Det danske magasin i Spanien
Hjertelig tillykke, YouTube!
shutterstock 257088727
Det er svært at forestille sig, at videotjenesten YouTube kun har eksisteret siden februar 2005. På grund af dens dominans indenfor online videostreaming og dens store popularitet føles det, som om YouTube altid har været en del af den grundlæggende kultur på Internettet.

Det hele begyndte dog i beskedne kår i februar 2005, hvor tre drengerøve, Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim, startede en videotjeneste op i Chad Hurleys garage. I 2006 havde de efterhånden vokset sig så store, at de blev nødt til at udvide butikken. Og som gode nørder fandt de selvfølgelig et sted, hvor de kunne have kontor ovenpå et pizzeria. Siden er det hele historie – eller ‘Google business as usual’, kunne man også sige. YouTube blev opkøbt af Google den 9. oktober 2006, de tre stiftere fik hver fra 64 millioner og 395 millioner dollars, og YouTube udviklede sig til at blive et af verdens mest besøgte internetsteder.
 
Den første video, der blev udgivet på YouTube, var et 19-sekunders klip af medstifterens Jawed Karims tur i San Diego Zoo, som havde den kreative titel: ‘Me at the zoo’. Videoklippet blev uploadet den 23. april 2005 og har, siden den ydmyge start, fået over 120.000 kommentarer og er blevet set over 18 millioner gange. Ganske imponerende for et 19-sekunders videoklip optaget i dårlig kvalitet foran et par elefanter.
Siden den beskedne start er YouTube gået hen og blevet den standard, som andre videotjenester bliver målt op imod. Som bruger er det ikke noget, man umiddelbart tænker over, men YouTube er videotjenesternes Gule Bog: Findes det, findes det her. Og noget nær alt kan blive fundet på YouTube, hvad enten det er sjove videoklip, musikvideoer fra 80’ernes gyldne MTV-æra eller instruktionsvideoer om eksotiske emner som at folde håndklæder, stege bacon eller overleve besøg af svigermor. Hvis det er blevet filmet, kan det helt sikkert også findes på YouTube.
 
Youtubes imponerende tal
En hurtig statistik viser, at der hvert minut bliver uploadet over 300 timers video. Eller oversat til menneskesporg: Hvert sekund er der fem timer med nye videoer!
YouTube, med over en milliard brugere, ville være verdens tredjestørste land. YouTube findes i 75 lande og er tilgængeligt på 61 forskellige sprog.
Hver måned bliver der vist seks milliarder videoer. Seks milliarder!
Hver måned bliver der også vist over seks milliarder timers video. Det er næsten en time for hver person i verden.
Blandt de utallige og uendelige mængder af videostreams er der også eksempler på videoer, som har været med til at ændre livet for de medvirkende. Eksempelvis blev Justin Bieber først opdaget, efter han havde uploadet et par videoer på YouTube af sig selv – og som en smart producer tilfældigvis så. Resten er ren Belieber-historie.
Eller ville du have gættet på, at du kom til at kende en sang fra Sydkorea? Hittet ‘Gangnam Style’ med den koreanske sanger Psy er blevet vist mere end atmosfæriske 2,2 milliarder gange. Mon ikke du har hørt og set det hit på YouTube?
 
shutterstock 213064540
 
Fun facts
 • Videoen ‘A touch of gold’ med fodboldspilleren Ronaldinho, hvor han skyder til en bold og rammer en stolpe igen og igen, var den første video, der blev vist mere end en million gange.
 • Youtube er verdens andenstørste søgemaskine og er større end Bing, Yahoo! og Ask lagt sammen.
 • Tony Blair var den første verdensleder, der havde sin egen Youtube-kanal.
 • Lande som Canada, USA og Spanien har (forgæves) forsøgt at censurere YouTube.
 • De første ord sagt på YouTube var: ‘Ok, så er vi her foran elefanterne!’.
 • Den længste video på YouTube er på 571 timer, 1 minut og 41 sekunder. Det er et slideshow med billeder fra en rejse til Chile i 2009. Gab!
 • YouTube betaler omkring € 4-5 millioner hver måned i trafikafgifter.
Påskeæg i Youtube
Sjove gimmicks og skjulte funktioner i programmer, spil og hjemmesider kaldes for et påskeæg og Youtube har selvfølgelig også sine. Her er et par sjove skjulte funktioner fra YouTubes hjemmeside.
 • Tryk på ‘recent video’ i enhver kategori, sæt den på pause og tryk så på venstre og højre piletasterne på én gang. Så kommer der et snake-spil frem.
 • Skriv ‘Beam me up, Scotty’ i søgefeltet og tryk på retur.
 • Skriv ‘Use the force, Luke’ i søgefeltet og tryk på retur.
 • Skriv ‘Do the Harlem shake’ i søgefeltet og tryk på retur.
Af Michael Andersen, michael@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.