Det danske magasin i Spanien
Museo Ruso – Samlinger fra Det Russiske Museum
Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skjult juvel blandt Málagas museer.
Da La Danesas udsendte besøger museet, er det ikke den typiske museumsstemning, der hersker. Der hamres og bores, nogle af væggene er halvnøgne og et par kvinder diskuterer ivrigt på russisk, mens de udsteder ordrer til et sjak af arbejdsfolk. Det er kuratorer, som er fulgt med fra det Det Russiske Statsmuseum i Sankt Petersburg, der ejer de værker, som nu skal udstilles på Museo Ruso i Málaga, fortæller Ignacio Jáuregui, som er promotor for museets kulturelle aktiviteter, mens vi passerer et par gigantiske trisser, der har indeholdt det maleri, som nu hænger på væggen og måler godt 5 x 6 meter.
Hvis der er noget, der kendetegner dette museum, som har til huse i den gamle tobaksfabrik ’la Tabacalera’, er det plads. Her breder malerier og enkelte skulpturer sig på enorme kvadratmeter – 2.300 af slagsen. Men stemningen er meget forskellig fra sal til sal.
For eksempel står der i flere af salene små radioer i retrostil. ”De er sat til en MP3-afspiller, som spiller nogle af Lenins taler og sådan. Det er vigtigt for os at skabe en stemning på museet, som ikke blot drejer sig om at se på billederne,” fortæller Ignacio Jáuregui mens vi går rundt i salene, der ændrer karakter an på hvilken udstilling, der har hængt der eller som skal til at hænge der.

Russisk kunst og lokale performere

Museet har en årlig og to halvårlige udstillinger, som både sættes i gang og afsluttes med en del arrangementer. ”Vi bliver af og til skældt ud for, at museet ikke inkluderer spanske kunstnere eller kunstnere af andre nationaliteter. Det er sandt, at maleriernes kunstnere nødvendigvis må være russiske, men vi sørger for at afholde masser af arrangementer, hvor lokale kunstnere kan byde ind. For eksempel har vi mange koncerter, hvor værkerne er russiske men kunstnerne ikke er. Og det er ikke kun klassisk musik, der spilles lige så gerne elektronisk eller moderne musik. Det er arrangementer, som er med til at bygge bro mellem kulturer, som ellers ikke ville møde hinanden,” fortæller Ignacio Jáuregui stolt.

Fakta om det russiske museum

Museet repræsenterer både russisk og sovjetisk kunst inden for alle stilarter. Her i slutningen af februar åbnede den nye årlige udstilling, der handler om kvinden i den russiske kunst og som både har værker, der forestiller russiske kvinder samt værker, der er fremstillet af kvindelige russiske kunstnere.
Det er den eneste europæiske filial af Det Russiske Statsmuseum i Sankt Petersborg, som har en af verdens største samlinger af russisk kunst. Filialen i Málaga slog første gang dørene op i 2015. Årsudstillingen feb. 18 – feb. 19 blev besøgt af godt 100.000 personer.

Udstillinger 2019 – kvinden i fokus

Her i marts måned kan man passende fejre Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts med et besøg på det russiske museum i Málaga, der har kvinden i centrum, som kunstner og objekt, i samtlige af deres tre udstillinger.
 
Helgeninder, dronninger og kvindelige arbejdere. Kvinden som objekt i russisk kunst
26/02/19 – 27/02/20
 
Frie og selvbestemmende. Russiske kunstnerinder, mellem tradition og nyskabelse
26/02/19 – 08/09/19
 
Værker af russiske kunstnere i samlingen Krystyna Gmurzynska
26/02/19 – 08/09/19

Praktiske oplysninger

Museets åbningstider er tirsdag til søndag fra 9:30 til 20:00. Man kan snildt bruge en times tid her.
Indgangen lukkes 30 minutter før lukketid.
Billetter koster 8 € og giver adgang til museets permanente samt midlertidige udstilling. Gratis indgang søndage fra kl. 16.
Museet udmærker sig ved at være tresproget – al information er tilgængelig på spansk, russisk og engelsk.
 
Avenida Sor Teresa Prat, nº 15 · Edificio de Tabacalera · 29003 Málaga
www.coleccionmuseoruso.es
 
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.