Det danske magasin i Spanien
Fortvivlede spaniere besætter tomme huse

… og nu kan de blive – i hvert fald i Andalusien

350.000 mennesker er blevet smidt ud af deres hjem, mindst én million tomme boliger, skyhøj arbejdsløshed og øgede sociale problemer, har medvirket til, at der nu er besættere her i Spanien. La Danesa har besøgt et par af dem i et hus i Málaga.

”Her bor 40 mennesker i alle aldre, fra fire måneder og opefter. Flere af dem er blevet smidt ud af deres boliger og mange er arbejdsløse. Blandt besætterne er der 13 familier med til sammen 10 børn,” siger Fali eller Rafael Doblas, 41, som han egentligt hedder. Fali er talsmand for organisationen ”Stop Desahucios” (Stop Udsmidningerne).

Vil besætte flere ejendomme
Vi sidder i en af de besatte og sporadisk møblerede lejligheder i et højhus Málaga by. Ifølge Fali står mindst 25 andre familier og grupper af boligsøgende i Málaga by klar til at besætte lignende lejlighedskomplekser – først og fremmest her i den gamle arbejderbydel La Trinidad. Allerede i 2006 blev en boligblok besat i en af nabogaderne. Der har besætterne fået en lejeaftale med ejeren. Aftalen skal fornyes hvert år.
Fremtiden er usikker for besætterne. Foreløbig tror Fali, at de i hvert fald kan blive boende frem til juli, hvis deres advokat har ret.

Uventet hjælp
”Alligevel ser vi lysere på det nu,” siger Fali. Han bemærker, at Junta de Andalucía’s uventede initiativer i begyndelsen af april søger at finde udlejere, banker og andre finansielle institutioner, som sidder på tomme boliger. Desuden kan myndighederne i visse tilfælde ekspropriere boliger i op til tre år, så beboere truet med udsættelse af boligen, fordi de ikke kan overholde deres afdrag og betale husleje på grund af fx arbejdsløshed, kan blive boende.
Junta’en, en koalition mellem PSOE og Izquierda Unida – IU, møder modstand fra blandt andet regeringspartiet i Madrid, Partido Popular. De bestrider lovligheden af eksproprieringerne i Andalusien.
Men for Fali og de 40 besættere betyder det sandsynligvis, at de ikke behøver at frygte udsmidning lige her og nu.

 


”Vi redder personer, ikke banker”, lyder sloganet, som hænger over indgangsdøren til den besatte ejendom i bydelen La Trinidad i Málaga. Fali Doblas og Teresa Pinazo.

Uden vand og varme
I tre måneder har beboerne levet i nye og moderne fireetagers boligblokke, som har stået tomme i to år, efter bygherren fik økonomiske problemer. Da besætterne flyttede ind, havde de hverken vand eller strøm tilsluttet.
Politiet prøvede i starten at smide dem ud, men gav op, fordi hverken banken, som i dag ejer blokken, eller bygherren forlangte det.
Julia, som har bosat sig i en af lejlighederne sammen med sin mand, styrter rundt med vandspande og vifter et par hunde væk, der kommer for at snuse til os:
”Det er svært at leve uden strøm, men for to uger siden, fik vi koblet vand til. Det hjalp vældigt,” kommenterer hun.

20 på gaden hver dag
Ifølge Fali bliver 20 mennesker hver dag sat på gaden i Málaga. Han fortæller, at flere tomme huse er besat i storbyen, men at besætterne ofte har valgt at være diskrete og være meget lidt synlige, så chancen for at blive smidt ud er mindre.
Men i denne blok i bydelen La Trinidad er der ingen tvivl om, hvad der sker. Store bannere hænger ned langs facaden og fastslår klart, hvad besætterne mener: ”Værdige boliger til alle,” ”Stop udsmidningerne,” ”Vi reder folk, ikke banker”.
Til trods for at ejendomsbesættelse er ulovlig, er der en vis kontakt mellem bankerne, som i dag ejer bygningen, de lokale myndigheder, besætterne og græsrodsbevægelsen ”Stop Udsmidningerne”.
Besætterne ønsker lejeaftaler, som gør, at de kan fortsætte med at bo i boligblokken under rimelige og ordentlige forhold. Men opnås der ikke enighed, og banken kræver, at de bliver sat ud, garanterer Fali og besætterne store demonstrationer: ”Vi vil kæmpe imod,” siger han.

Medhold fra EU
Organisationen ”Stop Udsmidningerne” er lykkelig over, at EU-domstolen kritiserer den spanske praksis med at sætte folk på gaden, når de ikke længere kan betale boliglånene. De bliver straffet for hårdt, hævder domstolen.
EU-domstolen mener, at spanske dommere må have ret til at standse udsmidningerne, mens boligejerne kan prøve deres sag for retten.
Der har været utallige demonstrationer over hele Spanien mod myndighederne brutale håndtering af udsættelserne. Mindst 10 mennesker, som stod til at blive sat på gaden, har valgt at tage deres eget liv frem for at skulle leve uden tag over hovedet.

 


De drømmer om lejeaftaler, som gør, at de kan fortsætte med at bo i boligblokken under rimelige og ordentlige forhold, Julia (t.v.) og psykolog Teresa Pinazofor.

Organisering på græsrodsniveau
”Der er en stærk undergrundsbevægelse i gang,” hævder Fali. I tråd med en stigende arbejdsløshed og social nød i kølvandet på den finansielle krise, tager en række frivillige organisationer og foreninger del i fødevareuddeling og hjælp til mennesker, der kæmper for overlevelse fra dag til dag. Organisationen ”Stop Desahucios” og ”Plataforma Afectados por La Hipoteca” består af alt fra advokater og socialrådgivere til arbejdsledige håndværkere og andre frivillige.
”Der er etableret flere centre for fødevareuddeling her i Málaga, blandt andet Banco Bueno” (”Den gode bank”), som er flyttet ind i nogle lokaler, hvor en almindelig bank tidligere holdt til,” fortæller Fali.

Fra finanskrise til social krise
Fali er ikke selv besætter, men hjælper besætterne og udtaler sig i medierne på vegne af besætterne og deres græsrodsbevægelser. Tidligere arbejdede Fali som chauffør med egen varevogn, men i 2009 havde han ikke længere penge til at betale bilforsikring. Nu bor han hjemme hos sin gamle mor og får lidt støtte af hende.
”Finanskrisen har udviklet sig til en dyb social krise,” mener Fali. ”En dramatisk social krise, som ikke bare vil gå over af sig selv.”
Psykolog Teresa Pinazo har været arbejdsledig i to år. Nu bruger hun tiden på at støtte og hjælpe besættere i La Trinidad. Hun ser mærkeligt på mig, da jeg spørger hende, hvad der driver hende:
”Det drejer sig om at handle med hjertet, om solidaritet og støtte til dem, som trænger til det. Hvis jeg behøver hjælp, håber jeg, at andre vil stille op for mig,” svarer hun, mens hun viser mig gennem de fire etager i boligblokken.
På den åbne tagterrasse og i det tilstødende store rum på femte sal, har organisationen ”Stop Udsmidningerne” indrettet kontor og mødelokaler for beboerne.

Findes der ikke job i Danmark?
På en anden etage i blokken er Andrés Cantero, 31, flyttet ind. Han bor alene og har etableret sig med en madras, to små borde, to stole og en lille gasbrænder, så han kan få noget varm mad.
”Tidligere boede jeg sammen med mine forældre,” fortæller Andrés, som har gået ledig som bygningsarbejder i næsten to år. Han er helt afhængig af hjælp fra familie og venner for at få det til at løbe rundt.
Lige nu døjer han med et piskesmæld efter en trafikulykke. Ikke desto mindre spørger han smilende: ”Er der ikke et job til mig i Danmark?”

Af Arne Bjørndal (tekst og foto) – arne@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.