Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Klubben med Spaniens bedste publikum og en ny kontroversiel tysk træner lægger klogeligt et budget på 50 mio. euro.
Men stjernen Julio Baptista er alt for dyr i drift.

Idrætsverdenens voldgiftsret CAS dømte Málaga CF UDE!
Af de to store europæiske turneringer Champions League og Europa League den kommende sæson.
ÅRSAG: Klubejer Al-Thanis gentagne overtrædelser af UEFAs Financial Fair Play-regler i 2011 og 2012.
Klubben havde ellers med en 6. plads i La Liga-kvalificeret sig til Europa League.
Hermed går klubben glip af en væsentlig indkomst og sidder tillige tilbage med en tillægsdom fra UEFA, Union of European Football Associations, på 300.000 euro.
En god og givetvis retfærdig afgørelse. Nu kan Málaga CF og andre klubber med et ansvarsløst forhold til økonomien tage fat på at stramme op på deres budgetter. Dem er der syv af i den spanske La Liga.
Glædeligt for Málaga CF, at det spanske professionelle fodboldforbund LFP ved for nylig at kigge samtlige La Liga-klubbers nye regnskaber efter i sømmene, kom til denne konklusion i forhold til Málaga CF: UEFAs økonomiske krav opfyldes nu!

Nej til rater – cash!
Det vil sige, at Málaga CF ved i den kommende sæson med start 17. august er klar til de europæiske turneringer ved at blive blandt de seks bedste i La Liga.
Vel umuligt nu med træner Manuel Pellegrinis afgang og et forholdsvis skrabet budget lydende på 50 mio. euro -10 til indkøb om 40 til lønninger til hele staben af trænere og spillere?
Måske ikke, selvom klubben skiller sig af med de mest løntunge, hvoraf succesfulde Pellegrini blev den ene og ved redaktionens slutning var det endvidere blevet til afsked med den tidligere landsholdsspiller Joaquín, der i en alder af 32-årige tager på sit første udenlands-”eventyr” til den italienske serie A-klub Fiorentina i Firenze.
Men ny ambitiøs træner var på plads i den kontroversielle tysker Bernd Schuster (læs mere andet steds).
Og alle spanske topklubber er inde i sparerunder.
Málaga CF bryder en skik i den professionelle fodboldverden ved at kræve overgangssum i cash og ikke i rater. Den har brug for pengene her og nu i de fortsatte bestræbelser på at forbedre økonomien.
Klubben bestræber sig på at købe billigt og tegne lange kontrakter med spillerne, så de har hold på dem og bedre kan planlægge.
Et nyt og økonomisk ansvarligt projekt er sat i søen.
Og i det kan der heller ikke være plads til den 31-årige eks-landsholdsspiller i Brasilien, Julio Baptista, med de mange skader. Hans årsgage på 5 mio. euro matcher ikke.
Pellegrinis var på 6 mio. – 8 inkl. den skat Málaga CF betalte for ham.

Nu hænger det sammen
Vil tabet af Pellegrini og nogle af de bedste spillere ikke blive mærkbart?
Joh, såmænd – men lad mig minde om, at Málaga i sidste sommerpause mistede topscorer Rondon til Rubin Kazan i Rusland og landsholdsspillerne Cazorla og Monreal til Arsenal. Alligevel står sæsonen 2012-2013 med de fremragende Champions League-præstationer som den bedste i klubbens 109-årige historie.
Og det har set langt værre ud. Jeg kan huske årene i starten af 2000, hvor klubben ved salg af stjernenavne som Dario Silva, Dely Valdez, Musamba og Rufete ikke fik en centimo ud af handlerne. Alle pengene gik i spillernes lommer, fordi klubben skyldte dem store summer. Dengang ejedes Málaga CF af en mediekoncern i Barcelona.
Nu hænger tallene sammen – om end klubben endnu døjer med betaling for leje af Estadio La Rosaleda. Vicepræsident Moyad Shatat har i et statement til klubbens fans udtrykt det besvær, som sheik Al-Thani føler han og klubben har med myndighederne i forhold til alle sheikens projekter på Costa del Sol. Disse kom alle straks på banen for at finde løsninger – med en tilsyneladende imødekommenhed.
Málaga CF kan glæde sig over, at have La Ligas bedste publikum – kåret af LFP – og allerede første dag salget af sæsonkort for 2013-2014 startede, strakte kilometer lange køer sig fra Estadio La Rosaleda.
12.000 sæsonkort genfornyet på en uge.
Endnu en spændende sæson venter i La Liga.

Isco til Real Madrid?
Ved redaktionens slutning pågik spillerforhandlinger løbende.
Málaga CFs største navn, U-landsholdsspilleren, Isco, blev tippet til Real Madrid. Optionen fra Kongeklubben skulle lyde på to spillere – heriblandt U 21-landsholdets topscorer Morata – og en sum penge til Málaga CF. Iscos værdi er 35. mio euro.
Tilbage fra lejeaftaler vender målmand Ruben, Rayo Vallecano, Recio, Granada, og Juanmi fra Racing Santander.

Om voldgiftsretten:
Sportens voldgiftsret er en uafhængig instans, som behandler sportsrelaterede tvister.
Court of Arbitration for Sport (CAS) på engelsk.
Tribunal Arbitral de Sport (TAS) på fransk.
Denne voldgiftsret blev oprettet i 1984 som en del af den Internationale Olympiske Komite (IOC), men er i dag administreret og finansieret af Sports Internationale Voldgiftsråd (ICAS). Retten har hovedsæde i Lausanne i Schweiz, men der findes også to underafdelinger i henholdsvis New York og Sydney.
Den har tilknyttet ca. 300 internationale voldgiftsdommere fra over 80 lande. De er udvalgt på baggrund af deres specialviden om voldgifter og sportsjura og behandler ca. 200 sager om året.
Den daværende præsident for IOC, spanieren Juan Antonio Samaranch, stod bag stiftelse i 1984.

Af Morten Møller. Foto: Málagacf.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa