Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Epicentret ved Quesada i Jaén-provinsen.

Jordskælv i Jaén –også registreret i Córdoba og Granada.

Et jordskælv, som målte 4,4 på richterskalaen, ramte i går kl.15.36 Quesada i Jaén-provinsen.
Det blev også målt i bl.a. Úbeda og Baeza og var voldsomt nok til at kunne mærkes i de to naboprovinser Córdoba og Granada.
Ingen er tilsyneladende kommet til skade.
De seneste års værste jordskælv var det i maj 2011 i Lorca i Murcia. Det målte 5,1 på richterskalaen og kostede ni personer livet.

 

 


Det skal stadig være lovligt at binde halm på en tyrs horn og sætte ild til, mener de catalanske myndigheder.

Correbous skal fortsat være tilladt i Catalonien

Dobbeltmoral lader til at være dobbelt så godt som moral i Catalonien. Her har myndighederne forbudt tyrefægtning, for hvilket regionen har scoret en masse point hos dyrevenner og andre mennesker med almindelig medfølelse og sund fornuft.
Den 24. september 2011 afholdtes den sidste tyrefægtning i Catalonien på El Monumental i Barcelona.
Det triste ved forbuddet var dog, at det åbenbart ikke blev indført for at skåne tyrene, men som en protest mod alting spansk. Det fik ligefrem PP til at hævde, at forbuddet var forfatningsstridigt. Men forbudet kan kun tolkes som et symbol på catalansk nationalisme, da det ikke inkluderer tyreløb, de såkaldte correbous, som findes i flere varianter.
I den mest populære correbous binder man halm eller ligefrem fyrværkeri omkring tyrenes horn og sætter ild til det, hvilket selvfølgelig skræmmer tyrene fra vid og sans, men også resulterer i fysiske skader, som brændte øjne. I en anden version jagter man dyrene til en havnekaj, hvor de så falder i vandet uden at kunne svømme.
Der er dog ingen udsigt til, at disse skikke bliver forbudt. Nu vil lokalregeringen, ledet af CiU og Artur Mas, som ellers var modstandere af tyrefægtning sidste år, indføre en ny regel. Ifølge partiets forslag skal correbous være tilladt i de byer, som kan bevise, at traditionen har været afholdt i forbindelse med byens festuge i mindst 50 år, som om det skulle gøre helvedet mere udholdeligt for tyrene.

 


Nu skal man kunne være sikker på prisen for en taxatur.

Taxametre fra marts i Marbella

Junta de Andalucía har godkendt tarifferne, og taxametre skulle i løbet af februar blive installeret i alle taxaer i Marbella. Dermed vil man fra den 1. marts starte med at køre på taxametre, oplyser kommunen.
Taxavognmændene vil modtage en støtte på 100 euro for hver vogn, og kommunen har modtaget 280 ansøgninger.
Formålet er at forbedre Marbellas image og få de besøgende i byen til at føle sig mere sikre. Med andre ord vil myndighederne forhindre, at folk frygter, eller faktisk set bliver snydt.

 


Det omdiskuterede logo for Madrids kandidatur til de Olympiske Lege i 2020.

OL 20020 i Madrid?

Logoet for Madrids kandidatur til de olympiske lege 2020 har skabt en del røre.
Nogle mener nemlig, at der står 20020 og ikke 2020. Men ikke formanden for den spanske olympiske komite, Alejandro Blanco.
”Jeg forstår ikke, hvordan folk kan se 20020,” citeres han i avisen ABC.
Vittighederne har dog ikke ladet vente på sig.
”Det er et meget godt og realistisk logo. Det lyver ikke. Om 18.000 år – bare ved at insistere – tildeles Madrid helt sikkert også de Olympiske Lege,” lyder én, som henviser til, at det er fjerde gang – tredje gang i træk, at den spanske hovedstad byder på legene. I kampen om OL 2012 blev byen slået af London og i 2016 af Rio de Janeiro.
Madrid kandidatur som værtsby for OL i 2020 præsenteres den 15. februar.

 


Pesetas er velkomne i dette supermarked.

Pesetas hives stadig ud af madrasserne

I Villamayor de Santiago, Castilla La Mancha, har tiden ikke stået stille de sidste 10 år. Alligevel modtager man i byens forretninger stadig gerne de gode (ville nogen sige), gamle pesetas.
Krisen har også ramt byen med ca. 3.000 indbyggere i oste-regionen. Så for at sætte lidt ekstra gang i omsætningen besluttede omkring 30 forretninger at tillade kunderne at betale med pesetas.
Officielt er det for at spare kunderne turen på 150 kilometer ind til nationalbanken i Madrid, hvor man stadig kan konvertere sine pesetas til euro. Mindre officielt er det selvfølgelig for de, der måtte have gemt pesetas i madrasser og osteklokker siden 2002, som nu har mulighed for at bruge dem uden at frygte det ellers allestedsnærværende skattevæsen.
Foreløbig tager man imod pesetas i Villamayor de Santiago indtil slutningen af februar.
Ifølge Banco de España gemmer spanierne i dag på pesetas til en samlet værdi af 1.707 milliarder euro. Hver måned veksles der kun pesetas for omkring en eller to millioner euro. Mens andre lande for længst er holdt op med at veksle landets hedengangne valuta, heriblandt Frankrig i 2005. I Spanien fortsætter man dog, og der er endnu ikke sat en sidste frist for vekslingen. Der kræves ikke ID for veksling af beløb under 500.000 pesetas.

 


Kulde hæger hele landet.

Sibirisk kulde på Costa del Sol

Den sibiriske kulde, som lige nu plager Nord- og Østeuropa, når i morgen det sydlige Spanien, mener meteorologerne.
De spår rigtig koldt vejr med temperaturer helt ned omkring 0 grader både i Málaga by og langs Costa del Sol. Længere inde i landet, f.eks. i Ronda og Antequera, kan man se frem til ned til minus 4 grader.
Det kolde vejr skulle fortsætte til mandag.

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.