Det danske magasin i Spanien
Lissabon – En overset perle
Kursen er sat. Forude venter en seks timer lang køretur til slutdestinationen Portugal. Nærmere bestemt går turen til Lissabon, som er den vestligste hovedstad i Europa og hjemsted for lidt mere end en halv million indbyggere. Byen, der er bygget på og omkring syv høje viser sig fra sin mest charmerende side med gamle sporvogne, historiske bygningsværker og autentisk arkitektur.

 
Den næsten 700 km lange køretur fra Solkysten til byen, der er en af de hovedstader i Europa med flest årlige solskinstimer, viser sig hurtigt at være det hele værd.

Lissabons charmerende bydele

Lissabon siges at være den næstældste hovedstad i Europa, og overalt i byen ses da også charmerende tegn på byens gamle oprindelse. Imponerende, gamle bygningsværker er en naturlig del af Lissabons centrum, og som et unikt levn fra fortiden forbinder sporvogne byens gamle bydele og bringer med lethed indbyggerne gennem de smalle gader og op ad de stejle bakker, der kendetegner Lissabon. Som turist i Lissabon er det næsten et must at hoppe med på linje 28, som giver et godt overblik over seværdigheder i den gamle bydel og rig mulighed for at opleve Lissabons charme på sporvognens vej gennem gaderne.
 
Alfama er byens ældste og mest autentiske kvarter i den østlige del af det gamle Lissabon. Her er gaderne mange steder så smalle, at biler ikke truer med at forstyrre den idylliske stemning. Med sine farverige, historiske bygninger og traditionsrige fado-huse er Alfama-bydelen en malerisk, lille perle.
 
I den vestlige del af det gamle Lissabon ligger Bairro Alto, som betyder ’Det høje kvarter’. Også her er fado-restauranter udbredt og byens gamle oprindelse kommer til udtryk gennem de mange antikvitetshandlere, der ligger her. Denne del af byen byder dog også på andet end historiske seværdigheder. Om aftenen forvandles Bairro Alto nemlig til et hipt mødested for unge, og kvarteret har derfor også fået tilnavnet ’Soho of Lisbon’.
 
Mellem disse to ældre bydele, som ligger på hver sin høj, finder vi Baixa. Bydelen udgør downtown Lissabon og med det sigende navn, som betyder ’Lav’, finder man her elevatoren, Elevador de Santa Justa, som er en arkitektonisk perle, der forbinder Lissabons laveste og højeste punkt. Elevatoren er udsmykket af Eiffels elev og har derfor mange smukke ligheder med Eiffeltårnet.

Fantastiske udsigter

Lissabons opbygning på og omkring syv høje skaber store niveauforskellige mellem de forskellige bydele men også mange smukke udsigtspunkter. En af dem er Miradouro de Santa Luzia i bydelen Alfama. Herfra er en fantastisk udsigt over Lissabons karakteristiske røde teglstenstage. Gåturen herop er på trods af de stejle gader i sig selv anstrengelserne værd. Det er en charmerende tur fra centrum gennem smalle, snoede, ujævne gader med skæve, gamle bygninger på hver sin side. På vej til udsigtspunktet bliver man ind i mellem overhalet af den karakteristiske sporvogn, som kun gør turen endnu mere charmerende. Er man ikke klar på at tage udfordringen op mod de bakkede gader, koster en tur i sporvognen under 5 euro.
 
Af andre smukke udsigtspunkter kan anbefales Miradouro de Santa Catarina i Bairro Alto, hvorfra der er et spektakulært syn over Rio Tajo, som løber langs Lissabon, og broen Ponte 25 de Abril. Også udsigten fra Castelo de Sâo Jorge, som er en gammel middelalderborg og Lissabons ældste bygningsværk, i Alfama er fantastisk. Borgen ligger på toppen af den mest kendte bakke i Lissabon, Sâo Jorge, og sporvogn 28 kører direkte dertil.

Mercado da Ribeira og Time Out Market

Time Out Market i Cais do Sodre-kvarteret nær den nyrenoverede havnefront er et sandt madmekka. Markedet kan tilfredsstille selv de mest kræsne smagsløg; hvad enten det er til frokost, aftensmad eller blot den lille sult, der skal stilles, har Time Out Market med garanti noget at lokke med.
 
I alt 45 restauranter og barer ligger side om side og tilbyder fra hver sin bod veltilberedte, lokale specialiteter og måltider af høj kvalitet med inspiration fra alle verdenshjørner. Alle måltider købes som take away og kan med fordel nydes ved et af langbordene, som er placeret i midten af den store hal, som Time Out Market ligger i. Her hersker en helt særlig, uformel stemning, hvor alle er kommet for at nyde et godt måltid.
 
I den tilstødende hal ligger Mercado da Ribeira. Det overdækkede madmarked er Lissabons største og har ligget samme sted siden det 19. århundrede. Markedet byder på alt, hvad hjertet begærer af både frugt og grønt, kød, fisk og oste. Med det store udvalg er det også her, restauranterne i Time Out Market gør sine indkøb for at fuldende hver sine kreative menuer.

LX Factory

I udkanten af det centrale Lissabon ligger LX Factory. Som et råt, industrielt område fornemmes stedets tidligere store betydning for byen med dets beliggenhed tæt på både hovedvej og Ponte 25 de Abril, som er en vigtig nerve, der forbinder Lissabon med det øvrige Portugal.
 
I 1849 slog tekstilvirksomheden Campanhia de Fiação e Tecidos Lisbones, en af de vigtigste portugisiske fabrikanter, sig ned i et 23.000 m2 stort industriområde i bydelen Alcântara nær Tejo-floden. I mange år var stedet blot en afsides del af byen, men LX Factory har forvandlet industriområdet til et urbant og trendy sted. De industrielle bygninger er i dag taget i brug af nye kreative sjæle. Kunstnere bruger lokalerne som atelier og til fernisering, musikere benytter stedets lokaler til øvelokaler, fotografer har indrettet sig med fotostudier, og modebutikker, kommunikationsfolk og nytænkende caféer har også set stedets potentiale.
 
LX Factory byder i dag på alt lige fra smagfulde burgere hos the Burger Factory, delikat sushi kreeret af Sushi Factory, trendy kaffe hos WISH Slow Coffe House og kvalitetsvin hos More Than Wine – og alt der i mellem. Og skal man tro mottoet ”Life is too short for bad cheesecake,” serverer LXeesecake en af Lissabons bedste cheesecakes.
Hver søndag klokken 9.30-16.00 præsenterer LX Factory LX Rural. Et marked med friske, sæsonbetonede kvalitetsråvarer dyrket i lokalområdets farverige landskab af frugtplantager og gårdhaver.
LX Factory er et industrielt område forvandlet til en urban perle.
 
 
Af Marie-Louise Senten Rahbek

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.