Nordmand tager konkurrencen op med de store mobiltelefonoperatører

Nordmand tager konkurrencen op med de store mobiltelefonoperatører

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Norske Christian (Chris) Nyborg har dristigt nok taget konkurrencen op med de store mobiltelefonoperatører som Movistar, Vodafone og Orange.

Det kraever visioner, dristighed og ikke mindst kompetence at konkurrere med dem, men når man er i besiddelse af disse egenskaber, mangler hårdt arbejde, udholdelighed og tilstrækkelig kapital, for at det skal lykkes. Måske en umulig opgave for de fleste, men ikke for Chris, der har grundlagt Másmovil. La Danesa har talt med ham.

Hvem er du Chris og hvad er din baggrund?
Jeg er uddannet civiløkonom fra BI og tog min MBA i Italien. Derefter arbejdede jeg fem år for den svenske mobiltelefonproducent Ericsson i Sverige, Thailand, Italien, Portugal og Spanien. Før jeg startede udviklingen af Másmovil, var jeg senior salgschef for Spanien og Portugal. Mit kundskab til det spanske marked overbeviste mig hurtigt om, at mobiltelefoni var ekstremt dyrt i Spanien sammenlignet med andre lande i Europa. Kundeservicen var ordinær, for ikke at sige meget lidt tilfredsstillende.
Sådan startede drømmen om at etablere en spansk mobiltelefonoperatør.

En ting er en drøm og en vision, men hvordan fandt du de rigtige folk til at etablere et sådant selskab?
Min partner, Meinrad (Meini) Spenger fra Østrig, og jeg begyndte i 2005 at udarbejde en forretningsplan. Grundlæggerne af Telmore og CBB i Danmark havde haft stor succes med deres lavpriskoncepter, hvilket gav os stor inspiration. Vi var sikre på, at udviklingen ville gå i vores retning, og i januar 2006 beordrede EU de tre spanske mobiltelefonoperatører til at udleje mobilnetværket til andre operatører for at skærpe konkurrencen på markedet. Derefter opsagde Meini og jeg vore sikre stillinger for at satse alt på at få rettigheden til at lancere en mobiltelefonoperatør.
Vi måtte konkurrere med 130 etablerede firmaer om lov til at blive én af de 10-12 første, som fik en aftale. Det skete i september 2007 – efter vi havde brugt alle vore opsparinger. Vi delte lejlighed med én af de første ansatte, nordmanden Trond Urdahl, i næsten to år for at få det til at hænge sammen. Vi var ligefrem på spansk TV (Telemadrid) med en reportage om, hvordan vi lavede pasta og pesto, hvilket vi spiste næsten hver dag.
Da jeg i 2006 sagde op hos Ericsson Iberia, sagde min chef, at jeg var fuldstændig gal. Han og alle andre mente, at det bare var store og etablerede firmaer, som kunne få en aftale om at starte en ny mobiltelefonoperatør. Men vi fik aftalen og har i dag 32 ansatte plus 40 personer på vores Call Center.
Daglig leder var svenske Pär Waller. Han havde tidligere arbejdet som administrerende direktør for Ericsson og for spanske Teletech, og hans indsats var de første fire år meget vigtig for os. Det samme var Raimo Lindgren, tidligere administrerende direktør for Ericsson i Spanien. Han åbnede døre og introducerede os til de rigtige personer i branchen.

Visionen havde du, bemandingen skaffede du, men hvordan finansierede du det hele?
Etablering og udviklingskapitalen blev først og fremmest skaffet via to hovedkilder, norsk-svenske Northzone Ventures, der er specialister i software, teknologi og telekommunikation, samt den norske mediegruppe Schibsted ASA, som i dag har virksomheder i over 20 lande.
Disse to investorer står for kvalitet og fremsynethed, og de ville ikke have involveret sig i Másmovil, hvis de ikke havde troet på konceptet.

Du arbejdede med planlægningen i to år, så da startskuddet lød i februar 2008, var der vel stor spænding om, hvorvidt abonnenterne ville komme til?
De første 18 måneder var præget af, at væksten ikke gik så hurtig, som vi havde forventet. Spanierne er generelt konservative og er skeptiske over for nye mobiltelefonoperatører. Men siden slutningen af 2009 er det gået meget bedre. Det står helt klart, at vi endelig har opnået tillid blandt brugerne. Antallet af abonnenter stiger for hver måned, og vi er nu oppe på 120.000 kunder.

Hvor stort er det spanske mobiltelefonmarked og hvilket potentiale ser du, når det gælder Másmovils andel?
Reelt set så bor der jo næsten 50 millioner her, og mobilpenetrationen er på mere end 100 procent, hvilket betyder, at mange brugere har to eller tre mobilnumre. Selv om konkurrencen er hård, så har Másmovil et stort potentiale, og vi bør kunne blive mindst dobbelt så store inden for de næste 18 måneder.

Hvilke markedssegmenter satser I primært på?
Vi kalder vores kunder for ”Smart buyers”. De er prisbeviste og ikke bange for at bytte mobiltelefonoperatør. Dette segmentet består af spaniere i aldersgruppen 30-45 år, men vi ser, at det udvides i begge ender. Vi satser også meget på englændere og skandinaver.

Hvilke fordele er der ved at skifte til Másmovil?
• Regningen bliver betydelig lavere, ofte mere end halveret: Vi har de laveste priser i Spanien – kun 5 cents pr. minut. Det er også meget billigt at ringe hjem til Skandinavien: fra 7 cents/min til fastlinje, 18 cents/min til mobil. Væsentlig billigere end hos de tre store. Vi er også blandt de billigste på mobilt bredbånd.
• Vi har skandinaviske agenter, så man kan tale med os på sit eget sprog. På kundecentret er der hver dag engelsktalende personale, og mandag – fredag tales der også her de skandinaviske sprog.
• Ingen bindingsperiode.
• Eneste operatør som tilbyder Skype på mobiltelefonen uden bindingsperiode eller faste udgifter.
• Kun 1 euro minimumsforbrug om måneden.
• Mulighed for altid at kontrollere regningen via den personlige konto på www.masmovil.es.

Er priserne for Másmovil stadig så konkurrencedygtige, som de var fra starten?
Ja, mere eller mindre. De tre store er blevet lidt billigere, så forskellen er blevet reduceret lidt. Dog sparer man stadig omkring 50 procent ved at skifte til os.

Tilbyder I andre produkter?
Vi tilbyder alt af betydning inden for mobiltelefoni og mobilt bredbånd: Kontantkort, abonnement med betalingsservice, automatisk top-up. Mobilt bredbånd med fast pris eller variabel pris. Vi sælger også USB modem, som man kan plugge ind på sin PC for at surfe på nettet via mobilt bredbånd.

Hvordan kan man nemmest skifte til Másmovil?
Ved at gå ind på www.masmovil.es, ringe gratis til kundecenteret på 1473, eller tale med vore skandinaviske distributører på Costa del Sol. Se annonce for Másmovil i dette magasin.

Hvordan betaler man?
Via banken i begyndelsen af måneden, eller via automatisk top-up fra kreditkort. Man kan købe minutter via vores kundecenter, vores hjemmeside eller hos næsten alle forhandlere i Spanien, som tilbyder mobiltelefoni.

Hvordan kan man på en enkel måde sammenligne priserne mellem de enkelte operatører?
De store operatører har skabt en jungle med mere end 300 forskellige prisniveauer. Det enkleste er at vælge en mobiloperatør som Másmovil, der har samme pris til alle operatører til enhver tid. Der er en god sammenligning af priserne på www.doctorsim.com, en uafhængig side, som modstiller alle operatører.
Det virker, som om din vision er gået i opfyldelse, men det må vel have tilsidesat venner og andre interesser i startfasen.
Det er jo et kompliceret projekt, så jeg har arbejdet alt det, jeg har kunnet, siden vi startede for fem år siden. 80 timers uger har vært reglen frem for undtagelsen. Men det sjove er, at starter man sit eget selskab, får man definitivt en helt speciel, ekstra energi.
Mere information om Másmovil findes på www.masmovil.es

Kort om Christian Nyborg
Navn: Christian Solli Nyborg
Født: 9. juli 1972
Sted: Flateby, udenfor Oslo
Karriere: L.M. Ericsson

2001-2003 Global Executive Management Program i Madrid, Stockholm og Bangkok
2003-2004 Business Development Manager i Thailand
2005-2006 Senior Salgschef Portugal og Spanien
2006- Planlægning, etablering og udvikling af Másmovil

Sprog: Norsk, engelsk, spansk, italiensk, portugisisk, svensk, fransk og thailandsk.
Interesser: Historie, rejser, fodbold, windsurfing, kite-surf, snowboarding og volleyball.
Bopæl og civilstatus: Madrid. Samboende med en brasilianer.
Spiser helst: Norsk hummer, Sushi, Thai og paella.
Drikker: Mangojuice, øl, god vin.
Rejsemål: Hytte i Nordnorge, Tarifa, Nordbrasilien.
Favoritbyer: Barcelona, Rio de Janeiro, Cape Town
Fodboldklub: Lillestrøm og FC Barcelona
Største uvane: Snuser

Af Arne Lie

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa