Det danske magasin i Spanien
Den lille sommerfugl flyver endnu
image002

Bjørn Tidmand har fundet sit fristed på Costa del Sol. Med mere end 50 år i musik og showbiz har den folkekære sanger også brug for et pusterum. Men det er fortsat foran sit publikum, han har det bedst. Og han er bestemt ikke bange for at give et nummer under sydens sol.
 

Han har altid været fast inventar på Dansktoppen og Giro 413. Og som en af de få står han ved sin stil og har aldrig følt behov for at undskylde, at han laver bred pop. Som han formulerer det: “Jeg er til sang og levende musik. Det nye digitale musik kan jeg ikke forholde mig til.”

 
Sommerfugle og ungdomsoprør
Bjørn Tidmand sang sig varm i Københavns Drengekor og begyndte som helt ung at optræde på danserestauranter og natklubber. Det var altsammen kun for sjov indtil en aften i ’59, hvor Dirch Passers manager, Svend Borre, hørte ham, og tog ham til sig. Han fik Bjørn Tidmand med i et af Volmer Sørensens populære TV-shows, og så kom der skub i karrieren. På et afbud fra Poul Bundgaard i ’63 sang Bjørn Tidmand sangen “Amiga Mia” til en flot andenplads i grand prix’et. Året efter vandt han med “Sangen om dig”, og så blev han landskendt. I ’68 indspillede han “Lille sommerfugl”, som senere blev Bjørn Tidmands synonym. Produceren var ikke vild med sangen. Men det blev han. Singlen solgte over 100.000 eksemplarer, og er siden blevet så stor en del af dansk musikkultur, at sangen burde udstilles på linje med kolonihavehuset. I øvrigt tankevækkende at “Lille sommerfugl” og Dirch Passers “Hvem har du kysset i din gadedør” ubetinget var de største hits i ’68, som ellers er året, der er kendetegnet af ungdomsoprøret.
 
image001
 
Prime time med Julio Iglesias
I modsætning til så mange andre indenfor musikken har Bjørn Tidmand formået at holde sig på toppen igennem flere årtier. Men han har aldrig funderet over hvilke år, der har været de bedste. Han taler hellere om de store øjeblikke. Ikke mindst den aften han i ’88 pludselig optrådte live med Julio Iglesias. Danmarks Radio transmitterede det populære program “Super Chancen” fra Bornholm med Suzanne Bjerrehus som programvært. DR havde hyret verdensstjernen Julio til at optræde i programmet. Men Bjørn skulle også optræde. “Under omklædningen hører Julio Inglesias mig spille “You Belong to My Heart”. Den kunne han lide, så han begyndte at synge sangen på spansk, mens jeg fortsatte på guitaren. Han foreslog, at vi gik sammen på scenen. Og det gjorde vi så,” fortæller Bjørn Tidmand. Det var 100 procent improviseret og hverken Suzanne Bjerrehus eller programlederen havde luret overraskelsen. “Det gik forrygende godt. Vi spillede og sang, så programmet gik over tiden. Men hvad skulle man gøre? Man kan jo ikke afbryde Julio Iglesias midt i et show. Så TV-avisen, som sendtes efter Super Chancen, startede tre minutter for sent, og det er ikke sket hver før eller siden,” forklarer den danske musiker, som i den periode også var på toppen.
 
Bjørn T. er stadig okay
Han er netop rundet de 75, men den gamle entertainer lod sig knapt fejre. “Jeg har aldrig festet for mig selv – kun for andre,” forklarer Tidmand, som idag ofte optræder for sit ældre kernepublikum i pensionistforeninger, ældreforsorg og til private fester – og ellers holder han foredrag, er toastmaster og konferencier. Og han storsmiler, når han skal optræde, selvom udsigterne for “de gamle i branchen” ikke er de bedste. “Den levende musik er døende. Det fortæller mere end tusind ord, at Danmarks Radio har fyret sit underholdningsorkester. Alt er blevet digitalt og mange rigtig gode musikere går i dag arbejdsløse. Udvikling er lig med afvikling. Omvendt kommer der meget ny, alternativ musik. Så det er vel okay, men også lidt en skam,” synes Bjørn Tidmand, som kommer med endnu et eksempel på udviklingen i branchen: “Ser vi bort fra sangerne, så blev både det danske og europæiske melodi grand prix sidste år afviklet uden én eneste musiker på scenen,” siger han med lidt nostalgi i stemmen, men med et lunt smil. For Bjørn Tidmand virker glad og tilfreds. “Jeg hører til de 5 procent, der har overlevet en lungekræft, og så kan man kun smile til livet.” Det bliver de næstsidste ord fra DanskTop-legenden, inden han skal mod lufthavnen for at hente sin datter, der kommer på besøg. Under sine ophold er han aktivt medlem i Club Danés’ bridgeklub og flittig gæst i Margrethekirken, hvor han ikke er bange for at rulle med stemmebåndet. “Man er vel gammel korsanger,” slutter han. Den lille sommerfugl kan endnu.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.