Det danske magasin i Spanien
Fodboldhistorie og stadionbesøg på Camp Nou

Fodboldhistorie og stadionbesøg på Camp Nou

Fodboldentusiaster, fans og forældre med deres fodboldinteresserede børn skal næsten se FC Barcelonas stadion, Camp Nou, hvis de besøger Spaniens næststørste by. Her kommer du helt tæt på byens stolthed, FC Barcelona.

I forårssolen rejser det enorme stadion sig op i udkanten af Barcelonas centrum. Den kæmpe betonklods er til daglig arena for noget af verdens bedste fodbold, når den spanske storklub FC Barcelona spiller sine kampe på Europas største stadion Camp Nou, hvor der er plads til lige knap 100.000 tilskuere. Selvom der denne onsdag ikke var fodbold på stadion, vrimlede det med entusiastiske fans og interesserede, der ville have et indblik i den berømte klubs historie.
FC Barcelona har lavet en tur, hvor man som turist kan se museet, banen, omklædningsrum og pressepladserne. Camp Nou Experience hedder den. Køen til billetlugen er lang, men det går hurtigt med at få billetter og komme ind. Det første slående syn er de mange ivrige og begejstrede børn, der med store øjne ser beundrende de mere end 100 skinnende pokaler, som er noget af det første, man ser, når man kommer ind. Det sjove er, at det ikke kun er børnene, der glæder sig til oplevelsen, men også forældrene. Især de fodboldglade fædre udstråler den samme glæde og begejstring ved at være på det legendariske stadion, der stod færdigbygget i 1957.
Som en diamantmine oplyst af projektører får du genskin i øjnene fra de mange trofæer, som klubben har vundet. Ikke bare i fodbold, men også basketball, håndbold, rulleskøjtehockey og futsal. En tysk familie står og kigger på pokalerne fra Champions League-triumferne og taler om, hvor vildt det er at være så tæt på FC Barcelonas fodboldhistorie og se de pokaler, som Xavi, Iniesta og Messi har løftet.

Ikke kun en klub
“Más que un club.” Du har sikkert hørt det før. ’Mere end en klub’ betyder det. Budskabet gennemsyrer hele klubben, det står på tribunen, og det kommer også til udtryk på museet
For ved siden af trofærummet er et område, hvor man virkelig mærker, at FC Barcelona ikke bare er en klub. Hele historien, om alt hvad der er foregået uden for fodboldbanen, bliver med projektører oplyst på en scene opbygget af kasser. Her står alt om, hvad der foregår uden for banen, både hvad angår velgørenhed, sociale projekter, og hvordan klubben bruger fodbold som et værktøj til at forbedre uddannelsesmuligheder for børn og unge og den sociale inklusion.
Når du går rundt mellem fodboldhistorien er der flere ting, du selv kan prøve. Noget af det mest interessante, i hvert fald hvis du aldrig har set en kamp på Camp Nou, er, at der ligesom dengang man ’bed til bolle’ til fastelavn, hænger høretelefoner ned fra loftet. Du skal ikke spise dem, men tager du dem på, kan du høre stemningen fra det imponerende stadion eller lytte til Barcelonas sang, ’El Cant del Barça’, for at høre, hvordan det lyder, når 100.000 fans synger med. Hårene rejser sig og kuldegysningerne tager plads på armen. Gad vide, hvordan det vil være, at være på et fyldt Camp Nou, når FC Barcelona spiller?
Går du videre rundt på museet, er der en stor biograf, hvor der bliver vist højdepunkter, spektakulære mål og interessante episoder fra FC Barcelonas fodboldhistorie. Publikum sidder klistret foran de enorme skærme, der blandt andet viser målene fra Champions League-finalen i 2006, hvor FC Barcelona var bagud 1-0 mod Arsenal ved pausen. Med under et kvarter igen scorede Samuel Eto’o til 1-1, og hvem husker ikke den indskiftede brasilianer Bellettis afgørende mål i højre side af målfeltet og den efterfølgende fejring, hvor han kaster sig glidende hen ad græsset på knæene og tager sig til hovedet, som om han slet ikke kan forstå, at han har sikret FC Barcelona holdets første sejr i Champions League siden storhedstiden i starten af 90’erne, hvor Michael Laudrup var en del af the Dream Team.

Det perfekte udsyn
Mange fodboldtilskuere får kun et klapsæde og 22 spillere på banen at se, når de er på et stadion. Men på Camp Nou Experience får du mere end det. Ved at følge ruten rundt, bliver man ledt ned i udeholdenes omklædningsrum, hvor spillerne har hver deres skab, og der er bruser, boblebad og brikse til massage. Du ser presseområdet, hvor spillerne efter hver kamp bliver stillet kritiske spørgsmål af nyhedshungrende journalister. I presselokalet, hvor pressemøderne afholdes, kan du få taget et billede, hvor du løfter Champions League-pokalen.
Gennem spillertunnellen bliver du ført ud til det grønne græstæppe, der til daglig er fundamentet for FC Barcelonas hurtige pasninger og elegante spil, og herefter kan du komme op og se, hvor journalister og tv-folk sidder og ser kampen. Her er der et perfekt udsyn udover det enorme stadion, når du fra toppen ser de 50 meter, der svarer til knap halvandet Rundetårn stablet oven på hinanden, ned på den store plæne og udover de 100.000 tilskuerpladser.
På vej mod udgangen står børn og andre Barcelona-fans i kø for at taget billede med deres idoler. Selvom Xavi, Iniesta og Messi ikke er der i virkeligheden, så ligner billederne godt og kommer med garanti til at pryde alverdens vægge, som dengang man havde idolplakater hængende på ungdomsværelset.
På vej ud fra museet hilser plakater af spillerne på gensyn, og ruten leder lige ned i den enorme fanshop, hvor fans og turister køber alt i merchandise lige fra drikkedunke, nøgleringe og vimpler til træningstøj, hættetrøjer og den obligatoriske spillertrøje påtrykt med nummer 10 og navnet Messi, inden de igen går ud i forårssolen til udsynet af det enorme stadion.

 

Camp Nou Experience
Åbningstider: Tjek http://www.fcbarcelona.com/camp-nou/camp-nou-experience/opening-times-and-prices – der er forskellige åbningstider alt efter sæson, og desuden er der begrænsede muligheder, hvis du besøger Camp Nou på kampdage.
Pris: 23 euro for voksne, 17 euro for børn mellem 6 og 13 år, børn under fem år er gratis.

Sådan kommer du til Camp Nou:
Metro:
Linie 5 til Collblanc eller Badal
Linie 3 til Les Corts, Maria Cristina, Palau Reial eller Zona Universitària

Kommer du i bil, er der gratis parkering i åbningstiden, hvis det ikke er kampdag.

Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.