Patxaran eller Pacharán

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Patxaran er det baskiske navn på den klare, rød-brune og søde likør, som netop stammer fra og produceres i Baskerlandet, men også er kendt i den franske del af Pyrenæerne. På spansk hedder den Pacharán. Den er lavet af slåen og bliver opbevaret mellem en og otte måneder i alkohol, der er tilsat anis, kaffebønner og vanilje. 125 til 250 gram slåen går der på hver færdige liter patxaran. På den måde sikres det, at drikkens karakteristiske smag bibeholdes, da der ikke må tilsættes yderligere smags- eller farvestoffer. Alkoholprocenten ligger typisk et sted mellem 25 og 30 %.
Produktets kvalitet og markedsføringen er organiseret gennem ”Consejo Regulador D.D. Pacharán Navarro”, som blev stiftet i 1988. Ligesom med champagnedrikken, som kun må kaldes champagne, når den er produceret i det franske distrikt Champagne, skal en ægte ”Pacharán Navarro” være produceret i Navarra i Baskerlandet. Navarra-stemplet er altså på samme måde som med champagne en form for kvalitetsstempel.
En god patxaran kan dog også sagtens brygges derhjemme – og bliver det stadig i stor stil. Denne variant kaldes ”Pacharán Casero”. Kommercielle producenter af patxaran forsøger dog ihærdigt at få sat en stopper for denne hjemmelavede types ret til at kalde sig patxaran, når den sælges på hoteller, restauranter og i caféer. Ifølge producenterne for at ”sikre kvaliteten”.
Af patxaran-producenter kan nævnes Zoco, som startede i 1956 og nu er ejet af den store alkoholvirksomhed Pernod Ricard, Etxeto, som ikke er helt så sød som patxaran, Olatz, Basarana, Las Endrinas, La Camerana og Atxa.

Kort om patxaran:
• Serveres afkølet eller på is efter et måltid.
• Patxaran blev oprindeligt altid produceret i hjemmet. Først i slutningen af 1800-tallet blev en egentlig kommercialisering sat i gang.
• Patxaran fik for alvor succes som forretningsprodukt efter 2. verdenskrig. Det betød, at flere nye producenter meldte sig på markedet.
• Der bliver kommercielt produceret syv millioner liter patxaran om året
• Navnet patxaran stammer fra det baskiske navn for slåen: basarana
• Det udtales ”patcharan”

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa