Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
 
 
web-LD-Maj157
 
I Spanien er uoverensstemmelser om rejse- og ferieprodukter underlagt lovgivningen om forbrugerbeskyttelse, og særlig under kongeligt dekret nr. 1/2007 af 16. november, som godkender “den generelle lov for beskyttelse af forbrugere og brugere” – på spansk Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios.
 
I sommerferien modtager forbrugerorganisationer i Spanien en stigning af klager i forbindelse med ferierejser. De mest almindelige klager omfatter problemer med rejsebureauer, overbookning, tab af bagage og rejseprodukter, som ikke svarer til det, forbrugeren har betalt for.
De mest almindelige problemer drejer sig om 3 hovedemner:
 
Problemer med rejsebureauer
I et rejsebureau er det muligt at købe en enkelt ydelse, så som hotelreservationer, billeje eller flybilletter eller en færdig pakkerejse bestående af tjenester, der tilbydes af forskellige udbydere. I tilfælde af enkelte ydelser har rejsebureauet intet ansvar, da det netop fungerer som mellemmand. Ethvert krav eller problem skal drøftes med tjenesteudbyderen.
Ved en pakkerejse er rejsebureauet derimod ansvarlig for kvaliteten af de udbudte tjenester. Når denne form for produkter bliver købt, underskriver forbrugeren udtrykkeligt en kontrakt med rejseagenten. Kontrakten omfatter ofte klausuler, som regulerer de problemer, der måtte opstå ved aflysninger, forsinkelser og ændringer i de tilbudte ydelser. Det er derfor afgørende at få en kopi af kontrakten og læse den før, man underskriver.
Det er altid godt at vide, at enhver stigning i prisen, mindre end 20 dage før afrejsedatoen, er uacceptabel, medmindre der er taget højde for det i kontrakten, og at stigningen skyldes ændring i valutakursen eller i transportomkostningerne.
Hvis rejsearrangøren, inden afrejse, væsentligt ændrer de udbudte tjenester under turen, skal han omgående oplyse deltagerne om det og angive de mulige ændringer i prisen. Efter dette har forbrugerne tre dage til at beslutte, om de ønsker at trække sig tilbage fra denne tur uden nogen sanktion, eller om de accepterer ændringerne. Forbrugeren vil modtage en yderligere kompensation på frem procent af prisen, hvis ændringen skete mellem 60 og 15 dage før afrejsedatoen, ti procent mellem 15 og tre dage før afrejsedatoen og 25 procent, hvis ændringen blev meddelt 48 timer før afrejse.
Hvis rejsen bliver aflyst mindre end 15 dage før afrejsedato, vil den rejsende blive refunderet i henhold til kontraktbetingelserne og fratrækkes et administrationsgebyr, som ligeledes er angivet i kontrakten. Dette gælder, medmindre aflysningen skyldes force majeure (f.eks. alvorlig sygdom eller dødsfald i den nærmeste familie).
 
Mistet bagage
Reglerne for tab af bagage (eller forsinkelse af bagage) er forskellige for flyrejser, rejse på landjorden (tog eller bus) eller en sørejse.
For flyrejser er erstatningen fastsat af Montreal-konventionen fra 1999. I henhold til denne traktat er det maksimale erstatningsansvar for flyselskaber omkring 1300 euro (afhængig af valutasvingninger) per passager, uanset vægt. Denne godtgørelse dækker materielle og ikke-materielle tab.
For bagage returneret indenfor 21 dage efter bortkomst vil de fleste flyselskaber ikke give nogen form for kompensation, mens det for forsinkelser på over 21 dage betragtes som tab. Erstatning bliver kun udbetalt, hvis der er tydelige tegn på skader på bagagen. Uden ydre tegn på skader bliver intet af kuffertens indhold erstattet med den begrundelse, at det ikke var korrekt emballeret. Nogle flyselskaber giver en umiddelbar engangsbetaling til at dække de vigtigste nødindkøb, mens nogle få andre betaler et fast beløb per dag.
For rejser til lands vil tab eller beskadiget baggage blive erstattet med op til 14,50 €/kg (i tilfælde af, at bagagen ikke blev vejet, vil det blive anslået, at den vejede 25 kg).
For søtransport er der ingen faste aftaler, og spørgsmålet om erstatning følger derfor de regler, som indgår i kontrakten om købet af billetten.
 
Lægehjælp
Hvis de rejsende er statsborgere i et land, der tilhører Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØF), og de rejser indenfor EU, kan de drage fordel af Det Europæiske Sygesikringskort (“det blå sygesikringskort”, på spansk Tarjeta Sanitaria Europea TSE). Du kan anmode om kortet gratis hos din nationale sygesikring. Det vil give dig ret til at få adgang til lægelige ydelser, hvor du rejser, på samme vilkår som de fastboende. Men vær opmærksom på, at hvert lands sundhedssystem er forskelligt. Ydelser, der koster dig et gebyr hjemme, kan være gratis i et andet land, og omvendt.
For rejser udenfor EU anbefales det at tegne en supplerende sygeforsikring, som dækker udgifter og hjemtransport. Det er afgørende at kontrollere, hvad der er dækket af forsikringen, og hvad der ikke er. Med undtagelse af ekstreme nødsituationer vil enhver medicinsk udgift under rejsen kræve forudgående godkendelse fra forsikringsselskabet. Udeladelse af at gøre dette kan medføre, at forsikringsselskabet ikke refunderer forsikringstagerens udgifter.
 
Af advokat María teresa Velasco, Velasco Lawyers

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa