Det danske magasin i Spanien
Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelige priser.

 
Storvildtjægeren må have ryddet ud i samlingen, for den dag stod gevirer på rad og række, og skind fra bjørn, leopard og zebra lå side om side under auktionen i Madrid. Hvert et nummer blev solgt.

Et mindre kendt marked

Der er som regel noget spændende at se på, når der er eftersyn hos nogle af de mest populære auktionshuse i Madrid. Mens de gængse kategorier som sølv og porcelæn er rigt repræsenteret, og møbler fylder godt i rummet, så er det tydeligt at se, at vi er i Spanien. Kunstnere som Miró og Dali, der sjældent ses i Skandinavien, er ofte at finde i Madrid, de mørke træsorter er i overtal, og som altid er der en god portion arte sacro (religiøs kunst), som ofte kommer, ind når de ældre boer skal sælges. Der er gode auktionskøb at gøre i Spanien, uanset om man er privat samler, driver professionel forretning med antikviteter, eller man bare gerne vil have noget særligt til hjemmet på Solkysten eller de koldere breddegrader. Artikler i form af smykker, ure, sølv, og keramik fra de sidste århundreder kan forholdsvis let bringes hjem ved egen hjælp, og prisniveauet er fornuftigt.

Anerkendt for kunsten

Et af de veletablerede auktionshuse er Subastas Segre, som har eksisteret siden starten af 00’erne. Deres kundekreds er international og udvalget stort, når de afholder deres syv årlige auktioner, som hver varer tre dage. Segre er anerkendt som værende et af de førende huse, når det handler om spansk og international kunst, både i det ældre og moderne segment. Man kan som regel finde verdenskendte navne som Picasso, Miró og Tàpeis, når Segre holder deres dedikerede kunstauktioner. Grafiske arbejder er der en del af, og vil man gerne udvidde sin kunstsamling, eller starte en, kan det klares for et overkommeligt beløb.
Segre har som et gennemgående princip for deres auktioner, at alle prisniveauer skal være repræsenteret, og deres målsætning om at applere til det unge såvel som det ældre publikum ses på det brede udvalg af numre, der sættes under hammeren. Det er ikke usædvanligt, at det første køb, man gør fra auktionshuset, er en forlovelsesring, og interessen og passionen så udvikler sig derfra. Hos Segre finder man særligt ure, smykker, og fyldepenne af høj kvalitet.

Fra Madrid til Aragón under ét

Et af de nyeste skud på stammen i den spanske auktionsverden er Subsatas Abalarte i Madrids sofistikerede Salmanca-område. De har fået et godt fodfæste efter kun fem år i branchen, og afholder ti auktioner om året, fem signifikante auktioner og fem mindre i de mellemliggende måneder. Udvalget spænder fra møbler og porcælæn til kunst og smykker. På den mere utraditionelle side finder man pelse og vintagetøj samt retromøbler.
Det særlige ved Abalarte er, at gruppen har flere auktionshuse. Aragón i Zaragoza er et søsterfirma, og det tætte samarbejde giver derfor adgang til flere auktioner ’under samme tag’. Det er således muligt at få sine køb sendt fra Zaragoza til Madrid, hvis man vælger at byde begge steder. Fragten til hovedstaden klares for et mindre beløb, og hjemstransporten til Costa del Sol eller Skandinavien kan arrangeres under ét.
Udvalget i Zaragoza er meget lig det, man ser i Madrid, men åbningsbuddene ligger ofte en smule under priserne i hovedstaden. Går man efter mindre ting som keramik, sølv og dekorative artikler er udvalget interessant hos Aragón.
Har man mulighed for at besøge Abalarte i dagene efter en auktion, kan der være gode køb at gøre, når de numre, der ikke blev solgt under auktionen, udbydes til åbningsbud plus salær. Med en god portion is i maven kan man håbe på, at nogle af de ting, man havde udset sig, stadig er der.

Sin vægt værd i sølv

Under finanskrisen så auktionshusene en forøget interesse for sølv, og det var tydeligt, at de generelt populære artikler med ét blev investeringsobjekter og at vægten i gram, som altid er angivet i kataloget, fik forøget opmærksomhed, når buddene skulle afgives. Interessen for sølv er der stadig, dog ikke i et omfang som det der sås for 10 år siden, og udbuddet er steget siden da.

Ad silkevejen til Spanien

Stort set hver auktion i Madrid har et asisatisk islæt, og de gamle handelsveje mellem Fjernøsten og den Iberiske halvø fornægter sig ikke. Der har i Spanien altid været en forkærlighed for det kinesisk inspirerede, og skulle interessen være i dette segment, så udbydes der tit smuk keramik, møbler, kunst og jade. Et nyt publikum er dukket op indenfor de sidste år, idet mange af de kinesere, som er bosiddende i Spanien, er begyndt at investere i disse objekter.
Swinging 60s & moderne design
60’erne & 70’erne sætter igen deres præg på indretning og mode, både hvad angår ’ægte retro’ og nyt design, der har adopteret den let genkendelige stil. Originale Panton-stole, lamper i metaller, spisebordsstole i velour og Versace-bukser med svaj kan man også støde på ved gennemsyn af katalogerne. Retromøbler er i høj kurs i vintageforretningerne i Madrids hippe kvarterer, og priserne kan derfor komme noget højere op end man forventer. Det er dog stadig en billigere vej til ekstraordinære ting til boligindretningen.
Auktioner er et godt sted at ’spotte trends’ før de virkelig markerer sig. Stylister, dekoratører og forretningsindehavere giver på auktionerne en god indikation af, hvad der er på vej til butikker og i boligmagasiner, når de byder på varer, som umiddelbart synes ude af kontekst. Står teorien til troende, så har glasborde med detaljer af messing eller guld samt møbler i gustaviansk stil været eftertragtede i Madrid i nogen tid.

Auktion er for alle

Uanset om auktioner ligger én fjernt som en ukendt verden, så er det umagen værd at besøge en. Hvert eftersyn er et interessant indblik i, hvad der har fyldt vores hjem gennem de sidste 50, 100, 200 år og hvordan præferencer, design og kunst har udviklet sig. Det er også en oplevelse at overvære en auktion, da det er svært ikke at lade sig rive med, når buddene flyver gennem lokalet. På et helt lavpraktisk plan er auktioner et fantastisk sted at lede efter exceptionelle gaver, da priserne ofte vil være lavere end hvis noget tilsvarende skulle købes i forretninger.

Værd at vide

o Den spanske moms på 21% tillægges hammerslagsprisen og er inklusiv salær til auktionshuset.
o Bud over telefonen kræver som regel et åbningsbud på min. EUR 500.
o Aftal tid for afhentning, kan det klares indenfor et par uger bliver det gjort uden beregning.
o Alle de større auktionshuse arrangerer transport indenfor Spanien og til udlandet.

Gode råd

o Afgives skriftlige bud kan man på forskellig vis gøre dem betingede for at kontrollere sin budgivningen.
o Bestem dig for en max. pris og husk salær i din evaluering, læg derefter dit skriftlige bud. Du kan godt få hammerslag, der er lavere end din max. pris, hvis der ikke er modbud fra andre.
o Vær bevidst om at åbningsbuddene ofte starter lavt for at ’trække flere med’ i budgivningen, har du bestemt dig for en max. pris så hold fast i den.
Nyttige links
o Subastas Segre (Madrid) – subastassegre.es
o Subastas Abalarte (Madrid) – abalartesubastas.com
o Aragón (Zaragoza) – Aragónsubastas.com
Af Eva Maria Kops, smallspaces.dk

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.