Det danske magasin i Spanien
Erann DD: Jeg har fundet mine rødder
Eran DD 

Erann DD boede i 2012 på Ibiza sammen med sin kone og tre børn. Siddende i den ibizianske natur med en akustisk guitar i favnen fandt han sin nye musikstil og samtidig sine musikalske rødder. Det mundede ud i en ny plade. Men det var ikke kun idyl på paradisøen. Efter et halvt år ville sønnen Samuel nemlig hjem til Danmark. Men familien stod sammen, og eventyret fortsatte.

På den nordlige del af Ibiza, tæt ved San Juan, skal jeg mødes med den danske sanger Erann DD. Jeg kører ud i landområdet mod Agroturismo Atzaró, et resort hvor han senere på aftenen skal give intimkoncert. Turen derud er utrolig smuk, og på scooter med vind i håret kan jeg ikke lade være med at synge: “Still believing, still I’m grieving, I wrote so many love letters, but you never wrote at all.”
Han kommer gående med et stort smil og i en orange T-shirt. Jeg bliver taget varmt imod med knuser og spanske kindkys. Mens vi går, fortæller han om Atzarós forskellige områder. Det er tydeligt, at han og jeg deler den samme fascination for stedet. Vi sætter os i loungen, chill out-området som han kalder det, og i nogle store, bløde kurvemøbler finder vi os til rette. Senere på aftenen laver han en lille intim, akustisk vibe sammen med guitaristen Jacob Gurevitch, mens folk vimser rundt med deres sommerlige cocktails.
“Det her er en ø med menneskeelskere. Og det er dét, der gør den lidt flipperagtig. Man føler hinanden, og det er lige meget, om man er rig eller fattig. Alle hilser på hinanden med et varmt, stort hjerte. Det kan jeg godt lide her på øen,” siger Erann DD som det første, da jeg spørger ind til Ibiza.
Nogle rejser ud, fordi familien skal sammenbringes, eller fordi de savner kvalitetstid sammen, og nogle flygter, fordi de har skatteproblemer. Årsagerne er mange. Men intet af dette var årsagen til, at Erann DD og familien flyttede til Ibiza. De rejste for at opleve nye ting og for at få år 2012 for sig selv.
“Der er en særlig energi af kreativitet på den her ø. Det kommer i form af musik og rytmer, og det er noget, man fornemmer. Det er som at gå i ekstase med naturen og lydene. Øen besidder jo nogle helt ufattelige energier og mennesker, som jeg er totalt i ét med.”

IMG 6222 copy
 
Spillede guitar i naturen
De mørke lokker og den solbrune hud kendetegner ham. På en smilende og funky facon sang han sig til danskernes hjerter med hittet Still Believing. Erann David Drori, bedre kendt som Erann DD, fik han ny inspiration på Ibiza. Blandt det farverige folk på øen fandt han sine rødder i musikken og komponerede det, der er blevet til hans seneste plade.
“Jeg har savnet år 1974 så forfærdeligt meget. Musikken dengang var altså soul, det var funk, det var noget råt, noget ægte, noget der ville frem. Det er grunden til, at jeg laver musik i dag. Efter jeg hittede med Still Believing, røg jeg ud i mange eksperimenter og længere væk fra 1974,” siger han og fortsætter:
“Her på Ibiza har jeg taget fat i en akustisk guitar i stedet for et klaver, som jeg er vant til at komponere på. Jeg begyndte at lære akkorder og bestemte mig simpelthen for at skrive de her sange i naturen, og det har jeg så gjort i et enormt smukt naturlandskab med guitaren i skødet. Lydene og duftene. Alt. Det er den plade, der er kommet ud af det. Det er soul, det er funk, det er ånden fra ’74,” slår han kraftfuldt fast.
Der er absolut ingen tvivl om, at han har fundet sine rødder i musikken i de grønne omgivelser, vi sidder i. Det mærker man på ham. Det håndgribelige bevis på dette er den nye plade, der er på vej.
Living one place, spirit another
Tilbage i 2006 udtalte Erann DD til Berlingske, at folk havde sagt, han havde potentialet til udlandet. Dengang var drømmen imidlertid ikke at flytte til udlandet. Men i 2012 lejede han og konen, fotografen Lizette Mikkelsen, alligevel huset ud i Danmark for at flytte til Ibiza i et år med deres tre børn, en grand danois og en kat.
“Nogle gange ved man ikke, at skatten ligger lige under ens fødder. Du skal ud for at se, hvad du har under dig. Det er også tit, at du skal flytte dig for at opdage noget nyt lige ved siden af der, hvor du er,” siger han og tramper ned i jorden med sine sorte rockstarstøvler. Det viste sig alligevel, at han havde det, potentialet til udlandet, selvom Danmark er hans living place. Hjem er for ham, hvor hans familie befinder sig.
“Jeg har altid sagt til mig selv, hvis jeg nogensinde skal optimere vores familieliv, så skal jeg have begge ting. Jeg skal have de bedste vitaminpiller, og det er, at jeg kan være et sted, living one place, spirit another place og omvendt.”

Chokket på paradisøen
Selv er Erann DD vokset op i København i en yeminittisk-jødisk familie. Som 12-årig blev han sendt på klosterskole i Israel. Opholdet bestod af mange timers bøn og streng indlæring i filosofi og matematik. Som 15-årig bad han om at komme hjem til Danmark. Han og Lizette føler, at de begge har været kastet lidt rundt af deres forældre. Sådan er de ikke som forældre. De tager hensyn til deres børn.
“Det er klart, at jeg måtte lære nogle ting, som mine forældre ikke har lært mig. Jeg har måttet være sammen med andre mennesker. Jeg måtte lære et andet sprog. Jeg har måttet lære at skrive fra højre til venstre. Jeg har lært en fuldstændig anden ting, og jeg har også hadet det samtidigt.”
Da Erann DD kom i balance i sit liv senere hen, fandt han stille og roligt ud af, at det egentlig havde været godt for ham at blive kastet ud i en anden verden på den måde. Erann DD beskriver det som en fiskestang, fordi han hentede så mange fantastiske ting fra den tid, han hadede.
Erann DD og Lizette har også foræret deres børn hver en fiskestang. Ikke for at fange sardiner, men oplevelser og erfaringer. Familien har før boet på Seychellerne, men denne gang skulle det være hele pakken med børn i spansk skole, der skulle ud og opleve, hvordan det var at bo lokalt. Efter Erann DD og Lizette selv er blevet forældre, har det været vigtigt for dem at løse problemerne sammen, når hverdagen ikke harmonerede, som da Samuel mistede modet og lysten til at blive boende på Ibiza.
“Når folk flytter til udlandet, ryger børnene over på en skole, og at alt er nyt er ikke specielt behageligt for børn. Nogle børn kommer hjem hver eneste aften og græder sig i søvn af længsel efter Danmark. Andre børn er seje. Måske fordi de har prøvet at være ude før ligesom mine børn. Men så kommer det som en ketchupeksplosion lige pludselig efter et halvt år, da Samuel ikke kunne mere.”
Erann DD husker tydeligt den dag. Han havde været i Danmark for at spille og kom hjem til familien på Ibiza. Men alt var ikke, som det plejede, fornemmede han. Lizette bad ham sætte sig, så de kunne snakke med Samuel, som fortalte, at han gerne ville hjem.
“Jeg blev chokeret over, at det skete på den måde. En slags råben og skrigen. Jeg blev så ked af det, for jeg havde ikke set det komme. Jeg tænkte bare: Hvad gør jeg nu? Skal vi pakke det hele sammen og så tage hjem? Hvad kan vi gøre?,” siger Erann DD og fortæller, at Lizette kunne fornemme disse ting bedre, da hun blev på øen, mens han altid rejste til koncerter i Danmark.
Erann DD havde ikke det samme faste sted, som Lizette kalder det. Han nåede ikke at føle, at han havde pløkkerne nede. Lizette og børnene på henholdvis syv, 10 og 12 år havde ikke været hjemme i et halvt år på det dette tidspunkt, så deres pløkker sad fast på Ibiza. Derfor var det chokerende for far Erann pludselig at mærke, hvordan Samuel havde det.
 
IMG 6281 copy
 
“Det var sådan, man tænkte: Nej, det er altså bare løgn. Jeg kan huske, at jeg ikke anede, hvad jeg skulle sige, eller hvad jeg skulle gøre. Vi havde en åben billet hjem, men vi havde planlagt, at nu skulle vi ud i et år, hvor jeg kunne få skrevet min musik færdig.”
Erann DD har selv prøvet at føle sig alene. Som tidligere nævnt har han boet på en kostskole i Israel i tre år, fra han var 12 til 15 år. Her boede han uden sine forældre. Men selvom han har rødder i Israel, og hans forældre er fra Yemen, følte han sig stadigvæk som en fremmed i landet.
“Jeg var den fremmede dansker, og når man er fremmed, så er det din skyld det hele: Så var det mig, der slog eller stjal eller gjorde noget forkert,” fortalte han til Berlingske tilbage i 2006.
Så Erann DD kunne straks sætte sig ind i sønnens situation, da han brød sammen denne dag på Ibiza. Erann DD og Lizette besluttede sammen med Samuel at flytte ham fra den spanske skole til en international skole på øen. Den spanske skole var, som Erann DD beskriver den, meget hardcore, da al undervisning foregik på spansk, selv matematikken.
“Det med børnene gik galt. Det er klart. Det vigtigste for os, når sådan noget sker, er, at vi lynhurtigt må reagere.”
Erann DD erkender, at deres valg af den spanske skole ikke var den helt rigtige. Til gengæld traf de det rigtige valg om at skifte skole og sende børnene på en international. Her blomstrede de op med det samme.
“Fuldstændig. Der var ingen tvivl om, at den anden skole var lige hardcore nok, og at vi ikke var så skarpe i valget. Det var en kold tyrker, der skulle ned. Men til gengæld nåede de at lære spansk.”
Familien overlevede krisen ved at støtte hinanden og træffe det rigtige valg. De blev boende på Ibiza resten af år 2012, Samuel fandt fodfæste på den internationale skole, og Erann DD fandt sine musikalske rødder. Det var en kombination af ølivet og familielivet, der gik op i en højere enhed.
“Det er klart, når du som familie kommer brasende til et fremmed sted, så er tingene lettere, hvis familien udstråler glæde. Er børnene søde, så er forældrene også søde. Jeg plejer at sige, hvis mine børn er glade, så er jeg bare gladere. Og det kan folk mærke lige med det samme,” siger Erann DD.
Af Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com – Foto: Lizette Mikkelsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.