Det danske magasin i Spanien
Mad fra hele verden: Tex-mex og det mexicanske køkken

Mad fra hele verden: Tex-mex og det mexicanske køkken

Takket være det internationale miljø på Costa del Sol med mennesker fra over 100 forskellige nationaliteter, som bor og arbejder langs kysten, kan man, foruden den fantastiske spanske mad, også nyde mad og drikke fra hele verden.

I artikelserien Mad fra hele verden tager vi for os af de mange forskellige landes retter og diskuterer deres særpræg – og afliver måske nogle velkendte myter undervejs så vel som at informere dig som læser om nogle af de restauranter, som serverer netop din yndlingsret her langs kysten.

I de seneste år er Mexico som rejsemål blevet mere og mere populært, ikke mindst på grund af de mange charter-ture som er blevet tilgængelige fra Skandinavien, hovedsageligt til Cancun og Yucatán-halvøen. Også her i Spanien er det populært at feriere i Mexico, måske ikke så underligt siden sproget er det samme, standarden er høj, og ikke mindst er maden god, noget som betyder meget for de madglade spaniere og deres entusiasme for et godt måltid.
 
Mexicanske restauranter er dukket op over hele verden, og Costa del Sol er ingen undtagelse. Det er mulig at spise fajitas og burritos i næsten alle byer langs kysten, og det mexicanske køkken nyder stor popularitet både blandt store og små. For ikke at tale om tequila!
 
De allerfleste har hørt begrebet ”tex-mex” brugt om mexicansk mad, og for mange er dette begreb ensbetydende med en vestlig tilpasset og mildere variant af mexicansk mad. Sandheden er, at de allerfleste mexicanske restauranter serverer en let blanding af oprindelig mexicansk mad og tex-mex, men begrebet tex-mex i sig selv har ingen relation til, om maden er “ægte” eller ej.
 
Tex-mex er mad fra det syd-vestlige Texas, som stammer fra den tid, hvor Texas tilhørte Mexico. Mexicanerne i dette område havde deres egen regionale drejning på maden akkurat som i mange andre landsdele i dagens Mexico har det i dag, og de spiser fortsat store mængder tex-mex mad i Texas hver eneste dag. I dette område er maden ofte (men ikke altid) lidt mildere end i de fleste regioner af Mexico syd for grænsen – måske snart syd for muren, hvis Donald mod formodning skulle få det, som han vil – og dermed har tex-mex lidt ufortjent fået ry for at være en ikke-autentisk udgave af mexicansk mad, tilpasset turister. Sådan er det altså ikke nødvendigvis, selv om de mexicanske fastfood udgaver ofte savner autencitet.
 
Et besøg på en udpræget mexicansk restaurant anbefales på det stærkeste, og sørg da for at du prøver nogle typiske mexicanske retter i tillæg til de velkendte tex-mex retter. Chili con carne og tacos med hård skal er vel nogle af de mest udbredte og populære retter, men disse har sin oprindelse i tex-mex køkkenet og bliver sjældent eller aldrig serveret i Mexico for øvrigt.
 
En vigtig bestanddel, som går igen både i Mexico og Texas, er tortilla. Denne bestanddel af køkkenet spises af de fleste dagligt, og er for mexicanerne lige så vigtig som den elskede kartoffel er for os danskere. De fleste, som er vokset op i Danmark, har vel under opvæksten ofte fået at høre fra den ældre generation, at man skal ”spise sine kartofler”, som om man ville komme til at dø, hvis man ikke spiser mange kartofler. Jeg går ud fra, at den ældre generation den gang ikke var så velinformeret om andre landes madkulturer, hvor kartoffel ikke findes i køkkenet, og indbyggerne både overlever og bliver gamle. Nok om det, tilbage til tortillaen. Denne store pandekage-lignende masse af majsmel eller hvede fyldes med en række ingredienser, som så derefter giver os forskellige navne på de forskellige retter. Alle de velkendte retter, som f.eks. tacos, fajitas, burritos, enchilladas, quesedillas og tostados, laves som udgangspunkt med tortilla som hovedbestanddel – også tacos, som kun i Texas laves med de hårde Taco-skaller.
 
Fyldet i tortillaerne varierer både med hensyn til, hvad der er tilgængeligt, og hvad man foretrækker. Typiske ingredienser er forskellige varianter af kød, bønner, ris, avocado, chili, citron eller lime, forskellige grøntsager, og af og til ananas. Tomaten stammer oprindeligt fra Mexico og spiller også en central rolle i de fleste saucer som bruges i madlavningen. Der bruges også grønne tomater og grøn chili for at lave grøn sauce, men dette betyder ikke, at de er umodne. De grønne tomater tilhører en speciel variant, som aldrig bliver røde, men forbliver grønne. De smager anderledes end den traditionelle røde tomat, og spises ikke i rå form. De bruges kun i forbindelse med madlavning.
 
Avokado er meget anvendt, og vi kender alle til den berømte dip guacamole. Denne kan man godt lave selv, og her i Spanien, hvor mange af os har friske solmodne avokadoer i vores egen have, er forholdene lige til at lave en guacamole, som slår alt, hvad man kan købe i supermarkedet. Man moser godt modne avokadoer og smager til med nypresset lime-juice, koriander, grøn chili og eventuelt lidt presset løg (brug gerne en hvidløgspresser), samt tomat. Det skal helst være grøn tomat, men det kan være svært at få fat i, så det er tilgiveligt at bruge lidt rød tomat i stedet. Sørg for, at avokado udgør 95-98 % af indholdet i guacamolen, så bliver det godt, og oven i købet er avokado meget sundt.
 
Mexicanerne er glade for søde desserter, og dette kan i sin enkleste form dreje sig om fersk, sød frugt, men de er også vældig glade for karamel-budding og andre buddinger, ris-creme og søde, fristende kager og andet bagværk. Ikke så specielt og originalt, men sødt skal det absolut være.
 
Som drikke til mexicansk mad passer det godt med øl, og de to mest populære mærker er Sol og Corona, som begge er lyse og let drikkelige. De er ofte serveret med en lime-båd i flaskens hals og drikkes som det er moderne af flasken, mens mexicanerne lige så gerne drikker fra glas, gerne med en limebåd og lidt salt i glasset. Vin har ingen stor tradition i Mexico til trods for, at landet har sin egen lille produktion. Vand og forskellige typer nypresset frugtjuice drikkes ofte, både som læskedrik og til maden.
 
Her til slut må vi selvfølgelig tilbage til den berømte tequila. Denne er bare én af mange typer brændevine, som produceres i Mexico, men uden tvivl er tequila den eneste, som har fået international udbredelse. I Mexico drikker man enten tequila rent, men mange gange blandes tequila ofte i en drink, som heder sangrita, som ikke må forveksles med den spanske drik sangria. Den mexicanske sangrita er baseret på appelsinjuice, tilsat grenadine, chili og andre krydderier, samt en rigelig mængde tequila. Måden vi drikker tequila på i vores del af verden med salt på hånden, som man slikker i sig, før man hælder en shot med tequila i halsen, efterfulgt af en citronskive, minder meget lidt om, hvordan de nyder tequila i Mexico. Men det gør slet ikke noget, for sjovt er det jo!
 
Af Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.