes over flere dage.

Et moderne museum

Museo de Málaga er først og fremmest hjem for en gigantisk samling arkæologiske fund, hvoraf godt 2.700 er på display i museet. Det er imponerende hvordan museet gør rigt brug af såkaldte museografiske funktioner, så antikke krukker og oldgamle knogler får selskab af grafikker i bevægelse, hvilket hjælper fantasien på vej. Desuden er flere af udstillingerne ledsagede af musikstykker, som er med til at sætte stemningen. Som noget af det første på museet findes et par skærme, som viser små film baseret på gamle fotografier fortæller, hvordan museets samling blev til. Det anbefales på det kraftigste at bruge et par minutter på at se disse film, som er ganske let forståelige, inden besøget indledes. Museet skal også have ros for at ledsage alle spanske tekster af den tilsvarende engelske tekst, så turister og ikke-spansktalende også har mulighed for at orientere sig.

To samlinger – to etager

Overordnet set består museet af to kollektioner; en med private arkæologiske objekter, som for de fleste objekters vedkommende er udgravet i Málaga-området, og en kollektion af kunstværker på hhv. anden og første etage.
”For at vi kunne forene de to samlinger, som essentielt strækker sig fra et par årtusinder tilbage med de ældre fund og udgravninger og helt til nutiden med moderne, abstrakt kunst, har vi taget udgangspunkt i 1800-tallet, som jo er den korte periode, der binder disse to epoker sammen,” fortæller museumsdirektør María Morente del Monte fra sit kontor på øverste etage i museet og fortsætter: ”Det gik rigtig godt for Málaga i starten af 1800-tallet, og den del af borgerskabet, som jo havde råd til og mulighed for at rejse flittigt, bragte spændende objekter med fra deres rejser.” Desuden opkøbte denne del af borgerskabet arkæologiske objekter, i særdeleshed Markis-parret Loring, som størstedelen af samlingen stammer fra.

Málaga-borgernes museum

”Museo de Málaga er i høj grad noget, som er opstået ud fra borgernes ønske. Det er en folkebevægelse, der har gjort, at vi kunne forene de to samlinger i én museumsbygning i ét museum. Selve Aduana-bygningen har også altid været vellidt af befolkningen, og det er noget, Málaga-indbyggerne føler, er deres,” fortæller museumsdirektøren og fortsætter:
”Da vi rykkede samlingen fra der, hvor Picasso-museet hører til i dag, var det meget mere end blot en flytning. Vi havde her lejlighed til virkeligt at definere, hvad vi gerne ville være som museum og hvad vi gerne ville fortælle. Det var en enestående lejlighed til at skabe noget, som var tænkt anderledes end blot et traditionelt museum. For eksempel besluttede vi at gøre vores magasin offentligt tilgængeligt også, hvilket er ret usædvanligt for et museum. Desuden er patioen tilgængelig for alle, også dem, der ellers ville skulle købe billet (ikke EU-borgere, red.). Her kan du blot gå direkte ind. Vi har ofte også arrangementer i patioen såsom koncerter, opvisninger eller kunstnere, som arbejder ’live’ på deres værker.”

Málagas gamle toldbod

La Aduana blev rejst i slutningen af 1700-tallet på grund af den stigende maritime handel i Málaga havn, og ’aduana’ betyder blot toldbod. Således blev det i årtier anvendt som administrativt sæde og komisariat og sågar tobaksfabrik.
Store dele af museets kollektion, hvor mange af objekterne er Prado-museet eller det nationalarkæologiske museum værdige, har stået opbevaret siden 1997.
I 2016 åbnede det nye Málagamuseum. Godt 25 millioner euro har det kostet at renover Aduana-bygningen, som i sig selv er et kunstværk.

Praktisk information

Museet ligger på Plaza de la Aduana direkte ud til havnefronten, og har åbent alle ugens dage fra kl. 9 til kl. 20.30, mandag er der lukket.
Hvis mandag er en helligdag, er der dog åbent. Museet holder således åbent på alle helligdage (lokale og nationale) på nær 24., 25. og 31. december samt 1. og 6. januar og 1. maj.
Entre er gratis for europæiske statsborgere, ellers koster det 1,5 euro i entre.

Museet i tal

17.000 objekter huser det 18.402 m2 store museum – heraf er godt 15.000 arkæologiske fund og 2.000 er kunstobjekter. Det er dog ’kun’ 4.500 m2 af bygningen, som bruges til museum.
Af Louise Mercedes frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa