Álora – en skøn autentisk by lige bagved Málaga

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Álora – en skøn autentisk by lige bagved Málaga
Álora ligger kun ca. 40 km fra Málaga, men alligevel er det en helt anden verden, med næsten ingen turister og en masse historie, kultur og natur. Vi er taget til denne ældgamle by som ligger og skuer ud over den skønne Guadalhorce dal for at se på herlighederne og bestige det flotte udsigtsplateau ”El Hacho”.
Det er en herlig udflugt at tage en tur til Álora, for her er det let at kombinere historie, kultur, natur og motion. Vi starter med at køre op til byen og parkere på en af de P-pladser der findes i 3 niveauer lige under bymidten. Herfra går vi op i centrum og kan glæde os over det herlige, autentiske folkeliv, der udspiller sig der. Lige nu vil vi dog en tur op og besigtige borgen, så vi spørger lige en af de lokale efter El Castillo, som man ikke umiddelbart kan se fra centrum. Men der er ikke ret langt derop, og vi ser nu, at borgen er bygget på et klippefremspring, som ligger højt hævet over Guadalhorce dalen med de mange appelsinplantager.

Det er en meget fin borg, som for nyligt er restaureret, og inde bagved borgmuren finder man et lille kapel og en have med frugttræer. Man kan kravle op i tårnet, hvorfra man har en flot udsigt over byen og Guadalhorce dalen.
Nu må vi tilbage til byen for at få læsket ganen, og på den centrale plads Plaza Fuente Arriba finder vi, lige ved siden af et moderne springvand, baren Alegría. Her kan man sidde udenfor og nyde folkelivet mens man indtager en café con leche med churros. Disse churros er hjemmelavede og kommer på bordet friske fra fad. Vi nød i den grad dette autentiske spanske mellemmåltid og da vi kun måtte bøde 3,60€ for 2 kaffe og 2 gange churros, kunne vi konstatere, at det er helt andre priser her i Álora end på kysten.

Således opmuntrede begav vi os ned imod Plaza Baja, hvor byens fine museum Rafael Lería ligger lige bagved kirken. Museet ligger i et kapel, der engang tilhørte byens hospital. Hospitalet er væk, men kapellet er bevaret, sikkert pga. sine meget fine lofthvælvinger. Museet er ret lille og er let at overskue, idet der findes en arkæologisk del, en del dedikeret til Cervantes og en mønt- og seddel samling. I den arkæologiske del findes der, ud over de sædvanlige pilespidser osv. fra stenalderen, en del interessante ting fra romer- og arabertiden. Især hæftede vi os ved fødderne af en romersk statue.
Når der findes en lille Cervantes udstilling, er det fordi den senere så berømte forfatter til verdens første roman: Don Quijote, boede her i Álora fra 1587-1593. Her beklædte han posten som skatteopkræver, og har sikkert nydt det rolige liv efter at have været galejslave, da han blev taget til fange af pirater efter sin deltagelse i det berømte søslag ved Lepanto. Det var forældrene, der fik ham købt fri fra piraterne i 1580. I 1585 udgav han sin første bog La Galatea, men det kunne han ikke leve af, så derfor tog han job som skatteopkræver. Men han havde uorden i regnskaberne og kom efterfølgende i fængsel i Sevilla. Han sad dog ikke ret længe, og i 1605 udkom første del af Don Quijote. Den fik straks succes og han skrev derefter 3 andre værker, herunder Novelas Ejemplares. Han boede i Madrid indtil sin død i 1616. Dette korte vue ud over Cervantes´ liv skal blot illustrere, hvor meget ondt man kan gå igennem, inden man opnår berømmelse. Dengang som i dag. I dag behøver man blot at tænke på Oprah Winfrey og J.K. Rowling, Harry Potters ´mor´.
Den flinke museumsdame María José viser os en fin video om Álora, og derefter bliver vi lukket ind ad bagdøren til kirken. Jeg er i almindelighed ikke så vild med katolske kirker, men denne er meget flot, idet den har et usædvanligt flot bueloft, bygget af lokale sten med et træloft ovenover. Træet kommer fra Flandern, som, da kirken blev bygget, var en del af det spanske rige.
Efter kirkebesøget vil vi se huset, hvor Cervantes boede, og det ligger også på Plaza Baja, så vi skal bare gå skråt over pladsen for at komme hen til stedet. Det hus, som Cervantes boede i, er for længst revet ned, men bystyret har bygget et nyt hus, på hvis væg man kan læse at Cervantes boede her. Det er også en fin lille patio med en skøn udsigt, som man kan bese.

Mens vi er gået rundt i byen har vi ikke kunnet undgå at se et bjerg med et hvidt kors trone bagved. Det er El Hacho, byens vartegn, for hacho betyder vartegn. Jeg har det sådan, at jeg ikke kan se sådan noget uden at jeg vil derop.
Så nu synes vi, at vi har fået historie og kultur nok, så vi går tilbage til bilen og kører ind igennem bymidten for at komme ud i den nordlige ende. Her kører vi i retning af El Chorro, men i den næste rundkørsel, hvor der står en fin arabisk bueport, tager vi afkørslen mod centro ciudad, lige efter den mod El Chorro. Der kommer straks et skilt t.v. mod centrum, men vi skal blot køre lige ud. Efter kort tid kommer vi til restauranten Fuente de La Higuera, og her kan man fint spise frokost, hvis man ikke har mad med. Restauranten har en skøn terrasse med udsigt over den smukke dal. Vi parkere ved restauranten og herfra starter vores bestigning af El Hacho.
Man krydser over vejen og går op imod et vejkryds lige ovenfor restauranten. Her tager man vejen der går opad mod venstre, forbi et skilt hvor der står Rutas de la vida sana.

Der er 6 km. fra restauranten til toppen af El Hacho, men hvis man vil afkorte turen, kan man køre et stykke af vejen. Faktisk kan man køre helt derop, da der er en stor telekommunikationsmast deroppe, som skal tilses. Hvis man holder ved restauranten bliver det til 12 km. plus det løse i alt. Man vandrer blot ud ad den angivne vej, som mest er beklædt med asfalt, men også af og til med grus. Herfra har vi et flot kig mod bjerget Torrecilla (1919 m.o.h). Efter ca. 3 km. kommer man til et kryds, og her følger man skiltet mod Monte Hacho. Efter endnu 1 km. kommer man til et stort skilt med et overblik over områdets flora og et skilt med Cima (top) de Monte Hacho. Her kan man parkere, hvis man ikke vil vandre hele vejen, for så får man en fin vandretur i det helt specielle landskab oppe på El Hacho plateauet. Der er en slags taffelformationer og naturligvis en fabelagtig udsigt hele vejen rundt. Ved nr. 2 store skilt, denne gang med et overblik over områdets fauna, kan man lige gå ned til højre og se på en meget speciel hule med røghul og ´skydeskår´ samt et fantastisk vue over Álora langt nede. Derefter kan man gå helt hen det øverste punkt ved telekommunikationsmasten og det er en næsten flad tur. Nedenfor et hus ved masten kan man se korset på El Hacho på et fremspring derude. En smal sti fører derud, men vi kunne dy os, så vi tog blot et hvil på toppen og frydede os over alle de bjerge vi kunne se. Se vores rute på www.elsebyskov.com under Hiking routes.
På vejen tilbage til bilen smutter vi lige 300 m. ind til en fuente, som springer med dejligt koldt vand. Og på denne forfriskende måde slutter vi endnu en herlig udflugt.

El Hacho plateauet.
Erik på El Hacho plateauet.
En typisk gade i Álora
En typisk gade i Álora.
Af Else Byskov, fotos af Erik Gadegaard og Else Byskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa