Det danske magasin i Spanien
Fra Aabenraa til Sydspanien med kampånd og lunkent vand

Fra Aabenraa til Sydspanien med kampånd og lunkent vand

P8250082
 
En unik fortælling om to mennesker med store drømme og en viljekraft uden lige danner grundlag for artiklen her. Gitte Ørnstrøm, der lider af dissemineret sclerose, og Keld Matthiesen, som er delvist lam i benene, pakkede i august deres trehjulede specialcykler for at udleve drømmen om at cykle gennem Europa ned til Montebello i Sydspanien, hvor de begge tidligere har opholdt sig. Et sted, der betyder meget for dem.

 

“Opholdene her på Montebello har givet os livet tilbage,” siger Keld Matthiesen, der bakkes op af store tilkendegivende nik fra sidelinjen af kæresten Gitte Ørnstrøm.

Det var på genoptræningsstedet her, de mødte hinanden, selvom der skulle gå nogle år inden, de fandt ud af, at tiltrækningen var mere end blot venskabelig. Keld Matthiesen har fem gange være til genoptræning i Sydspanien, da en fejloperation efterlod ham følelsesløs i begge ben.
“Jeg skulle “bare” have fjeret en fedtknude ved rygsøjlen, og umiddelbart var det ikke en kompliceret operation, så da jeg vågnede, var det et stort chok, at jeg var lam i benene. Lægerne blev ved med at sige, at jeg bare skulle give det tid, så ville det gå over. Men det gjorde det ikke,” fortæller han om årsagen til, at hans liv blev ændret drastisk. I lang tid var han bitter, men kærligheden til sine børn og til livet, fik ham til at kæmpe videre, så han i dag kan sige, at han lige har kørt 2400 km på en hånddrevet cykel gennem Europa med Gitte ved sin side.
Det var også på Montebello, drømmen om at køre på cykel fra Danmark til Sydspanien blev født. Keld Matthiesen sad en aften sammen med fire andre patienter og talte om, hvorvidt det kunne lade sig gøre at bestige bakken udenfor Montebello i kørestol. Det skulle komme an på en prøve, og efter hårde anstrengelser og mange vabler på hænderne, nåede han toppen. Derefter stod verden åben og en cykelrejse kom på tale.
 
Forskellige historier, samme endestation
Gitte Ørnstrøm lider af stærk ordblindhed og sclerose. Men ligesom Keld Matthiesen har viljestyrken ført hende vidt omkring. “Da jeg var teenager, kunne jeg mærke, at der var noget galt med min krop. Jeg var altid meget træt, og min gymnasietid var virkelig hård. De fleste troede bare, jeg var doven.”
Efter gymnasiet uddannede hun sig til akademiøkonom med speciale i hotelmanagement. Hun ville vise verden, at ordblinde ikke er dumme, men blot har brug for mere tid. Uddannelsen blev gennemført, og hun rejste til USA, hvor hun gik på Pacific Lutheran University i Washington. Her levede hun et mere eller mindre normalt liv, og blev ansat som assistant manager på et stort Hilton Hotel i Californien. Hun tog hjem for at forny sit visum i forbindelse med det fremtidige ønskejob, men det skulle vise sig at blive afslutningen på USA-drømmen. Hun fik nye anfald, og fik diagnosen multipel sclerose sammen med beskeden om, at et udlandsophold ikke var muligt.
 
P8250084
 
Til Spanien på trehjulede cykler
Gitte Ørnstrøm og Keld Matthiesen fandt hinanden på Montebello, og har nu tilbagelagt deres hidtil hårdeste rejse sammen på godt 2400 km. De har overkommet bjergstigninger på 12 procent og ikke mindst parforholdets prøvelser, når overskuddet var småt.
“Vi har virkelig lært hinanden at kende på både godt og ondt, og det sværeste på turen har været, når man rammer muren. Men så har vi kunnet støtte hinanden. Gitte kørte forrest op ad bakkerne, og det hjalp mig op, ligesom jeg kørte forrest ned ad bakkerne og hjalp hende ned. Jeg havde gennemført uden Gitte, men ikke nær så smertefrit og hurtigt,” siger Matthiesen, der dog lige når at tilføje;
“Nej, måske har det hårdeste været at leve af lunkent vand. Det bliver man godt nok træt af i længden,” griner han stort.
Til rejsen har Gitte Ørnstrøm fået designet en specialcykel, hvor benene har været drivkraften, men når de kommer hjem igen, skal hun prøve den hånddrevne cykel af. Hun har nemlig planer om at deltage i forskellige løb i fremtiden, og der kan hun ikke få lov til at stille op med den, hun har. Men modet er fortsat stort, og viljestyrken ikke til at tage fejl af; og “alt kan lade sig gøre, til det modsatte er bevist,” siger Gitte, der jo selv er et lysende eksempel på netop det. Parret tilbragte tre dage på Montebello, inden turen gik hjem mod Danmark igen – denne gang foregik den dog i autocamper.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.