Det danske magasin i Spanien
Oscarvinder havde hård opvækst
95 lightbetweenoceans still lbo 03556 org print
 
Hendes forældre blev skilt, da hun var to måneder gammel. Som barn gik hun på balletskole, hvor kravene var så store, at hun tog smertestillende piller og gik i terapi. I 2016 vandt hun i en alder af 27 år en Oscar for sin præstation i filmen Den danske pige. Nu er svenske Alicia Vikander aktuel i kærlighedsdramaet Lyset i havet, som måske skaffer hende endnu en Oscar-nominering.

Alicia Vikander blev født i Göteborg den 3. oktober 1988. Hendes forældre blev skilt, da hun var blot to måneder gammel. Moren var teaterskuespiller, og Alicia fulgte i hendes fodspor. Allerede som syvårig optrådte hun på Göteborgsoperan i musicalen Kristina från Duvemåla, og som niårig begyndte hun på balletskole i Stockholm.

Benhård balletskole
I et interview med Vogue har Alicia Vikander fortalt, at det var hårdt både fysisk og psykisk at gå på balletskole.

”På balletskolen fik vi alle sammen gode karakterer. Ikke fordi du behøver være klog for at danse, men fordi ballet handler om perfektion. Hvis du ikke var perfekt, var det, som om verden faldt sammen. Det gjorde mig meget stresset, og jeg gik i terapi uden at fortælle det til mine forældre.”

”Jeg kan huske, at hvis en af os havde været ved lægen og havde fået smertestillende piller, så fordelte vi dem imellem os. Da jeg stoppede med at danse, var det underligt ikke længere at føle smerte.”

Adskillige skader på grund af den hårde træning gjorde, at Alicia Vikander forlod balletskolen og i stedet satsede på at blive skuespiller. Hun blev kendt i Sverige for sin rolle i tv-dramaserien Andra Avenyn. Her gik det op for hende, at hun brændte mere for skuespillet, end hun havde gjort for dansen. Den hårde ballettræning kan dog være en del af forklaringen på hendes succes som skuespiller. Flere filminstruktører har udtalt, at hendes ballettræning har givet hende en stærk disciplin og et skarpt fokus.

En kongelig affære
Alicia Vikander blev kendt i Skandinavien, da hun spillede over for Mads Mikkelsen i En kongelig affære. Inden filmen fik hun et intensivt danskkursus, har hun fortalt til Billedbladet.

“Inden vi startede optagelser, havde jeg to måneder, hvor jeg fik undervisning samme sted, som jeres prinsesser har lært dansk. Jeg fik venner i Danmark, socialiserede mig på dansk, så danske film og lærte det efterhånden. Men først dén dag jeg forstod Mads, følte jeg, at nu forstod jeg dansk.”

Den danske pige
Det helt store gennembrud i Hollywood kom i 2016, hvor hun fik en Oscar for sin præstation i Den danske pige. En del af filmen blev optaget i København, som hun er begejstret for.

”Jeg har en masse venner her, og jeg elsker virkelig København. I har den mest fantastiske mad, så jeg var meget begejstret. Humoren her minder meget om den svenske, men er en smule mere rå, så jeg følte mig bestemt hjemme,” har hun udtalt til kino.dk.

Lyset i havet
Hendes nyeste film er kærlighedsdramaet Lyset i havet om et barnløst ægtepar, der finder et spædbarn i en forlist båd og tager det til sig. Filmeksperter spår gode muligheder for en Oscar-nominering til både Isabel Vikander og Michael Fassbender, der har den mandlige hovedrolle.

I forbindelse med lanceringen af filmen har de to fortalt om deres roller. Alicia Vikander fremhæver livsglæden hos sin karakter Isabel.

”Hun er fyldt med liv. Hun er meget åben og ligetil og nem at læse. Det gør hende også åbenlyst sårbar, hvilket er noget, man kan forholde sig til. Selv om hun træffer forkerte beslutninger, så ved man alligevel, at de kommer fra hjertet,” fortæller Alicia Vikander, mens Michael Fassbender supplerer:

”Hun er en handlingens kvinde. Hun går efter det, hun vil have. Det synes jeg er ret attraktivt ved hende. Hun har ikke noget filter. Hun siger det, hun tænker. På den måde er hun en moderne kvinde.”

Kærester
Michael Fassbender har et bud på, hvorfor den smukke Isabel ender med at blive gift med den noget ældre Tom, der vender hjem til Australien efter Første Verdenskrig, hvor han har set mange af sine landsmænd og nære venner dø under krigens rædsler.

”Der var en stor mangel på mænd efter krigen. En generation af mænd forsvandt. Nu vil jeg ikke tage noget fra Tom, men man var nødt til at tage, hvad man kunne få,” siger Michael Fassbender, mens Alicia Vikander ser noget overrasket ud.

”Det er en meget romantisk film. Hun måtte tage, hvad hun kunne få?” siger Alicia Vikander med et grin.

Michael Fassbenders kommentar skal ses i lyset af, at han og Alicia Vikander blev kærester, mens de indspillede filmen. Sådan er det åbenbart, når man er ung, smuk og et af de hotteste navne i Hollywood. Man må tage, hvad man kan få. Og det har Alicia Vikander i den grad gjort.

Lyset i Havet har dansk film premiere d. 8. september 2016.

_____

ALICIA VIKANDER
Født 3. oktober 1988
Udvalgte film:
Till det som är vackert (2009)
Kronjuvelerna (2011)
En kongelig affære (2012)
Anna Karenina (2012)
Testament of Youth (2014)
Son of a Gun (2014)
Ex Machina (2015)
Spionen fra U.N.C.L.E. (2015)
Burnt (2015)
Jason Bourne (2016)
Lyset i havet (2016)
Tulip Fever (2017)

_____

Havet er fascinerende
Naturen spiller en stor rolle i Lyset i havet, og det gør den også for bogens forfatter M L Stedman.
”Ekstrem varme og ekstrem kulde påvirker i humøret. I Australien tager man varmen alvorligt, ligesom jeg kan forestille mig, at man tager kulden alvorligt i Skandinavien,” siger M L Stedman, der også er fascineret af havet.

”Havet er altid i forandring, samtidig med at det aldrig ændrer sig. Noget af bogen skrev jeg i det sydvestlige Australien med udsigt over havet, og jeg kom til at tænke på, at det ville have set lige sådan ud for 35.000 år siden, og på samme tid ændrer det sig hele tiden. Havet er en fantastisk metafor, som omgående appellerer til mig. Det er en universel ting, der aktiverer noget i det menneskelige sind. Ligesom solen er havet meget tilgængeligt. Det er ikke kulturelt betinget.”
”Jeg er også fascineret af at kunne svømme i havet uden at stoppe. Havets kraft gør mig ydmyg. Hvad end man tror, man kan, kan havet modbevise det. Vi er magtesløse over for en tsunami.”
”Som australier er jeg vant til store vidder. Når du kan se længere, kan du tænke længere, for der er intet, der stopper dig. For mig er det en god ting. I bogen oplever Tom ensomhed, som for mig er noget positivt, mens hans kone Isabel oplever isolation, som er mere negativt.”

Fyrtårn
I Lyset i havet bor ægteparret Tom og Isabel på en lille australsk ø, hvor Toms arbejde er at passe og vedligeholde øens store fyrtårn og føre logbog over begivenheder.
På Costa del Sol finder man også en del fyrtårn, men de adskiller sig fra det fyrtårn, der spiller en central rolle i Lyset i havet, fortæller M L Stedman.
” Jo højere oppe i fyrtårnet, lyset er, jo længere kastes strålen. Fyrtårn er klassificeret ud fra deres linse. Fyrtårnet i bogen har en første linse, som rækker langt, mens alle fyrtårn på Costa del Sol har en linse, der er klassificeret som tre eller fire, så de rækker ikke så langt.”

Af Michael Jepsen. Foto: Nordisk Film.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.