Det danske magasin i Spanien
Kunstneren Arne Haugen Sørensen fylder 80 år

Kunstneren Arne Haugen Sørensen fylder 80 år

På en bjergtop uden for den lille andalusiske by Frigiliana bliver der hver dag arbejdet i en stor, rund atelierbygning. Sådan har det været siden 1981, hvor Arne Haugen Sørensen flyttede til Spanien for at male under et andet lys end det nordiske. I en alder af 80 år overlader kunstneren det med sindsro til andre at se tilbage. Selv er han i fuld gang med nye opgaver i sit atelier, der summer af liv og lærreder.

I 1981 var Arne Haugen Sørensen allerede en anerkendt kunstner med en stor produktion bag sig. De godt 30 år i det spanske atelier har imidlertid betydet en konstant og frugtbar udvikling i kunstnerens udtryk og motivverden. I de dynamisk-ekspressive billeder drives udtrykket både frem af motivets drama og af kunstnerens fremstilling af motivet. Brede penselstrøg sendes rutschende hen over fladen eller holder igen, på jagt efter det øjeblik, hvor billedet samler sig til en farvemættet, spændingsfyldt helhed. Eller med kunstnerens eget motto: Det øjeblik, hvor billedet lader sig ”fange i flugten.” Denne bestræbelse er knyttet til en række centrale motiver, som Haugen Sørensen vedvarende arbejder med og aflokker nye betydninger og udtryk. Det gælder motiver med afsæt i klassiske myter og kristne fortællinger og motiver fra kunstnerens egen forestillingsverden.

De mange motiver danner et kunstnerisk univers, som overalt afsøger og udtrykker menneskeeksistensen og forhold mellem mennesker. Hans arbejde med kristne motiver rummer intet forkyndende. I flere billeder skildres uddrivelsen af paradis på en måde, der paradoksalt nok også er en befrielse. Her bliver mennesket til som menneske. En version af uddrivelsen kalder han således Menneskemøde. Adam og Eva med armen om hinanden, fra nu af henvist til hinanden. Det samme gælder for så vidt et andet møde – mellem Leda og svanen. Dette klassiske motiv har kunstneren gjort til sit eget med sine mange skildringer af det erotiske møde i al dets brusende intensitet og virvar af følelser. Et tredje møde finder vi i Haugen Sørensens uforlignelige billeder med titlen Hjemkomst: Kompositionen danner en klokke af ro, der holder sammen på et højspændt drama, hvor længsler, savn og blinde veje går forud for billedets øjeblik af dirrende ømhed.

Mødet med denne kunstner er berigende og opløftende, og der er al mulig grund til at sætte ham stævne i Galleri Krabbe. Her kan Arne Haugen Sørensens bestræbelse på i maleri og grafik at fange billedet i flugten ses frem til og med d. 2. juni.

Af Kell Winther

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.