Det danske magasin i Spanien
Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scene. Siden 1997 har hun haft sin egen virksomhed, Ballet Flamenco Sara Baras, som hun har opsat 13 forestillinger med, der er blevet spillet mere end 4.000 gange over hele verden. Hendes forestillinger er blandt andet blevet spillet på Royal Albert Hall i London, Operahuset i Sydney og Operaen i Dubai. Og den næste forestilling, Sombras, finder sted på Teatro Cervantes i Málaga.
 
I Sombras-forestillingen tager Sara Baras os med på en rejse igennem tiden, farverne, stilheden og larmen, ensomheden og mangfoldigheden og lyset og skyggerne. Alt sammen tolket igennem flamencoen med Sara Baras’ særlige touch.

sarabaras2Lokal Málaga-kunstner på de skrå brædder

Til at hjælpe sig med scenografien har Sara Baras allieret sig med den Málaga-baserede kunstner Andrés Mérida. La Danesas udsendte fik lov at komme på besøg i Andrés’ studio øst for Málaga, hvor scenekunsten, der er over 10 meter høj, er blevet til dog i mindre skala.
 
”Jeg har altid været meget optaget af bevægelse og drejninger i mine malerier, så det var et perfekt match at få lov til at levere kunst til Sara Baras’ flamenco-forestilling, fortæller Andrés Méridas, hvis værker pryder stuerne hos så betydningsfulde personer som kong Juan Carlos 1.

Kruseduller og tyrefægtere

Andrés’ malerier, der kendetegnes af stærke farver og langstrakte lemmer, har indenfor de sidste fire-fem år fået et nyt look over sig. ”Jeg begyndte at interessere mig for det, man vil kalde ’kruseduller’,” fortæller Andrés entusiastisk, imens han farer rundt i studioet og hiver eksempler frem af de malerier, der står i rækkevis langs studioets gulv. ”Se her,” siger han, imens han fremviser et maleri af en tyrefægter, der drejer sig i en perfekt tyrefægterstatur, og hvis lange lemmer udelukkende er malet med kruseduller. ”Der er ikke én lige streg, men alligevel er man ikke i tvivl om, hvor grænsen går på kroppen,” fortæller Andrés endnu mere begejstret end før.

En helt særlig titel

På programmet til forestillingen ’Sombras’ er Andrés krediteret som ”garabatista” (krusedulle-ist), en titel, han er meget stolt af: ”Jeg er vist den første i verden til at blive kaldt det,” smiler han. Inspirationen til krusedullerne har han hentet i værkerne af Alberto Giacometti, en schweizisk billedkunstner der anvendte en grovere udgave af krusedulle-stilen i sine værker. Til den anden side er Andrés også inspireret af kunstneren Jackson Pollock, der er kendt for sine helt tilfældige kruseduller, der ikke ligner noget som helst. ”Men der er et mønster i Pollocks bevægelser, og i mine malerier handler det om at få mønstret frem. Det er som om, at formerne vil ud af malerierne! Det er meget mere udfordrende, end mine sædvanlige malerier, da jeg er nødt til at få det logiske frem i det ulogiske.”

Ekspressionistisk stil

”Jeg har altid været ekspressionist, men den nye stil, jeg anvender, er endnu mere ekspressionistisk end noget andet, jeg har lavet før,” fortæller Andrés, der til Sombras fik et nyt kanvas at male på. Det drejede sig om en dragt, der skal fremstå som et maleri i forestillingen. ”Jeg var nødt til at ringe til Sara, og forklare hende, at materialet, der skulle males på, var meget vanskeligt, da det strakte sig, og det blev derfor noget underligt noget, med den malestil, hun havde ønsket. ”Gør hvad du vil,” var svaret fra Sara, der gav Andrés komplet frie hænder. ”Sådan er hun. Når man først er på hendes team, har hun tiltro til det, man foretager sig. Hun er meget professionel, og alt passerer forbi hende til godkendelse. Hun har mange visioner, og hun er meget mere end danserinde. Hun ved præcis, hvad hun vil have.”
 
Samarbejdet mellem Andrés og Sara opstod for fire år siden, da Andrés havde doneret nogle værker til velgørenhedsorganisationen ’Mi princesa Rett’, som Sara Baras er protektor for. ”Efterfølgende mødtes vi til flere lejligheder, og her for et års tid siden blev jeg kontaktet, om jeg ville samarbejde med Sara til hendes forestilling, hvilket selvfølgelig var en stor ære, og noget, jeg glæder mig utroligt meget til at se resultatet af,” slutter Andrés Mérida.

Se Andrés Méridas’ værker

Andrés Mérida regner med selv at være til stede som publikum til alle fem Sombras-forestillinger, der finder sted på Cervantes teatret i Málaga 22. – 25. november kl. 20 og søndag d. 26. november kl. 19. Billetter kan bestilles på www.teatrocervantes.com
 
Er du interesseret i Andrés Méridas værker, kan du se et udvalg af dem, når han udstiller på galleri Benedito i Málaga fra 16. november og tre uger frem. Adressen er: Niño de Guevara nº2, 29008 Málaga og åbningstiderne er fra mandag til fredag 11 – 13:30 og 18 – 21:00 og lørdag 11:30 – 13:30
 
Du kan også følge kunstneren på Facebook: meridart og Instagram: andresmerida64 samt på web: www.andresmerida.com
 
sarabaras3
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.