Det danske magasin i Spanien
Kontoret er beskedent og lagerpladsen begrænset.
Der er kun én mand på lokalet i Málaga, som morgen, middag og aften kæmper en utrættelig kamp for at få de danske tøjmærker Jack & Jones og Vero Moda ud i de spanske butikker.
Havde du fortalt den unge dansker på kontoret, at hans kamp tyve år senere skulle føre til et hovedsæde på 6.000 m2, 100 ansatte og en skyhøj omsætning, havde han næppe brugt mange sekunder af sin travle tid på dig. Men det umulige er sket. Bestseller sælger i dag dansk tøj til spanierne som aldrig før. Hele værket drives fra Málaga.

 
Bestseller - Pedro GonzálezMan behøver knapt træde ind af døren i Bestsellers nye spanske hovedkvarter, før det danske erhvervsliv på Costa del Sol får helt nye dimensioner. Det er ikke pænt sagt, men dybest set er Churriana en lille flække udenfor Málaga, hvor der ikke er det store at komme efter. Men det er der nu. Det nye Bestseller-hovedsæde er et imponerende og elegant miks af spansk og dansk arkitektur. Det er stort, moderne og minimalistisk – men på ingen måde koldt.
De mange ansatte og den høje aktivitet varmer bygningen op.
”Vi vækster otte til ti procent om året, så vi løber hurtigt her i huset,” er Pedro González’ første bemærkning efter at have budt velkommen.
Fart på var der også i sommeren ’97, da han som en af de første blev ansat i den danske virksomhed.
”Jeg stod for Bestsellers bogføring i et eksternt gestoría, da de tilbød mig et fuldtidsjob. Bilagene begyndte at hobe sig op, da virksomheden hurtigt oplevede stor vækst på det spanske marked. Efter at have været med på et par store modemesser allersidst i 90’erne begyndte det at gå stærk,” fortæller Bestseller Spains daglige leder.
”Vi var ganske få folk, men indstillingen var ”all in”. Bestseller i Danmark havde haft ti succesrige år og havde samlet mod til at åbne nye markeder. Og vi her i Spanien ville ikke skuffe.”

Succes på simple principper

Projektet i Spanien var så spændende og anderledes, at Bestsellers stifter, Troels Holch Povlsen, selv begyndte at tage aktiv del i realiseringen, på trods af at han ellers havde masser at se til i Danmark og på de andre markeder, Bestseller havde kastet sig over.
”Den spæde start og Troels’ engagement er de to vigtigste skridt i vores historie. Troels fik virkelig opbygget et stærkt team, og i år 2000 flyttede til nyt hovedsæde i Torremolinos. Det dengang nye hovedsæde var på 2.500 m2 og blev opført fra grunden med lager, administration og showrooms til hvert enkelt tøjmærke. Der kom helt andre boller på suppen, og det var med stolthed, vi tog imod branchefolk og butiksindehavere for at fremvise kollektionerne,” erindrer Pedro González, som begyndte at få mere og mere ansvar.
Han stortrivedes i et dansk virksomhedsmiljø med spanske medarbejdere, for Bestseller i Spanien har altid primært satset på lokal arbejdskraft.
”Bestseller viste fra starten evnen til at implantere en dansk virksomhed med sine ledelsesprincipper i Spanien. Man har formået at tilpasse sig uden at miste grundværdierne,” siger Pedro og kommer gerne med et eksempel på de kulturskel koncernen, har været ude for.
”Vil du have dine varer på hylderne de rigtige steder, må du være tålmodig. Der skal snakkes meget og åbnes mange døre for at komme frem til beslutningstageren. Sådan er det bare her i Spanien. Det forstod man hurtigt i Danmark, som aldrig har tøvet med at give os tid og frie hænder til at få tingene på plads.”
 
De små kulturforskelle har også vist sig internt i Málaga, men er hurtigt blevet løst og vendt til noget positivt. Begrebet ”frihed under ansvar” hører blandt de principper, Pedro González og hans nærmeste kollegaer arbejder mest med.
”En spanier er vant til, hans chef hver dag fortæller, hvad han skal lave, og hvordan han skal gøre det. Det giver uselvstændige folk og begrænser mulighederne for vækst i en virksomhed. Det er ingen hemmelighed, at vi har måttet tage afsked med folk, som ikke har kunnet håndtere deres frihed. Kan du omvendt få samlet en stab, som forstår ”frihed under ansvar”- begrebet, så har du ubegrænsede muligheder på det spanske marked, for mange suger begrebet til sig og leverer bedre end nogensinde. Vi har masser af god arbejdskraft her i landet. Den skal blot håndteres rigtigt,” mener Pedro González, som i dag har lidt over 100 ansvarsbeviste medarbejdere i hovedkvarteret i Churriana.
Det er sandsynligvis også ambitiøse folk, for under ansættelsen skimtes der mere til jobansøgerens gejst og attitude end til CV’et.
”Jeg begyndte selv fra bunden og har arbejdet mig frem til, hvor jeg står i dag. ”Learning by doing” er et princip, der aldrig bliver forældet. Vores medarbejderstab ved og ser, de bare skal suge til sig og være flittige. Så har de alle muligheder for succes og forfremmelse i virksomheden,” tøver Pedro González ikke med at love.
En af de succesrige er Jesper Rønde Hansen, som er en af de tre danskere i den store virksomhed. Han kom til for fem år siden som tekniker. I dag står han i spidsen for et team på 18 mand, som, fra hovedsædet i Churriana, styrer al den tekniske support til Bestsellers butikker og forhandlere over hele verden.
Hans historie fortæller alt om mulighederne i Bestseller.

Stadig ung

Muligheder er der tilsyneladende ikke mangel på i Bestseller. Og muligheder for Bestseller Spain er der også.
”Vi har langtfra nået toppen. Mange af vores mærker er stadig nye på det spanske marked og har et kæmpe potentiale,” mener Bestsellers øverst ansvarlige i Spanien.
Jack & Jones er med 120 butikker det bedst kendte af virksomhedens produkter her i landet, men pigetøjet Only er i markant fremgang.
”Vi har i dag kun tre Only butikker, men det bliver til flere i årets løb og vores nye samarbejde med bl.a. El Corte Inglés viser fint, hvor vi er på vej hen,” slutter Pedro González.
Bestseller har i dag 300 såkaldte ”Shop in Shops” i det kendte varehus og planlægger at åbne adskillige flere.
Det har været 20 hårde år for at nå toppen, men Bestseller Spain føler sig som en 20-årig ungkarl, der har alt det gode og sjove foran sig.

Facts om Bestseller Spain

Bestseller blev stiftet i 1975 af Troels Holch Povlsen, hvis søn, Anders, i dag driver virksomheden.
Virksomheden har i dag 15.000 ansatte og sælger sine produkter i 70 lande. Bestseller har ca. 3.000 butikker verden over og er ydermere repræsenteret i 15.000 tøjbutikker.
I alt fører virksomheden 25 mærker i tøj, sko og accessories.
I Spanien forhandles ni af mærkerne. Det er Jack & Jones, Vero Moda, Only, Selected, Name it, Pieces, Vila, Object og Only & Son.
Det nye hovedsæde i Churriana blev indviet sidste år og har kostet rundt ti millioner euro. Den røde snor blev klippet af Antonio Banderas, som Bestseller-brandet Selected har samarbejde med i en årrække, og som de snart lancerer en del af en kollektion i sammen med.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.