Det danske magasin i Spanien
Når vi står med knejsede nakker og åben mund og kigger op på det fantastiske julelys, der udgør en farverig himmelhvælvning over calle Larios i Málaga centrum, tænker de færreste af os over, hvem der leverer julestemningen. De tusindvis af LED-pærer sammensat i fantasifulde mønstre er ikke fabrikerede på julemandens værksted – det er Iluminaciones Ximénez, et driftigt Córdoba-firma, der står bag.

Historien bag

I 1888 etablerede melfabrikken La Alianza i Puente Genil, som ligger mellem Córdoba og Málaga, en turbine som vha. vandet i floden kunne få møllen til at dreje rundt, og derefter etableredes en lille elektricitetscentral. Puente Genil var dermed den første kommune i Spanien, udover Barcelona, som fik elektricitet. Bysbarnet Francisco Jiménez Carmona, ansat på La Alianza fabrikken, begyndte i 1945 at ophænge lyskæder i den gade, hvor han boede og til byens feria, og således begyndte den virksomhed, vi i dag kender som Iluminaciones Ximénez. Det kan virke naturligt i dag, men det var det absolut ikke almindeligt med kulørte lamper hængende over hovedet i datidens efterkrigsramte Spanien. Senere blev Francisco Jiménez tilbudt at stå for hele byens lysdekoration, og i dag kan man finde virksomhedens lyskæder over hele verden.
 
Francisco Jiménez lever ikke længere, men arvtagerne fører virksomheden videre, og det er hans søn Francisco Jiménez Rosales, der i dag er leder af virksomheden, som omsætter for 32 millioner euro om året. Udover nogle flere af grundlæggerens børn og børnebørn, beskæftiger Iluminaciones Ximénez 500 medarbejdere. Hovedkontoret ligger i Córdoba, men deres virke og leveringsdygtighed er dog ikke kun afgrænset til Spanien – Ximenez leverer dekorativ belysning i storbyer verden over fra Las Vegas til Hong Kong. Og så har de et showroom i Dubai. Her er det selvsagt ikke julelys, men lysdekoration til fejringen af Ramadan-festen, som sælges.

Lysdekoration giver økonomisk boost

Julelys er enormt stimulerende for en by og dens handlende, og julebelysningen giver da også et økonomisk boost til Málaga, der altid har fuldt drøn på, hvad angår juledekorering. I kombination med butikker der formår at dekorere vinduespartierne, så julestemningen trænger helt ud på gaden, skabes den mest fantastiske julestemning. Noget, der er imponerende i en region, der resten af året profilerer sig på at være Europas mest solbeskinnede sted. Sol eller ej er der ingen tvivl om, at de glimtende juledekorationer og tusindvis af levende lys giver et boost til hotellerne og restauranterne i byen, og lokal trafik, især taxaindustrien, kan også vidne om, at salget stiger, når belysningen lyser. Nu håber man, at denne tendens gentager sig i år, for udgifterne til julbelysning (installation, udlejning mv.) udgør ikke mindre end 573.211 euro. Af dette går 81.398 euro til det nye juletræ på Plaza de Camas og belysning langs otte “nye” veje, der ikke tidligere har haft julelys, nemlig: Marqués, Sagasta, Souvirón, Enrique García (Plaza de Camas), Herrera del Rey, Puerta Del Mar, Moreno Carbonero, Álamos og den nye del af Calle Granada. I alt er der 1.806.679 lyspunkter i byen.

Hvorfor Ximénez og ikke Jiménez?

Selvom firmaet i en årrække bar familienavnet Jiménez, blev det et problem, da firmaet nåede det format, de har i dag, hvor de er til stede på mange internationale scener. Derfor besluttede man at ændre det spanske ’J’, som mange udlændinge ikke ved, skal udtales gutturalt, til ’X’, som ligger mere mundret for ikke-spansktalende personer. Ren og skær marketing.
 
Ximénez’ varemærke er de helt store konstellationer, hvor komplekse moduler af lys og farve vikles ind og ud af hinanden i fantasifulde former og mønstrer. For den uvidende kan det virke som om, at det har taget det meste af året at opsætte det sindrige system af lyskæder, men faktisk har Ximénez efter mange år på banen udviklet et smart system, hvor lysene transporteres i moduler, således at hvert modul er klar til at klikkes sammen i det øjeblik, de rulles ud af transportvognen. Det er ikke bare hurtigt, det højner også sikkerheden.
Ximénez har også udviklet sine egne LED-pærer. Disse koster 90% mindre i drift end traditionelle pærer, og et juletræ på 20 meters højde koster dermed det samme at have tændt som en hårtørrer. Faktisk er den samlede elregning for Málaga centrums julebelysning kun på omkring 1.500€.
Ximénez kan også noget med at tiltrække modeskabere, der har lyst til at udfolde sig på en ny måde. Modestof og skræddersaks skiftes ud med LED-pærer i tusindvis, når internationale designere som Ágatha Ruiz de la Prada, Angel Schlesser, David Delfín og Francis Montesinos folder sig ud på det lærred, der er den midnatsblå nattehimmel eller den pulserende bys centrum.
 
Når man bevæger sig rundt under de fortryllende hvælvinger og calle Larios dufter af ristede kastanjer og brændte mandler, kan man fristes til at tro, at Ximénez kun er beskæftiget i vinterperioden, men det er langt fra tilfældet. Tænk blot på alle sommerens feria’er, hvor lysdekorationen skaber kulissen for den magiske stemning, man finder her. Ximénez er skam fuldt beskæftigede hele året – også i august. Så når du til sommer bevæger dig rundt imellem candyfloss og polkaprikkede flamencokjoler badet i lyset fra rankerne, der svæver over feriapladsen, så er det med høj sandsynlighed en af Córdoba´s mest succesrige virksomheder, der står bag.

Lys og musikalsk forestilling inspireret af Málaga’s katedral

Også i år krydres julelysene i Calle Larios i Málaga centrum med et lysshow og musikalsk forestilling – med fantasifulde lysformationer, der ændrer sig i takt med musikken.
Lysshowet og musikken varer i ca. 2-3 minutter og vises to gange om aftenen, den første kl. 18.30 og den anden kl. 21.30.
Musikken som spilles i år er Feliz Navidad af Boney M, Chistmas Festival af The Boston Pops Orchestra og Wizard of Winter af Trans-Siberian Orquestra.
Inspirationen til årets lysdekorationer på Málagas mest populære gågade hentes i år fra byens egen katedral, og julelysene er blevet gengivet i forskellige glasmalerier og kupler i katedralen.
 
julelysmalaga1  julelysmalaga2
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.