Det danske magasin i Spanien
En by så smuk, at hjertet gør ondt
Sitges 2
 
Catalonien rimer på Barcelona i mange menneskers ører, men regionen har andet og mere at byde på end larmende trafik og strømme af turister. Und dig selv at tage til Sitges; en uvurderlig, billedskøn perle, der vækker romantikeren og livsnyderen i enhver.

 

Du vil opdage det med det samme. Sitges er en by, hvor folk kommer for at dyrke kunsten at lave så lidt som muligt. Helst ingenting. Uanset om du lader dine sanser forføre og fare vild i byens smalle, rustikke gader, eller foretrækker at slentre langs den berømte strandpromenade, så vil du mærke den helt særlige atmosfære, der indhyller dette sted som et blidt tæppe.

Lyden af rulleskøjtende, leende teenagere blander sig med mågernes skrig. Den friske, salte lugt af hav skyller ind over kystlinjen. Våde hunde løber glinsende langs strandkanten i den sene eftermiddagssol. Sangriaen er kold og perlende, serveret af en tæt, mørk spanier, der har i charme, hvad han ikke har i højde. Her, i bøssernes paradis og livsnydernes helle, flirtes med livet, og lader ikke til nogensinde at have eksisteret en eneste bekymring.
 
Uundgåeligt med sand mellem tæerne
Sitges er beliggende 35 kilometer sydvest for Barcelona. Med færre end 30.000 indbyggere er byen, naturligt nok, ikke uoverskuelig i sit areal. Området har en stolt historie, der strækker sig tilbage før borgerkrigen, og der er velholdte, arkitektoniske lækkerier, uanset hvor blikket lander. Der hersker efterhånden ingen tvivl om, at Sitges rangerer blandt de absolutte “hot-spots” langs den catalanske kyst, ikke mindst på grund af de uendelige, hvide strande og byens mange muligheder for at lade musikken og nattelivet svinge.
Der findes intet mindre end sytten unikke strande i og omkring Sitges. Mange af dem har deres helt eget særkende. Byen har for eksempel to nudiststrande, Platja d’Aiguadolç og Platja dels Balmains. Der også er strande, der primært appellerer til de tusindvis af bøsser, der hvert år besøger byen. Platja de la Rodona er særligt kendt i homo-miljøet. Langt størstedelen af byens strande har dog både plads og aktiviteter for enhver smag, der er perfekte såvel for børnefamilien som en udflugt for venner eller par. Blandt eksemplerne på disse typer strande kan nævnes Platja de la Ribera, Platja de l’Estanyol og Platja de la Fragata, der ligger med udsigt til byens smukke, karakteristiske kirke. For at få mest ud af solbadningen og dypningen af tæer i havet, kan det være en god idé at researche lidt hjemmefra, hvis man har klare præferencer omkring for eksempel, hvor populær en strand man gerne vil slænge sig på.
For de, der er interesserede i andre aspekter af Middelhavet end bar hud, bikinier og baderinge, så kan det være værd at tage ud til Port d’Aiguadolç, hvor byens marina findes. Uanset om du blot vil nyde at sidde på en af de mange restauranters udendørs terrasser og falde i staver over kridhvide både og yachter, så langt øjet rækker, eller du vil snuse rundt i de mange forskellige specialbutikker, der findes her, så har du her muligheden.
Hvis du slapper bedst af ved at være i bevægelse, så fortvivl ej. Sitges er som skabt til vandring, uanset om du vil gå på egen hånd eller med en guide. Læg for eksempel turen forbi Parc Natural del Garraf eller Vilanova, eller hvad med at få nogle kilometre i benene, mens du svinger køllen på et af byens to golfbaner?
 
Sitges 1
 
Spansk kultur i international klasse
Byens ikoniske varetegn er ubetinget Iglesia de San Bartolomé y Santa Tecla, også kendt som “La Punta”, den berømte, asymmetriske kirke. Brudepar og turister valfarter dertil for at blive foreviget foran den hvidkalkede bygning med den smukkeste udsigt over Sitges og byens strande. Det er den tredje kirke, der er opført præcis på dette sted i byen, da der tidligere både har været en romersk og en gotisk kirke. Opførslen begyndte i 1665 og den primære del af kirken var færdig i 1672 med flere tilbygninger sidenhen. Kirken er, udover at være et romantisk udkigspunkt, også kendt for sit orgel, der er vurderet til at stamme helt tilbage fra 1690’erne. Ikke alene er orgelet unikt på grund af dets høje alder, men også et kunstværk fra en svunden tid. Kirken er åbent for besøgende, men du kan også nøjes med at gå rundt i gaden omkring, El Racó de la Calma, som er et af byens trækplastre i sig selv.
Sitges huser syv museer i alt, hvoraf størstedelen er centreret i kunstens univers. Museu Cau Ferrat er verdensberømt, og her kan opleves opleves værker af blandt andet Picasso og El Greco. Museu Palau Maricel kan også være et besøg værd for de der har interesse i både gotisk og moderne kunst, som symboliserer den historiske udvikling i Catalonien.
Byen har, i takt med den stigende, internationale interesse, nydt godt af en lind strøm af spændende kulturelle tilbud gennem de senere år. Her kan nævnes i flæng en international filmfestival, der i år afholdes fra 9.-18. oktober, Gay-Priden, en international tango-festival og et klassisk car-rally fra Barcelona til Sitges. På trods af de mange internationale tiltag, er Sitges stadig meget spansk, og tilbyder også oplevelsen af for eksempel Santa Tecla Festival, der er blevet afholdt årligt siden 1321, og regnes som værende et af de vigtigste traditionelle festivaller i Spanien. Festivalen afholdes i år fra 15.-23. december, og her kan opleves både akrobatik, fyrværkeri og historiske parader gennem byen.
 
Transportmuligheder:
Du kan komme til Sitges med såvel tog, bil eller fly. Den tætteste lufthavn er El Prat Llobregat i Barcelona, men Reus/Tarragona er også en fin mulighed for regionale flyruter. I bil kan man køre enten ad C-31 eller C-32, som er hurtigere og mere komfortabel, men tilgengæld koster 5 euro. Endelig er der tog, der tager 35 minutter fra Barcelona og koster 3,60 euro. De fleste tog er direkte, og afgår fire gange i timen.
 
For mere info om Sitges kan det anbefales at besøge følgende hjemmesider:

Af Mona Møller Sørensen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.