Det danske magasin i Spanien
Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til skade, og en af skuespillerne forsvandt fuldstændig. Disse samt et hav af andre mærkværdige hændelser fandt sted under indspilningen af en kortfilm på herregården Cortijo Jurado i tre nætter for atten år siden.
 
”Jeg har ligesom bare aldrig kunnet lægge den fra mig,” forklarer instruktør på kortfilmen Jorge Rivera, da jeg møder ham i studiet i Málaga. Studiet tilhører Kike Mesa, som var den oprindelige kameramand på filmen, der blev indspillet i Cortijo Jurado, men som af uforklarlige årsager aldrig blev til noget.
 
 
Malagas fordomda film2
Det har været vigtigt for instruktøren at finde de rette locations. Forfatter Carlos Sisí, interviewes her på den engelske kirkegård i Málaga.
 
 
Men nu får historien en chance til. ”Jeg besluttede mig for et halvt års tid siden at producere en dokumentar, som skulle gå til bunds i det, der skete dengang. Da jeg spurgte Kike, om han ville udtale sig i dokumentaren, var han vild med ideen og tilbød at producere den. Da jeg taler med Jorge i Málaga er den danske del allerede blevet indspillet, og han er netop landet i Málaga, hvor indspilningen af de spanske interviews skal til at begynde. Jorge, der har boet i Danmark de sidste 15 år udtaler sig på perfekt dansk med en smule accent. ”Den slipper jeg nok aldrig af med,” smiler han.
 

En dokumentar der går videnskabeligt til værks

”Vi undersøger i dokumentaren den ægte historie bag Cortijo Jurdado – der eksisterer jo et hav af legender, men hvad er egentlig sandhed? Og så undersøger vi også hvor f.eks. vores fascination af spøgelses- og vandrehistorier stammer fra.” For at være tro mod konceptet er Jorges monolog til introen af filmen, filmens problemstilling om man vil, indspillet først. Før han overhovedet gik i gang med resten af dokumentaren. ”Jeg er instruktør, men jeg er først og fremmest videnskabsmand, så det er vigtigt, at vi går videnskabeligt til værks,” fortæller Jorge, der heller ikke er spor ængstelig for at skulle besøge Cortijo Jurado igen, selvom han ikke har været der siden den oprindelige ’forbandede’ film blev forsøgt indspillet for 18 år siden. ”Det har været en sjov proces for mig at undersøge hændelserne, og ganske selvterapeutisk. Der skete jo så mange underlige ting, og ikke kun for mig selvfølgelig. Hele holdet havde underlige oplevelser i det hus. Vores apparater kunne ikke holde strøm, og selvfølgelig var det helt uforklarligt, at optagelserne blev slettet hele fem gange fra tre forskellige computere. Men når man taler om uforklarlige eller overnaturlige ting, deles vandene. Det her er en dokumentar, og vi er kun ude på at forklare det, der skete – eller ikke skete,” fortæller Jorge, og kameramand og producer Kike fortsætter: ”Det er nu eller aldrig med den her film. Da Jorge fortalte mig om projektet, tænkte jeg, at jeg helt sikkert kommer til at fortryde at være med, men at jeg vil fortryde det endnu mere, hvis jeg ikke er!” Foruden Jorge og Kike er der et hold på hele 16 personer til at indspille, klippe og producere lyd og effekter. ”Det lyder sikkert vildt plat, men det er hele holdets indsats, der bærer den her film frem,” fortæller Jorge. Men vi sidder og taler, møder en ung kvinde ind og sætter til rette ved klippebordet i et tilstødende lokale. ”Legenden om Corijo Jurado lever i bedste velgående blandt lokalbefolkningen i Málaga. Pigen derinde har for eksempel frabedt sig at være med til optagelserne ude på gården.”
 
 
Malagas fordomda film3
 

Store ambitioner

Dokumentaren kommer til at indeholde hele 46 små interviews med forskellige eksperter. ”Det er en lokalt produceret film, men med global indflydelse. Eksperterne, som udtaler sig i filmen, kommer fra hele Spanien, foruden de interviews, der er med danske eksperter,” fortæller Jorge. ”Men filmen er tænkt til det store lærred, hvilket ses i måden, lyd og billeder er tænkt ind i dokumentaren, der selvfølgelig også skal være underholdende,” supplerer Kike. Det første mål er at få dokumentaren vist på Málagas filmfestival, der finder sted i foråret. Det lykkedes sidste år for Kike at få sin film ’Maniac Tales’ vist på festivallen. Dernæst venter en række andre filmfestivaller, bl.a. Københavns, som hedder CPH:DOX. Og skulle filmen blive købt af en af de store streamingtjenester, er Kike og Jorge også forbedredt på det. ”Vi har materiale nok til at gøre det til en miniserie,” udtaler Kike selvsikkert. Så det er ikke utænkeligt, at du kommer til at kunne se dokumentaren om ’Málagas forbandede film’ på Netflix i fremtiden.
 

Forfulgt af uheld

Inden jeg forlader studiet, spørger jeg Jorge, i hvilken stand Cortijo Jurado er i dag. Han vil vise mig nogle fotos på sin telefon men siger så: ”Nå nej, det må blive på Kikes telefon, min gik i stykker dagen efter, jeg landede i Málaga.” Kike viser mig derfor de fotos, han var ude og tage af Cortijoen for et par dage siden. Den ser ganske tilforladelig ud, den store herregård, der i dag blot er en skygge af sig selv, konstaterer jeg. ”Men da jeg kom hjem, opdagede jeg, at jeg havde tabt mine nøgler ude ved Cortijo’en, så jeg ikke kunne komme ind,” fortæller Kike, mens både han og Jorge ryster smilende på hovederne. ”Du må endelig komme og se vores film på Málagas filmfestival,” siger Jorge afsluttende og tilføjer halvt i alvor, halvt i spøg: ”Hvis den altså ikke bliver slettet.”
Fremhævet citat: Jeg hverken så eller hørte noget overnaturligt, men det der skete, kunne vi ikke forklare, fortæller instruktør Jorge Rivera.
 
 
 
 

Uudslettelig er en dokumentar, der fortæller historien om en kortfilm, der aldrig blev færdig

I år 2000 sætter instruktøren sig for at starte produktionen af kortfilmen ”Det ultimative kup”, baseret på H. Lovecrafts historie ”Den frygtindgydende gamle mand”. De første scener indspilles i Cortijo Jurado – en aflagt herregård fra det 19. århundrede og et sted omgivet af mystik, vandrehistorier og som efter sigende er hjemsøgt.
Men mærkelige ting fandt sted under produktionen. Der var sygdom, forsvinden, brand og adskillige nedbrud af teknisk udstyr. Kortfilmen blev aldrig færdig. Her godt 20 år senere har instruktøren besluttet at påbegynde projektet igen. Denne gang som en spansk-dansk dokumentar, der skal afklare, hvad der egentlig skete under optagelserne – og efter.
Læs mere om filmen og instruktøren på www.jrivera.eu

 
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com
. Fotos: Kandale Films

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.