Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Mænd har generelt ikke så mange lidelser som vi kvinder. Måske er det derfor, vi benævnes som ‘det svage køn’…
En af de besværligheder, mænd med årene ofte kommer til at lide under, er en forstørret blærehalskirtel, eller som den oftest kaldes: Prostata.
Prostata kan betragtes som et mødested, idet både sædledere og urinrøret passerer gennem prostata. Her blandes sæden færdig, inden den stødes ud gennem urinrøret.
Prostata ligger nedenfor blæren, har form som en kastanje, og danner den væske, sædcellerne svømmer rundt i.

Symptomer
Med stigende alder har prostata en tendens til at vokse i størrelse, hvilket kan give vandladningsproblemer, fordi kirtlen klemmer på urinrøret. Det er ikke ualmindeligt, at prostata vokser 2 – 4 gange sin normale størrelse, så i stedet for at have størrelse som en kastanje, får den størrelse som en citron. Er der trang til at lade vandet, kan dette ikke lade sig gøre ordentligt. Vandladningstrangen er oftest hyppigst om natten, og med ringe og kraftløs effekt. Mange mænd oplever at skulle op 3 – 4 gange om natten. Andre besværligheder af den forstørrede prostata kan være efterdryp, svag stråle og besvær med at få begyndt vandladningen. Somme tider følges det også af svie og smerte.
Er du mand og mere end 40, bør du regelmæssigt lade dig undersøge, fordi en forstørret prostata kan have flere årsager. Denne artiklen handler om DEN GODARTEDE FORM. I fagsproget kaldes det BPH – benign prostatic hyperplasi oversat til godartet prostata-overvækst.
Der kan også være en betændelse i prostata eller en cancer. Oplever du blod i urinen, besvær med at tisse eller er du hævet i testikelområdet, SKAL du gå til lægen omgående. En af blodprøverne, der kan give en vis hjælp til diagnosticering af prostatakræft, er PSA – prostata specifik antigen. Det er måling af en proteinmarkør, et antigen der, ved sin koncentration, fortæller om personen evt. kan være i farezonen for prostatacancer.
En forstørret prostata er mere reglen end undtagelsen, når mænd bliver ældre. Det er en hormonelt betinget lidelse. Hovedårsagen til den forstørrede blærehalskirtel er den hormondegeneration, der sker med alderen, hvor det hovedsagligt er testosteron, det drejer sig om. Med tiden omdannes testosteron ofte til dihydrotestosteron, der stimulerer til vækst af prostata. En anden væsentlig indflydelse er, at mange mænd, efterhånden som de bliver ældre, får øgede koncentrationer af østrogen.
Forstørret prostata har været kendt meget, meget langt tilbage, men aldrig i det omfang, som det findes i nu. Efter min mening er der også her, som ved så mange andre lidelser, ofte tale om fejlernæring og skødesløs livsstil.

Kosten
Pas på din vægt. Pas især på din livvidde. En undersøgelse af Dr. Steven A. Kaplan fra Weill Cornell Medical college i New York viste bl.a., at forstørret prostata steg i takt med livvidden.
Lad så meget af din mad som muligt være økologisk.
Pas på med at spise for meget mættet fedt – og proteinrig kost. John Mc Dougalls anbefalede, i et nyhedsbrev fra 2010 om forebyggelse af prostata, at være forsigtig med forbruget af oksekød, svinekød, kylling, kalkun, ost, mælk. Vegetarer, der spiser mange sojaproteiner fra sojakød og sojakost, må også passe på.
Lav de nødvendige ændringer i din kost, så den både er alsidig og med masser af fibre. Fibrene kan komme fra bl.a. brune ris, quinoa, hirse, havre og forskellige former for klid. Pas på med salt og sukker. Lad det meste af din kost komme fra planteriget. F.eks. godt med grønsager, broccoli, gulerødder, blomkål og tomater. Tomater, der er let opvarmede, frigiver cartenoidet lycopene, der er medvirkende til at modvirke prostatalidelser.
Suppler gerne med kidney-bønner, linser og boghvede.
Drys rundhåndet din mad med rigeligt af græskarkerner, solsikkekerner, sesam og knuste hørfrø. Hørfrø anses af nogle eksperter for særdeles effektive mod forstørret prostata. Brug dem i dine salater, det højner både smagen og sundheden. Dertil gerne en hjemmelavet dressing med en god olivenolie. Frøene er rige på flerumættede fedtsyrer og zink, som er nødvendig for en sund prostata. Græskarkerner er særdeles rige på zink, så spis gerne mellem 40 – 100 gram dagligt. De smager dejligt, så de kan fint bruges som sund slik. Hvis du vil højne smagen, så rist dem ganske let på en tør pande. Spis godt med tomater, der har været opvarmede.
Drik rigeligt. Vand af god kvalitet og andre sunde safter f.eks. granatæblesaft, der har et højt indhold af antioxidanter. Gerne et stort glas granatæblesaft dagligt. Drik også gerne lidt brændenældete, der har god effekt på testosteronniveauet. Stop med at drikke omkring kl. 18.00.
Pas på med at drikke for meget af det, der kan irritere din blære f.eks. kaffe, the, alkohol, cola, sodavand o. lign. Erich Kirchheiner nævner i sin bog, i kapitlet om prostata, nødvendigheden af at være forsigtig med indtagelse af alkohol og nævner, at øl måske er det værste.
Sørg for sunde fedtstoffer fra fisk, hørfrøolie, nødder bl.a. valnødder, cashewnødder, mandler, kerner, frø, oliven og avocado.
Undgå margarine og for meget smør.

Gode kosttilskud
Som base et godt vitamin/mineraltilskud f.eks. Spektro, Omnimin, Mivitotal, der også indeholder aminosyrerne, Maksimum m.m. Som mand bør du altid vælge et multivitamin/mineralpræparat uden jern.
Mangel på zink er alment forekommende hos mænd med prostataproblemer. Prostata er det organ, der indeholder mest zink. Er din kost underlødig, forekommer der let zinkmangel. Tag mellem 20 – 40 mg dagligt. Kirchheiner skriver, at undersøgelser viser, at tilskud af zink kan få en opsvulmet prostata til at skrumpe. Zink optages bedst om natten, derfor er det bedst at tage dit zinktilskud lige inden sengetid.
Essentielle fedtsyrer spiller også en væsentlig rolle. Tag gerne 1 – 2 gram fiskeolie dagligt.
Tag også gerne et par teskefulde lecitin dagligt. Lecitin findes i alle levende celler, og du oplever et dejligt velvære på det. Tyske undersøgelser viser, at lecitin sænker det samlede kolesteroltal.
Selen er også medvirkende til forebyggelse af både prostataforstørrelse og cancer. Tag gerne 200 mcg dagligt.
E-vitamin virker sammen med selen beskyttende og forebyggende på prostatakræft og tyktarmskræft.
Saw Palmetto har oprindeligt været brugt af indianerne i den centrale del af USA, og har meget længe været kendt som et middel mod forstørret prostata og andre lidelser i prostata. Der er lavet meget grundig international forskningsarbejde på planten og dens virkemåde. Fås som Sabalsan fra Bioforce og Sabalin fra Cederroth. Forbedringen kommer i løbet af 4 – 6 uger og maksimaleffekten efter tre måneder.
Pygeum Africano Barken har ligeledes været kendt i mange år som hjælp til en forstørret prostata. Et af stofferne i planten kaldes Beta-sitosterol.
Lycopene, der er et rødt farvestof, findes i store mængder i tomater, vandmelon, røde grapefrugter og blodappelsiner. Det er en antioxidant, der kan være med til at forebygge kræft i prostata, samt tyk- og endetarm. Mænd, med et højt indhold af Lycopene i blodet, har en lavere risiko for at få kræft i prostata. Lycopene optages bedst, når tomaterne har været opvarmet, og ledsages af noget sundt fedt.
Brændenælde, der har mange helsebringende virkninger, har også en positiv effekt på en forstørret prostata. Drik den som te sødet med lidt honning. Fås også i kapselform.
Bland evt. brændenældeteen med padderokke, og bland gerne lidt hibiscus og ginseng te i. Sidstnævnte tre teer bør dog undgås om aftenen, da de er henholdsvis opkvikkende og vanddrivende.
Aminosyrerne glycin, alanin og glutamin i kombination ca. 200 mg af hver daglig har også vist sig at bedre symptomerne på en forstørret prostata.

Små tips
Motion er et must. Det kan medvirke til løsning af mange mandeproblemer. Ved prostata bør du dog være lidt forsigtig med at cykle, da det kan presse på prostata. Svømning og gåture i rask gang kan være rigtig godt.
Taoisterne regner med, at en af hemmelighederne ved evig ungdom er at bevare en energireserve i form af stærke kønsorganer. Forfatteren Mantak Chia har skrevet mange letlæselige bøger om dette emne. Han skriver i en af sine bøger ‘De indre øvelser’, at mange ældre mænd har en slap og løs endetarmsåbning. Det er vigtigt at træne disse muskler, og holde dem stærke. Det kan være forebyggende for hæmorroider og kræft i prostata.
Et dejligt, kærligt og godt sexliv beriger både dig og din partner og er med til at holde jer aktive, glade og ungdommelige.
Jeg ser desværre ofte, at mænd i parforhold underkaster sig deres partner og bliver konfliktsky, i stedet for at vise deres egne behov. Udover at I, kære mænd, lader jeres vinger stække, får I ofte en svækket testosteronproduktion, efter min mening.
Kræft i prostata er meget almindelig hos ældre mænd. Forskellige sundhedseksperter siger, at de fleste dør med den og ikke af den, men alligevel – husk dine regelmæssige kontrolbesøg hos din læge.
Louise Hay skriver et tankemønster, du kan bruge som hjælp til en sund prostata: ”Jeg elsker og værdsætter mig selv. Jeg accepterer min egen styrke. Jeg er ung af sind”.
Yderligere har mange haft stor glæde af zoneterapi, akupunktur og yoga.
Som kilde til denne artikel har jeg overvejende haft stor glæde af Erich Kirchheiners bog ‘Ny effektiv naturhelbredelse’ og forskellige artikler læst på nettet bl.a. Helsenyt.dk Desuden de mange erfaringer fra kunder og venner, der gennem årene har passeret min vej.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa