Det danske magasin i Spanien
En rejeguide -Forskellene på gambas, langostinos, camarones og carabineros er ikke altid til at få øje på.

En rejeguide -Forskellene på gambas, langostinos, camarones og carabineros er ikke altid til at få øje på.

Hvad er forskellen på en reje og en reje? Altså forskellen mellem en gamba, langostino, camarón og carabinero, som er de oftest sete rejer hos en spansk fiskehandler? Man kan godt blive tilgivet, hvis man har svært ved at holde rede på de kravl, vi kender som rejer, for faktisk findes der over 2.000 slags rejer i verdenshavene, og man kommer nemt til kort, når man går til fiskehandleren og egentlig bare kunne tænke sig en pose rejer til en rejemad eller nogle fede varianter til at lægge på grillen. De tilhører alle den samme familie af 10-benede krebsdyr kaldet caridea. De har bladede gæller, en tyndhudet krop, tynde og lange gangben og så en kraftig bagkrop, hvis halevifte gør dem i stand til at foretage de baglæns rejehop, et udtryk der ikke blev opfundet i forbindelse med en sangers sære hoppen. Udover de forskellige varianter hos fiskehandleren, fås nogle af dem også i flere afarter i form af forskellige farver, og mere eksotiske og importerede varianter som tigerrejer og kæmperejer, er med til yderligere at forplumre billedet. Så langt så godt, nu til forskellene mellem de fire.

Gambas
18 forskellige dyr lyder navnet gamba. De kan blive op til 15 cm lange, men de fleste fiskes dog længe inden, de når den fulde længde. Den mest almindelige, som er den hvide reje, gamba blanca, fiskes fortrinsvist i Atlanterhavet ud for Huelva og Cádiz. Derudover findes f.eks. også den mere sjældne, røde reje, gamba roja, der er dyrere og nemt kan koste 100 euro per kilo, men som også smager derefter. Den koges som oftest bare ganske let, fordi det er en skam at ødelægge smagen med andre ingredienser som olie, hvidløg eller persille.

 

Langostinos
En langostino findes i seks forskellige varianter, som kan blive op til 20 cm. Jumbo er, som navnet nok afslører, den største af de seks, og de fedeste kan veje så meget som 250 gram. Der opdrættes og fiskes langostinos både i Middelhavet og i Atlanterhavet, og den største forskel findes i smagen, hvor den fra Atlanten er den kraftigste. Den vilde og friske langostino kendetegnes ved en bleg rosa-brun farve, der jo konverterer til en flot rød farve, når den lægges på grillen. Langostinos ligger prismæssigt i den nederste ende af skalaen, og man kan være heldig at finde dem til 10-12 euro per kilo.

 

Camarones
Camarón er den mindste i denne familie. De små rejer forsvinder næsten i de typiske rejepandekager, tortillitas de camarones, der også laves med kikærtemel, og som er typiske i Huelva og Cádiz. De er også glimrende i en al ajillo eller pil pil. Denne variant af rejer kendes også som quisquillas og espilas, der kan blive op til 10 cm. Priserne varierer, men også camarones kan koste omkring 100 euro per kilo.

 

Carabinero
De flotte og store, mørkrøde rejer er specielt populære på grund af det lækre og ret faste kød. De koster rundt 50-75 euro per kilo. En carabinero kan blive 30 cm lang, og den har et forholdsvist stort hoved, som efter stegning indeholder en skøn saft, der helst skal suges ud. Ligesom dens nærmeste fætre, langostinos, fanges den både i Middelhavet og i Atlanten. På fransk kendes de som crevette rouge écarlate, på engelsk som scarlet shrimp, mens de på de Baleariske øer også kendes som gambot og i Andalusien som chorizos, da de med en smule god fantasi kan minde om pølserne af samme navn.

Fælles for alle rejerne er, at de er rige på mineraler, ikke betyder mere end omkring 100 kalorier per 100 gram, men at de tæller voldsomt i kolesterolregnskabet.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.