Det danske magasin i Spanien
IMG 6010
 
 
Han fortæller, at leasing-konceptet var hans idé ligesom de afdragsfrie lån, og så stiftede han Frederiksberg Finans. Det er en kreativ og velhavende, men særdeles uhøjtidelig herre, vi nu fortæller historien om. Han påstår, han aldrig har haft et almindeligt arbejde, men altid levet godt af at tænke sig om. Og så har han altid haft en tendens til at at boltre sig i skønne kvinder.

 

Han daser i poolen på en luftmadras. I den ene hånd har han en cigar. I den anden en flaske whisky. Manden på luftmadrassen er den kun 19-årige stud.jur. Gregers Graae. Sammen med to studiekammerater har han købt en gammel bondegård ved Svallerup Strand nær Kalundborg. De har gjort den i stand med pool og det hele og nyder nu det søde studieliv med masser af fester og piger. Livet i luksus blev en realitet uden en krone på lommen. “Dengang blev vi tilbudt rentefrie studielån på 8.000 kroner. For tre mand gav det 24.000 og så havde vi til udbetalingen. Et sælgerpantebrev ordnede resten. Og så begyndte festen,” fortæller 67-årige Gregers Graae, mens han viser gamle avisudklip fra 70’erne. “Bygger luksus-bondegård for studielån” lyder overskriften til én af de mange artikler fra scrapbogen. De tre studerende var dog også flittige. Om ikke med studierne, så med huset. Poolen var blevet bygget takket være en bytteaftale med en lokal entreprenør. Han var på besøg på gården, og da Gregers havde været på auktion og købt en komplet spisestue i afsyret eg, som dengang var hotteste mode, måtte manden have den. “Jeg tog ham på ordet og han etablerede en pool på gårdspladsen,” fortæller Gregers. Mange andre udefra kom fordi den i pressen så omtalte gård, og en dag kom der også en køber. “Vi fik en god pris”, fortæller Gregers, som her tjente sine første penge. Tiden ville vise, at det var første og sidste gang, han havde partnere. “Folk og omstændigheder ændrer sig konstant. Derfor går der ofte knas i partnerskaber. Så skal jeg tale med en mand, jeg har 100 procent tillid til, så stiller jeg mig hen foran spejlet.”

 
Den krøllede hjerne
Gregers Graae insisterer på, at han altid har klaret sig godt ved at tænke sig om. Men der er sikkert også dem, der mener, han er forbandet kreativ og har en lidt krøllet hjerne. Da han var i midten af 20’erne, opfandt han nemlig leasing-systemet. Sparekassen SDS implementerede hans system til deres produkt Spar Leasing. Det gav – igen – en god skilling til den unge mand. Da han så, at tv- og radiokæden DER betalte for at skrotte deres kunders gamle, men fuldt brugbare, fjernsyn for at give kunderne en nyere og dyrere model, købte han hele “skrotlageret” for en slik, for at sælge de mange fjernsyn videre til sommerhusejere og tv-forhandlere i provinsen. De var ikke så hys med, at deres fjernsyn skulle være det nyeste og bedste. “Vi solgte 6.000 om året. Og jeg havde én medarbejder,” fortæller manden med den krøllede hjerne. Projektet blev starten på eventyret Frederiksberg Finans. “Jeg fik kredit hos DER, mens tv-forhandlerne betalte forud, så jeg havde alle muligheder for at tilbyde finansiering til slutbruger, det man i dag kender som forbrugslån. Det udviklede sig og gik så godt, at 10.000 kunder ville have vores finansieringsprodukter. Det var en gudsbenået forretning,” siger Gregers Graae uden tøven. Siden kom han på idéen med de afdragsfrie lån mod pant i fast ejendom. Og det har altid “givet lidt mønt”, som han formulerer det.
Al mønt er i dag primært investeret i ejendomme i Danmark, Brasilien og Marbella.
 
Masser af damer
Trangen til at skabe, gøre og tænke anderledes kan vel kun opvejes af trængen til damer. Scrapbogen og beretningen vidner om et liv, der bestemt ikke har været kedeligt. “Når jeg har været gift, har jeg været gift. Men når jeg har været ungkarl, har jeg bestemt ikke spildt tiden,” fortæller Gregers Graae, som i dag er gift for anden gang. “Min kone er en ældre dame på 37 år. Men hun er en 180 cm smuk brasilianer, som holder sig godt,” beretter han ironisk. De mødtes til en fest i Barcelona. I dag bor de i Marbella og har to mørkglødede tvillinger på fem år. “Det er helt fantastisk at blive far igen. Det er det bedste, der er sket i mit liv,” kommer det fra Gregers. Han er i fuld gang med at ombygge og udvide familiens hus. Naboens hus er blevet opkøbt og skal nu slås sammen med det eksisterende, så der bliver plads til alle i den nye familie. Det ser flot, men meget anderledes, ud. “Jeg elsker at bygge om. Det giver min kreativitet og mine tanker frit spil” slutter han. Poolen til det nye hus står allerede klar. Og det hænder, at Gregers Graae tager sig en daser på luftmadrassen, mens han ryger en cigar. Præcis som han gjorde det i poolen på bondegården ved Svallerup Strand for snart 50 år siden.
 
 
{loadposition google_native}
 
 
 
IMG 6005
 
 

10 skæve til Gregers Graae

 
1. Hvilken egenskab bryder du dig mindst om ved dig selv?
Det er et meget negativt ladet spørgsmål, som ikke hører til mig. Jeg er altid den samme, og det synes jeg, er en god egenskab. Om jeg taler med dig, Sadam Hussein, eller en Saudi prins, som jeg solgte nogle designmøbler til for mange år siden, spiller ingen rolle. Jeg er også meget uhøjtidelig. Jeg kan ikke klare selvhøjtidelige mennesker.
 
2. Hvad er det underligste nogen har sagt til dig?
Det har jeg slet ikke registreret. Jeg lytter ikke til ubegavede mennesker.
 
3. Hvad er din dårligste vane?
Jeg har ikke nogen. Hvis jeg havde, ville jeg gøre noget ved det.
 
4. Hvad er det største, du har opnået?
At få mine tvillinger Gregory og Gabriel. Min kone hedder Gabrielle. Vi bruger kun G’er her i familien.
 
5. Er der noget, du for alvor har fortrudt i dit liv?
Det er et ubegavet spørgsmål og en irrationel tanke. Jeg har naturligvis begået fejl i mit liv, men jeg fortryder intet. Du kan alligevel ikke ændre det.
 
6. Hvad bør ethvert menneske opleve før døden?
Det samme som jeg har oplevet og stadig oplever. Jeg er meget udmyg og taknemmelig omkring alt, jeg har oplevet.
 
7. Hvad er din største frygt?
At der skal ske mine tvillinger noget.
 
8. Har du en tilbagevendende drøm?
At jeg vågner op i morgen. Når man er 67, kan man ikke tage alt for givet.
 
9. Hvad er det største dilemma, du har stået i?
Når du er kreativ, står du konstant i et dilemma. Men ikke et dilemma jeg behøver hjælp til at løse. Har man ikke et dilemma, er man en død sild.
 
10. Hvad, synes du, er den største forskel på spanieren og danskeren anno 2014?
Sproget. Der er ikke to mennesker der er ens og vi kan ikke generalisere.
 
 
{loadposition google}
 
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.