Det danske magasin i Spanien
Minister for det hele – Soraya Sáenz de Santamaría

Minister for det hele - Soraya Sáenz de Santamaría

Hun uden tvivl den mest magtfulde af de 13 nye, spanske ministre, og hun er desuden den yngste.

Efter Partido Populars sejr ved valget den 20. november sidste år udpegede den nyvalgte, konservative statsminister, Mariano Rajoy, hende til vicestatsminister, minister for præsidiet og talsperson for regeringen.
Hendes kolleger, og måske også aspiranter til titlen af vicestatsminister, er en flok garvede politikere. De er alle ældre end hende og mange har tidligere været minister eller haft en anden tillidspost under partifællen José María Aznar mellem 1996 og 2004, hvilket for hende, der er født i 1971, må synes som noget nær stenalderen.
Selv gik hun for alvor ind i politik i 2000. Og hun avancerede hurtigt.

Mellemkrigsårene
Soraya Sáenz de Santamaría – der også har fornavnet María og efternavnet Antón – havde i årene op til valget kridtet banen godt op, og ingen var i tvivl om, at hun ville blive udset til noget stort, hvis eller måske rettere når PP vandt valget og statsministerposten. Ingen havde dog regnet med, at Mariano Rajoy ville give hende tre poster.
Fra 2004 til 2008 repræsenterede hun Madrid i kongressen, men blev så udnævnt til talsmand for PP af formanden for partiet, Mariano Rajoy.
Hun fik sikkert spidset albuerne, da hun fra da af var den kommende statsministers højre hånd, og hun var også et af de sikre bud, da der skulle gættes på, hvem som skulle have posterne i den højeste sfære. Mange gættede rigtigt op til flere gange, da hun nu er minister, talsmand og den eneste vicestatsminister.
Hun var partiets talsmand frem til og med valget og den konservative sejr, så det har været helt naturligt for hende at flytte skrivebordet fra partiets hovedkontor på Calle Génova i centrum af Madrid til paladset La Moncloa. Hun holdt sin første pressekonference som regeringens talsmand allerede den første dag, efter det første ministermøde den 23. december.

Røgter hvervet ’de la precidencia’
Hun er også’ministra de la presidencia’, altså minister for præsidiet, en ministerpost som Mariano Rajoy i øvrigt selv havde fra først 2000 til 2001 og igen fra 2002 til 2004, altså dengang José María Aznar var statsminister.
Ministerposten betyder, at hun koordinerer og strømliner hele regeringens politik og leder forbindelsen mellem statsministeren og kongressen.
Det betyder, at intet kan eller bør gå hendes næse forbi, hvorfor det at være talsperson er en naturlig forlængelse af dette ministerium.
Efter udnævnelserne til minister, vicestatsminister og talsperson besluttede statsministeren desuden at lægge efterretningstjenesten Centro Nacional de Inteligencia (CNI) ind under præsidiet, mens det indtil da altid havde hørt under forsvarsministeriet. Det skete som del af en lynhurtig reform af CNI, som organisationen ifølge Sáenz de Santamaría selv havde efterlyst.
Dermed hører Spaniens anslåede – tallet offentliggøres naturligvis ikke – 3.500 spioner hjemme på La Moncloa, og det samme gør hele denne så følsomme og for Spanien meget vigtige organisme.

Nummer to
Hun er Mariano Rajoys eneste vicestatsminister, mens hans forgænger, José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), det meste af sin regeringstid havde hele tre af slagsen.
Hendes indflydelse skulle derfor være enorm, bl.a. skulle hun have valgt Fátima Báñez til posten som arbejdsminister.
”Jeg accepterer, at jeg har mange ansvarsområder. Jeg er en af dem, der mener, at man bør tale om ansvar mere end om magt. Frem for alt vil jeg ændre ting. Idealist? Nok mere en realist i mine analyser, men en idealist i mine mål,” sagde hun efter det første ministermøde, hvor der var en Kennedy-agtig ånd i den nye regering.

Fremtidig statsminister?
Hun spås en endnu større fremtid i spansk politik. Og større kan herfra kun være nabokontoret, altså statsministerposten. Men det har hun ingen ambitioner om, siger hun selv.
”Jeg ønsker ikke at blive ’presidente’ for noget, ikke engang boligforeningen, hvor jeg bor,” forklarede Soraya Sáenz de Santamaría videre.
En sådan udtalelse er dog at forvente, når hun netop har påbegyndt en formodet regeringsperiode på fire år, hvor hun allerede er minister for det meste.

 


Soraya Sáenz de Santamaría ses her i den forreste række som nummer to fra venstre med sine ministerkolleger foran La Moncloa.

Blå bog

Fulde navn: María Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
Født:
Den 10. juni 1971 i Valladolid i Castilien og León.
Uddannelse:
Jurist (som 23-årig).
Karriere:
Hun arbejder en årrække som forsvarsadvokat.
Civil stand:
Gift i 2006 med Iván Rosa, der også er jurist. Den 11. november sidste år kommer parrets første barn, sønnen Iván, til verden.

”Jeg ønsker ikke at blive ’presidente’ for noget, ikke engang boligforeningen, hvor jeg bor.”

”Jeg accepterer, at jeg har mange ansvarsområder. Jeg er en af dem, der mener, at man bør tale om ansvar mere end om magt.”

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.