Et af de hotteste buzzwords for tiden er smartwatches – smarte ure. Og de er faktisk ved at være ret smarte.
Et smart ur bliver defineret som et armbåndsur, der kan mere end bare at være et ur. Tidligere versioner af smarte ure kunne eksempelvis have lommeregnere, tidtagere, alarmer eller spil indbygget, men de moderne smarte ure er gået hen og blevet små transportable computere, man kan have rundt om armen. Urene har indbygget styresystem og skærm samt et hav af funktioner, så uret kan bruges som transportabel medieafspiller, puls- og søvnmåler, FM-radio, notesblok, emailprogram, videoafspiller og meget, meget mere. Urene kan forbindes trådløst til et Bluetooth-headset, som gør, at du kan bruge uret til at høre musik, radio og eksempelvis få vejrudsigten læst op.
Men et smart ur kan også forbindes trådløst til din mobiltelefon, så du bliver fri for at tage telefonen op af lommen, når den ringer. Ja, faktisk kan du bruge de fleste vigtige, og ikke så vigtige, funktioner fra din mobil på et smart ur. Du kan på dit smarte ur, som også fungerer som en computerskærm, aflæse nye opdateringer fra dine foretrukne sociale medier, indkomne mails, SMSer og hvad du normalt modtager af nyheder på din mobil.
Hvad så med designet, tænker du? Udviklingen af smartwatches går hurtig – og der er lige så mange designvariationer af smartwatches, som der er af almindelige ure. De findes i alle afskygninger fra firkantede-minicomputer til runde designerure, der ligner rigtige ure og har samme størrelse som et almindeligt ur.
Hvad kan man bruge et smart ur til?
Ved en produktfremvisning sagde Apple om deres smarte ur, at for dem var det ‘den mest personlige teknologi, vi nogensinde har udviklet’ – og det kan det også hurtigt blive. Et ur er ikke noget, man bare deler. Det er dit personlige smykke.
Smarte ure i samarbejde med mobiltelefonen er også ideelle til at registrere og måle søvnrytmer og motionsmønstre. Ved at bruge urenes indbyggede sensorer kan man for eksempel også måle puls, bevægelse og endda UV-strålinger på enkelte ur-modeller.
Men først og fremmest fungerer et smart ur som en udvidelse af din telefon. Uden en tilhørende telefon fra Apple eller med Android er uret ikke meget mere brugbart end et almindeligt ur. Men med den trådløse integration fungerer det smarte ur som skærm og interface forbundet til din almindelige mobil. Det betyder, at du kan:
- Modtage informationer på dit ur som beskeder, kalender, emails og lignende.
- Modtage telefonsamtaler på dit ur, så hvis du har en drøm om at liste rundt som hemmelig agent, der taler til dit ur, er din drøm nu opfyldt.
- Du kan styre din musik fra mobiltelefonen med dit ur.
- Du kan få besked om flyafgange og vise dit boarding pass på uret.
- Du kan styre elektronikken i dit hjem gennem Apple Homekit – eller via en af de utallige apps til Android. Det kræver dog lidt ekstra udstyr.
- Se beskeder fra Twitter, FaceBook og billeder fra Instagram på dit håndled.
- Du kan få dit ur til at fortælle dig, om du skal gå til højre eller venstre – og bruge det som GPS. Og meget, meget mere.
Det meste er noget, du er bekendt med og noget, du i forvejen kan gøre på din telefon. Funktionaliteten er bare flyttet over på din arm, og det skulle gøre, at din telefon bliver i lommen i længere tid. Omvendt har det selvfølgelig også den ulempe, at du kan ende med at blive en anti-charmør, der sidder og ser på uret hele tiden.
Med mindre du er absolut Apple-fan og er forelsket i deres dyreste ur til €12.000, kan det godt lade sig gøre at erhverve et smart ur uden at blive ruineret. De billigste koster omkring €120 og man kan få mange velfungerende smarte ure i god kvalitet til omkring 185-250 euro. Urene fungerer med de fleste iPhones og Android-telefoner.