Det danske magasin i Spanien
På velgørenhedstur off road tværs igennem Marokko

På velgørenhedstur off road tværs igennem Marokko

En marokkansk mand har faet et par solbriller doneret af UniOptica
Unioptica har været en tur i Marokko med Argan Adventure og optiker Juan Carlos López Conde i spidsen. Turen havde til formål at afdække behov i de områder, der ikke er begunstigede med turisme. Rejsen varede godt en uge, og karavanen tilbagelagde 2500 km.
 
Marokko er et af de lande med den højeste grad af analfabetisme – næsten halvdelen af befolkningen kan ikke læse og skrive. Juan Carlos fra Unioptica og hans karavane af 30 frivillige, som bl.a. bestod af læger, sygeplejersker, tandlæger og optikere, havde derfor medbragt skole- og undervisningsmateriale til de primitive skoler, landsbyerne ofte har.

Ud til civilisationens grænse – og længere endnu

På deres tur kom de også helt ud i krogene af de marokkanske samfund, længere ud end landsbyerne. Juan Carlos fortæller, hvordan meget af turen foregik komplet off road, idet de kørte igennem ørkenen for at nå ud til de nomadefamilier, der ikke kender til civilisationen. Nomaderne bor sammen i familier og er hyrdefolk, som passer deres hjord af dromedarer, geder eller får. Nomadefamilierne bor meget spredt, fordi man ikke ønsker at skulle dele de sparsomme afgrøder, som dyrene lever af, med andre nomadefamiliers dyr. De har ofte slet ingen kontakt til omverdenen, og mens selv de mindste landsbyer har et eller andet system, hvor der kommer en læge forbi i ny og næ, har nomaderne ingen form for sundhedsvæsen, og mange af dem, Juan Carlos møder, er aldrig blevet tilset af en læge. Karavanens team af frivillige gør, hvad de kan med de midler de har med sig for at hjælpe og tilse de personer, der er ilde stedte.
 
Argan Adventure, som Juan Carlos er medejer af, er et rejseselskab, der arrangerer off-road rejser flere gange om året for turister, der vil opleve en anden og mere autentisk side af Marokko. Og selvom disse er betalte rejser, har Juan Carlos og hans kollegaer altid noget med til specielt de børn, de møder på rejserne.
”Når man først har set et barn smile fra øre til øre over at have fået et stykke legetøj, er det det hele værd,” siger Juan Carlos og fortæller også, at børnene ofte slet ikke kender til legetøj, og de aner f.eks. ikke, hvordan man leger med en bold.
”Nogle af børnene lægger bolden på jorden, og så hopper de over den. Som regel lykkes det dog hurtigt at få lært dem konceptet i at lege med bold, hvilket vækker stor glæde hos de små nomadebørn,” smiler Juan Carlos.

Årlig velgørenhedstur er en stor hjælp for mange individer

Velgørenhedsture som denne foretager de en gang om året, og der går mange måneders planlægning forud for en velgørenhedstur af denne størrelse – det meste drejer sig om at rejse midler til at dække udgifter til materialer, transport og indkvartering.
”Nogle af de frivillige på denne tur har selv betalt for deres rejse for at kunne komme til at hjælpe, og fordi de gerne ville opleve det Marokko, man ikke ser som turist,” siger Juan Carlos, der siden stiftelsen af Argan Adventures i 2004 har arrangeret en årlig velgørenhedstur af denne slags, og han mærker da også, at nogle ting har forbedret sig i landet.
”Dér, hvor man har fået elektricitet, som nu næsten er alle landsbyer, går det bedre end for få år tilbage. Folk disse steder har adgang til tv, og de er derfor bedre orienterede end før. Men for nomaderne, som jo bor midt i ørkenen og ikke har adgang til elektricitet, er vilkårene lige så primitive som for 1000 år tilbage. Vi ser hos disse mennesker tilfælde af grå stær selv hos helt unge. Det er en type stær, der forårsages af det hårde skær fra solen, som ødelægger øjets hinde, og som man i dag nærmest ikke kender til hos unge mennesker i den udviklede del af verden.” Derfor giver Unioptica solbriller med UV-beskyttelse ud til de nomader, de møder på deres vej, både børn og voksne.
”Vi har også briller med forskellig styrke med, og så forsøger vi at ramme den, der passer bedst til vedkommende, for vi har ikke mulighed for at lave en synstest. I sjældne tilfælde laver jeg et par tilpassede briller, og så tager jeg dem med på den næste tur. Vi bilder os ikke ind, at vi kan redde hele verden, men vi kan hjælpe de isolerede familier, vi møder, som ikke blot mangler midler, men som absolut ingen muligheder har for at få lægehjælp eller uddannelse,” siger Juan Carlos, der allerede er gået i gang med at tænke på planlægningen af den næste velgørenhedstur, som finder sted i efteråret 2017.
Argan Adventures kan kontaktes på argansolidario2016@gmail.com
Af Louise Mercedes Frank

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.