Pensionistudflugt
Igen i år har vi haft en meget vellykket bustur med de ældre fra plejehjemmene i Torrequebrada og Guaro. Det er beboere, der tidligere har været på hjemmet i Fuengirola eller har boet i Mijas eller Fuengirola kommune.
Denne gang var vi desværre kun 90 personer af to grunde: De ældre er efterhånden blevet meget gamle, og der kommer for få nye til på grund at de hårde økonomiske tider.
Det til trods havde vi en rigtig dejlig eftermiddag med sang og glade ansigter. Vi spiste som sædvanlig på Los Morenos i Coín, hvor menuen bestod af fisk og kød, der er til at tygge, samt dessert. Selvom vi har holdt sommerturen de sidste 10 år, bliver turen i år sandsynligvis den sidste. Det har nemlig i år været sværere end nogensinde at samle penge ind, dog lykkedes det i sidste ende. De samme gælder vores julefester, som vi har holdt de sidste 20 år. Jeg vil dog gøre alt, hvad der står i min magt for at holde en fest igen til jul, som så nok også bliver den sidste.
Tak til jer der har støttet denne tur. Særligt tak til Odd Fellow Søstrene og tak til jer der kom og hjalp de ældre ud og ind af busserne.
Også tak til personalet på Los Morenos for jeres venlighed. Og til sidst en tak til lederne på hjemmene fra Bodil Lok.
Stadig ingen klar udmelding om spansk hjælpepakke
Selvom EU’s hjælpepakke til Spanien er det hotteste emne på dagsordenen for den spanske regering, ligger der stadig ikke nogen klar udmelding om, hvorvidt regeringen har besluttet af tage imod hjælpepakken. Dog ser det ud til, at en beslutning er på trapperne. Økonomiminister Luis de Guindos er i fuld gang med at forberede betingelserne omkring hjælpepakken, men statsminister Rajoy siger, at han trods alt ønsker at udsætte accepten af hjælpepakken så længe som muligt. Begrundelsen er, at regeringen ønsker at have hjælpepakkens betingelser helt klarlagt, inden der gives en endelig udmelding.
Ikke alle politikere er enige med Rajoy, og mange mener, at man bør acceptere hjælpepakken med det samme, men Rajoy maner til ro på den baggrund, at han ønsker at undersøge alle alternative løsninger, inden der tages en endelig beslutning. Desuden er Rajoy ikke tilfreds med hjælpepakkens betingelser, og han har sat Guindos til at forhandle hver eneste betingelse til punkt og prikke.
Men andre faktorer ligger også til grund for Rajoys beslutning om ikke at ile til en beslutning. Først og fremmest ønsker Rajoy at vente, indtil regeringen ved, hvor meget lokalregeringen i Galicien behøver for at få rettet op på sin økonomi. Samtidig er der mange EU-lande, der er imod hjælpepakken til Spanien, specielt den finske statsminister Jyrki Katanien, der flere gange har udtalt sig negativt om pakken. Den spanske regering frygter, at hvis man presser på for at modtage hjælpepakken, så vil flere europæiske lande kræve meget strenge betingelser, som den spanske regering vil have svært ved at opfylde.
Både Frankrig og Italien, der også begge har store økonomiske problemer, er fortalere for, at Spanien tager imod hjælpepakken så hurtigt som muligt, da de mener, at det vil få en positiv indvirkning på deres økonomier og måske udsætte mulige hjælpepakker til begge disse lande på længere sigt.
Batasuna-leder undskylder til ETA-ofre
Arnaldo Otegi, leder af den baskiske oprørsorganisation ETA’s politiske parti Batasuna, har bedt ofrene for ETA’s handlinger om tilgivelse. Det gjorde han i et længere interview med den baskisk baserede avis Gara. Her er han blandt andet citeret for at sige:
”Det patriotiske venstre har anerkendt og anerkender smerten, der er blevet forvoldt. Og jeg vil gå videre end det og i min position som talsmand sige, at hvis det kan hjælpe på at lette smerten, lidelsen og ydmygelsen hos de familier, der er ofre for ETA’s væbnede aktioner, vil jeg tilbyde mine dybeste undskyldning ledsaget af et ’jeg er ked af det’ fra bunden af mit hjerte.”
Mellem 1960 og 2006 stod ETA bag drabene på 834 mennesker, og det er ikke sådan lige at tilgive. I hvert fald bliver undskyldningen afvist af Ángeles Pedraza, der er præsident for de terrorramtes organisation AVT, som videre bemærker, at udtalelsen kommer meget belejligt, eftersom der inden længe er valg til det baskiske parlament.
Spanien vil skabe et fredet område omkring Gibraltar
Spanien planlægger at oprette et særligt bevaringsområde (SAC) på 26.641,82 hektar omkring Gibraltar. I zonen vil det være forbudt at foretage miljøfarlig optankning af skibe på flydende gaspumper, som er en vigtig økonomisk aktivitet for Gibraltar.
Spanien benægter enhver forbindelse mellem den beslutning og en løbende kamp med Gibraltar over fiskerirettigheder i en del af bugten.
”Det kan ikke genere nogen, at EU-lovgivningen beskytter miljøet,” lyder det fra en spansk regeringskilde. Men dette er sandsynligvis ikke Gibraltars reaktion.
Efter at have indgået en aftale med spanske fiskere, som går ud på at lade dem arbejde i nærheden af Gibraltar indtil årets udgang, meddelte regeringens Fabian Picardo den 16. august, at garnfiskeri vil blive forbudt på grundlag af en sagkyndig rapportadvarsel om overfiskning. Siden da har episoder mellem Gibraltars politi og spanske fiskere – der er beskyttet af den spanske civilgarde – været rutine.
Fiskeriet kan dog fortsætte indtil december, hvor en endelig beslutning ventes. Indtil da er der våbenhvile mellem regeringen og de spanske fiskere, lyder det fra spanske El País.
Salget af boliger til udlændinge stiger med seks procent
Antallet af boliger købt af udlændinge i Andalusien steg med seks procent i årets seks første måneder, hvilket svarer til 3.033 boligkøb i modsætning til 2.859 i samme periode sidste år. Fordelt på provinser er Málaga den provins, der har oplevet den største stigning med hele 1.932 boligkøb, hvilket svarer til en stigning på 4,2 procent i forhold samme periode sidste år.
Også Almería har oplevet udviklingen på boligmarkedet med 341 boligkøb i årets første seks måneder, en stigning på 17,5 procent. I Cádiz var der en stigning på 30,8 procent med i alt 212 boligkøb, og i Sevilla steg boligsalget ligeledes betydeligt med hele 25,9 procent samt med 19,6 procent i Huelva, hvorimod Granada har oplevet et fald på ni procent, Jaén et fald på 2,5 procent og Córdoba et fald på 18, 5 procent.
En arm for 600.000 euro
”Jeg vil give min arm for nogle hundrede tusinde euro.” Sådan må en mand i Valencia have tænkt, da han ifølge dagbladet El País satte sig for at save sin ene arm af for at få penge ud af otte forsikringsselskaber.
Manden meddelte forsikringsselskaberne, at der var sket en ulykke med en motorsav, hvorved han havde mistet armen fra omkring albuen, hvorfor han krævede 600.000 euro i erstatning. Forsikringsselskabernes vagthund, ICEA, besluttede dog for at undersøge sagen. De kom frem til, at armen var savet over i et helt lige snit, hvilket de skønnede ikke ville ske ved en ulykke, og at der også var savet i den ene finger, som skulle skyldes, at manden havde glemt at tage sin vielsesring af, før han eller et familiemedlem gik løs på armen, hvorefter de så savede fingeren af for at få ringen fri.
Manden kommer fra en familie, hvor alle er arbejdsløse, og for at være sikker på, at tilstrækkelig erstatning ville blive udbetalt, havde han tegnet ikke færre end otte ulykkesforsikringer.
Dette er et noget bizart, men selvfølgelig også trist eksempel på en ny tendens, hvormed flere og flere forsøger at snyde forsikringsselskaberne. ICEA afslørede 54.114 falske erstatningskrav i 2003, mens man i 2011 afslørede 130.959.
Et mindre makabert eksempel er en ung kvinde i Sevilla, der hævdede, at hun var blevet bidt af en hund, hvorefter hun havde fået en fobi for hunde og derfor ikke turde gå uden for døren og som sådan heller ikke kunne arbejde. Hun krævede 70 – 100 euro om dagen i tabt arbejdsfortjeneste. ICEA videoovervågede hende, og det viste sig, at ikke kun gik hun på arbejde hver dag, hun arbejdede ligefrem i en hundesalon.
Også blandt virksomheder ser man flere og flere falske forsikringskrav, hvor betrængte ejere har sat ild til deres lokaler for at kunne få udbetalt erstatninger.
Atomkraftværket Garoña lukkes
Spaniens regering har nu besluttet at lukke atomkraftværket Santa María de Garoña, som ligger ved Burgos, i juli 2013.
Officielt hedder det, at årsagen er, at de to elselskaber, Iberdrola og Endesa, der driver værket, har misset en deadline for at ansøge om forlængelse af driften. Dermed skal det lukke, som den forhenværende statsminister fra PSOE, José Luis Zapataro, havde forsikret. Han lovede under sine valgkampagner (2004 og 2008) at lukke samtlige værker, men med begrundelsen, at alternativet først og fremmest var energi fra kul og olie, og da Spanien var langt bagud i forhold til det vedtagne i Kyoto-aftalen og i stedet øgede mængden af CO2-udslip, blev det løfte ikke indfriet.
Den nuværende statsminister fra PP, Mariano Rajoy, lovede derimod under sidste års valgkamp at holde Garoña åbent indtil 2019.
Det har opereret siden 1971. Der er i øjeblikket otte atomkraftværker i gang i Spanien. Kun et atomkraftværk er hidtil blevet lukket; det var Zorita, som lukkede i 2006 efter negative rapporter fra det nukleare sikkerhedsråd, CSN.
Atomkraft leverer ca. 18 procent af elforsyningen, mens vindmøller står for 27 procent, hvormed Spanien på dette område er nummer to i Europa, kun overgået af Tyskland.
Næste CL-opgave for Málaga CF: Anderlecht
Fodboldklubben Málaga CF spiller onsdag den 3. oktober sin anden gruppekamp i Champions League.
Efter en imponerende 3-0-sejr hjemme over russiske Zenit St. Petersburg gælder det denne gang udekampen mod Anderlecht fra Belgien, der i sin første kamp klarede 0-0 mod Milan.
I alt fire spanske klubber deltager i Europas fornemmeste turnering. Tirsdag den 2. spiller Barcelona ude mod Benfica, mens Valencia tager imod franske Lille. Samme dag møder FC Nordsjælland desuden de forsvarende mestre fra Chelsea. Den 3. skal altså Málaga CF samt Real Madrid i ilden. Sidstnævnte møder ude Ajax. Alle kampe spilles sædvanen tro kl. 20.45.
Danskspansk Vuelta-succes
Spanieren Alberto Contador kunne i september plante cykelskoene solidt på podiets øverste plads og triumfere som dette års vinder af Vuelta a España. Derfra kunne han se ned på landsmændene Alejandro Valverde og Joaquín Rodriguez, der blev henholdsvis nummer to og tre. Løbet lignede ellers længe en sag for Rodriguez, som iført den røde førertrøje gang på gang afviste rivalerne. Men på den ellers på papiret harmløse 17. etape overraskede Contador alt og alle og sikrede sig et afgørende forspring. Dermed kunne spanieren lade sig hylde for sin femte sejr i de store tours, Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España. Sejren er ekstra sød for Contador, der i august vendte tilbage efter en to-årig karantænedom og altså dermed har fået det ultimative comeback. Sød er sejren også for Vuelta-vinderens danske hold, Team Saxo Bank-Tinkoff Bank, og holdejer Bjarne Riis, der spillede en uvant, tilbagetrukket rolle ved dette års Tour de France.
72 timer slukningsarbejde skulle der til
Det tog 72 timer at slukke den omfattende skovbrand, der startede i Barranco Blanco mellem Coín og Alhaurín El Grande den 30. august og ramte kommunerne Alhaurín El Grande, Coín, Mijas, Marbella, Monda og Ojén. Branden, der er den mest omfattende på Spaniens sydkyst de sidste 20 år, gik ud over hele 8.225 hektarer, heraf over 1.000 hektarer landbrugsjord. De sidste flammer blev slukket ved Ojén nord for Marbella, inden branden nåede til selve byen og El Refugio de Juanar. Men trods det intensive slukningsarbejde nåede branden til naturområdet Sierra de las Nieves, der er beskyttet under UNESCO på grund af sit store dyreliv og mangfoldige natur. De totale skader er foreløbigt opgjort til ni millioner euro, men kan vise sig at være højere, når alle tal er lagt sammen.
Det krævede 50 fly og helikoptere samt over 1.000 mand til at slukke branden, der trods sit store omfang kun kostede en person livet og sårede et ukendt antal personer.
Infoca, Plan de Prevención y Extinción de Incendios de Andalucía, har afsluttet deres præliminære undersøgelse af brandens omfang ved hjælp af flere flyvninger over området med helikopter samt med anvendelse af GPS og kartografi. Selvom naturen er meget berørt af branden, er der trods alt tale om naturområder, hvor vegetationen har nemt ved at komme sig.
La Brigada de Investigación de Incendios Forestales, BIIF, og Guardía Civil har siden brandens start forsøgt at fastlægge, hvor branden nøjagtigt startede, og hvad årsagen har været. Brandens årsag er endnu ikke fastlagt, men meget tyder på at den skyldes et bål, hvor der blev afbrændt haveaffald, der ikke var blevet ordentligt slukket. Samtidig forsøger man at finde ud af, hvordan branden kunne sprede sig så hurtigt. En af årsagerne til, at branden ikke blev opdaget med det samme, var også, at den ansatte i brandkontroltårnet ved Barranco Balnco havde fri den dag, branden startede, og det var derfor et kontroltårn 40 kilometer længere væk, der så røgen, men selvfølgelig først, da branden virkelig havde taget fat.
Slut med gratis lægehjælp
Udlændinge uden opholdstilladelse i Spanien har ikke længere ret til gratis lægehjælp eller hospitalsophold.
Der formodes at være 910.342 udlændinge i Spanien, og at nægte dem adgang til gratis lægehjælp forventes at spare den spanske statskasse for omkring 1,5 milliarder euro om året, skriver dagbladet El País.
Hver af de 17 regioner, der har ansvaret for sundhedsvæsnet, må nu selv finde ud af, hvordan de vil tage sig betalt, specielt fra de omkring 150.000 illegale immigranter, der befinder sig i landet. Derudover anslår sundhedsministeriet, at der er omkring 500.000 udlændinge, der ikke er fastboende i landet, men som på et eller andet tidspunkt har været her som ’sundhedsturister’, hvormed man forstår, at de kun har været her for at blive opereret eller få én eller anden form for behandling. 30 procent af dem er kommet hertil fra andre europæiske lande.
Vicestatsminister Soraya Saénz de Santamaría (PP) har insisteret på, at ingen vil blive nægtet akut lægehjælp, og at man har indført samme regelsæt som så mange andre lande, men regeringen har ikke gjort det klart, hvordan regionerne skal administrere et sundhedssystem, der ikke længere er frit for alle.
De udlændinge, som ikke har et sygesikringskort fra Seguridad Social, vil altså stadig kunne søge hjælp på skadestuer, under graviditet og ved fødsler samt i tilfælde af smitsomme sygdomme. Mindreårige vil fortsat være helt dækket. Alle andre behandlinger er altså ikke længere gratis for ikke-residente.
Nogle regioner, foreløbig er det Andalusien, Asturien og Baskerlandet, har meddelt, at de ikke vil respektere de nye regler dikteret af centralregeringen, og at de selv vil påtage sig at betale for omkostningerne i forbindelse med fortsat behandling af alle udlændinge.
Nyfødte i Bioparc Fuengirola
En sort lemur, der oprindeligt kommer fra hhv. Madagascar og Centralafrika, er den forgangne sommer kommet til verden i den zoologiske have, Bioparc Fuengirola.
Lemurungen vejede kun 80 gram, da den blev født, og dyrepassere og –læger var længe bekymrede over, hvorvidt den ville klare sig, men den lille lemur meldes ved godt helbred.
Unge spaniere mister støtten
Den spanske regering har nu vedtaget den ventede reform af den såkaldte Plan Prepara, der omfatter støtten på 400 euro om måneden til langtidsledige, som altså ikke længere har ret til en egentlig arbejdsløshedsunderstøttelse.
Støtten til de ledige, der er værger for mindst to personer, er steget til 450 euro. De har dog kun ret til at modtage støtte i maksimalt seks måneder, og de skal kunne bevise, at de aktivt har søgt arbejde i minimum 30 dage, eller at de har deltaget i kurser, der forbedrer deres muligheder på arbejdsmarkedet.
Derimod fjernes støtten til de mange unge, der stadig bor hjemme hos deres forældre eller bedsteforældre, hvis husstandsindkomst overstiger 481 euro.
”Meningen er at give flere penge til de værst stillede, mens vi tager det fra dem, som har deres familie til at forsørge dem,” udtaler vicestatsminister, Soyaya Sáenz de Santamaría (PP).
Det anslås, at 67,4 procent af spaniere i alderen op til 29 år bor hos forældrene, og af disse er 44 procent arbejdsløse. De er gennemsnitligt 29, når de flytter hjemmefra.
Det er Fundación La Caixa, der har offentliggjort tallene, og fra organisationen gør man opmærksom på, at det også betyder, at de unge er længere om at blive forældre, hvilket er yderligere et problem for samfundet.
53,28 procent af unge under 25 år er i øjeblikket uden arbejde.
Mange af de unge, der rent faktisk har et arbejde, tjener så lidt, at de alligevel ikke har råd til at anskaffe egen bolig. Mindstelønnen på 641 euro, der blev indført i 2011, er ikke steget i indeværende år.
Ifølge El País arbejder omkring 400.000 af de godt fem millioner arbejdsløse sort samtidig med, at de hæver understøttelse. For at komme det problem til livs, tilbydes mindre virksomheder, der ansætter en arbejdsløs, nu at få udbetalt halvdelen af denne persons arbejdsløshedsunderstøttelse.
Strammere regler ved lejemål
Sammen med vedtagelsen af reformen af Plan Prepara har regeringen også vedtaget en markant ændring af lejeloven med navnet Ley de Flexibilización del Alquiler, dog bedre kendt som ‘Ley del desahucio exprés’. Tidligere har det været næsten umuligt for en udlejer at smide en lejer, der ikke betaler sin husleje, på gaden. Ofte har det taget over et år og har medført mange omkostninger for udlejeren. Men med vedtagelsen af den nye lejelov kan udlejer smider lejeren på gaden kun ti dage efter, at udlejer har præsenteret sagen for domstolen og selvfølgelig har fået tilladelse til at smide lejeren ud. Lejeren kan dog bremse processen ved at gøre indsigelser mod domstolens beslutning inden for de nævnte ti dage.
Den nye lov gør det også nemmere for udlejeren at opsige lejekontrakten. Efter kun et års lejemål kan udlejeren nu opsige lejekontrakten med to måneders varsel, men kun såfremt udlejeren selv ønsker at gøre brug af boligen – det gælder ikke, hvis udlejeren ønsker at leje boligen ud til en tredje person.
Selvom kun 17 procent af befolkningen i Spanien bor til leje, står der mere end tre millioner boliger tomme. Regeringen håber, at flere af disse boliger vil blive udlejet med den nye, mere fleksible lovgivning.
Tyrefægtning: forbud ét sted, renæssance et andet
Catalonien var den første region, som indførte forbud mod tyrefægtning, hvilket skete sidste år. Nu lader Baskerlandet, i første omgang San Sebastián, til at følge trop. I hvert fald hvis det står til byens borgmester, Juan Karlos Izaguirre, der tilhører det ledende nationalistiske venstrefløjsparti Bildu.
Han har meddelt, at aftalen med det firma, der organiserer tyrefægtningerne i den baskiske by, ikke vil blive fornyet ved udgangen af året.
Selv argumenterer han, at det sker af etiske årsager.
”Dyrs lidelse og død skal ikke gøres til et show,” udtaler borgmesteren, der dog vil få brug for stemmer fra byrådsmedlemmer fra PP og PSOE, der begge er for tyrefægtning, eller fra det nationalistiske centerparti PNV, der har givet sine medlemmer grønt lys til selv at beslutte, om de vil stemme for eller imod, hvorfor de nødvendige stemmer forventes at komme derfra.
Cataloniens lokalregering blev sidste år beskyldt for kun at indføre forbuddet for at adskille sig yderligere fra det øvrige Spanien, hvilket der måske kan være noget om, eftersom man ignorerede at forbyde tyreløb og correbous, hvor der bindes halm eller aviser omkring tyrenes horn, som der sættes ild til, hvilket, udover selvfølgelig at skræmme de sagesløse dyr fra vid og sans, giver dem alvorlige forbrændinger og ofte gør dem blinde.
Lykkes det at indføre forbuddet i San Sebastián, er det endnu et skridt for modstandere af tyrefægtning, om end der samtidig bliver taget et i den modsatte retning. Dette tages af den statsejede tv-station, TVE, der har besluttet at genoptage udsendelser fra tyrefægtning efter seks års pause, da den forhenværende regering (PSOE) forbød udsendelserne. Stationen har dog mistet seere til privatejede stationer, der som den nuværende regering (PP) støtter tyrefægtning på alle fronter.
Mystiske middage i Antequera
Paladares en la Colegiata kalder man en mystisk event, der afholdes fem gange i løbet af de næste måneder i Antequera.
Det er klosterkirken Colegiata de Santa María La Mayor, som danner rammen om aftenen. Ved ankomsten bydes man velkommen af aftenens værter, hvorefter en gådefuld person uddeler en maske, som man skal bære hele aftenen.
Der serveres en middag, og menuen er forankret i de seneste århundreder og dermed med til at føre middagsgæsterne med på en rejse tilbage til forskellige scener i historien.
Middagen serveres den 6. oktober, den 3. og 30. november samt den 22. december.
Colegiata de Santa María La Mayor (bygget 1530-1550) ligger på Plaza de los Escribanos, ved siden af borgen, Castillo de Antequera.
Pris per person 45 euro.
For mere information besøg www.visitacostadelsol.com eller ring 951 700 737.
Oplev Marbella by og natur med Marbella 4Days Walking
Mere end 1.200 personer fra hele Europa har indtil videre tilmeldt sig dette års Marbella 4Days Walking, der løber af stablen fra den 11. til den 14. oktober. Deltagerne kan vælge to forskellige ruter – en på 20 kilometer og en på 30 kilometer om dagen. Begge ruter går gennem Marbella by, naturområder og langs stranden. De, der ikke har mulighed for at tage fire dage ud af kalenderen, kan nøjes med at gå en eller to dage eller blot møde op til den festlige atmosfære på Avenida del Mar i Marbella, hvor der vil være musik og andre kulturelle indslag.
Det er andet år i træk, at Marbella 4Days Walking afholdes. Sidste år deltog 650 personer, men det forventes altså, at mindst dobbelt så mange vil deltage i år.
Gåturene starter hver dag mellem 9.00 og 9.30 og skal være afsluttet senest kl. 17.00. Der vil være mulighed for at holde pause flere steder på ruterne, hvor der vil være mad drikke og andre nødvendige faciliteter stillet til rådighed.
For yderligere information og tilmelding besøg www.marbella4dayswalking.com.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001