Hotel Portixol – Hotellet ved Palma-bugten

Hotel Portixol - Hotellet ved Palma-bugten

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

 

 

Hotel Portixol i Palma er af flere rejsetidsskrifter og selvudnævnte eksperter, til hvem jeg nu vil tilslutte mig, udnævnt til én af Mallorcas mest raffinerede hoteller. Det har bunker af charme og en masse karakter, svensk minimalisme kombineret med øens helt egenartede stil, og så er her stadig et hyggeligt og afslappet miljø.

Små og farverige fiskerbåde, som gynger dovent ved molen i den lille havn, er det første jeg ser gennem skodderne, da jeg slår øjnene op. Derudefra høres bølgernes skvulpen mod kajene og i det fjerne en måge, som hilser en ny dag velkommen.
En times tid senere sidder jeg i restauranten, spiser min gode morgenmad – af slagsen hvor den lufttørrede skinke er pata negra, ostene er af den lokale variant, og kaffen nok ikke fås bedre ude i byen. Herfra er sceneriet en mørkeblå pool, delvist omkranset af hvad der ligner et båddæk, og kun en smule længere ude ses Middelhavet.
Jeg var aftenen i forvejen ankommet til Hotel Portixol, der jo ligger ved den lille havneby af samme navn, godt gemt og så alligevel så centralt midt mellem Mallorcas lufthavn og Palma. Her knejser den karakteristiske hvide, firkantede bygning med de blå skodder og brune træbalkoner på den yderste mole, hvor den ligesom markerer kanten af Palma-bugten.

Fra fiskerestaurant til moderne hotel
For en årrække tilbage husede bygningerne en populær fiskerestaurant – som serverede fisk, der lige var hevet op, og nogle store fade med grillet skaldyr til meget rimelige penge – og et lille hotel, som jeg og vist heller ikke mange andre vidste eksisterede.
Det var så indtil 1997, hvor svenske Johanna og Mikael Landström købte stedet. Det tog dem to år at transformere det, men da de endelig kunne åbne dørene, blev det til et designhotel med en simpel form for skønhed og indrettet med store vaser, farvestrålende sofaer, stribede puder og mange tjekkede detaljer.
Den forgangne vinter har hotellet været lukket for endnu engang at blive renoveret og fremstår nu i sit allerbedste skrud.
Det har 25 værelser, som deles op i en række forskellige kategorier. Nogle har terrasser, andre ikke kun badeværelse med bruser men også karbad, nogle har udsigt over havnen, andre over poolen og havet. Fælles for de 25 er, at de er rummelige og, som resten af hotellet, indrettet i en stil, der er er kogt ned fra 1950’erne og tilsat meget moderne enkeltheder. En nørd-agtig detalje er en kikkert, så man kan følge med i livets gang i havnen, se de større skibe, der sejler ind i Palma-bugten, og flyene under indflyvning og lige efter start fra Son Sant Joan. Og så er der en DVD-afspiller, da hotellet har et usædvanligt stort udvalg af film, man kan låne.
Jeg tilbringer nu en times tid i hotellets fitnesscenter og spa, en eftermiddag fordelt mellem en solseng ved den indbydende pool, der i øvrigt er fyldt med saltvand, og er snart parat til igen at tænke i kulinariske baner.

Orientalsk og lokalt
Der er langt fra menukortet på tidligere tiders fiskerestaurant til det nuværende Portixols retter. Det er ikke kun hotellets gæster, der spiser her, men også alle andre, inklusive mallorquinerne selv, hvilket som bekendt er den største kompliment, en restaurant kan få.
Gæsterne anbefales at reservere bord i forvejen, og, som jeg erfarer, er det en rekommandation, man ikke bør overhøre. Af skade bliver man klog, og mæt bliver man uanset, for i baren serveres lettere måltider, som for eksempel hjemmelavede burgere og orientalske nudler med rejer eller kylling.
I selve restauranten, ved alle gode gange to, består middagen af en forret i form af hummersalad med avocado, mango og apelsin-salsa, og som hovedret er det piggvar med forårsgrønt, nudler og Dashi buillon.
Retterne er lidt middelhav, lidt orienten og langt de fleste ingredienser er hentet her på øen. Det anbefales at prøve de lokale vine til; der sker meget lige nu på Mallorcas vingårde.

Landsby, storby og strand
Den lille by Portixol, der omkranser havneområdet, er stille og rolig. Der er en dejlig promenade mellem de farverige huse, nogle nu konverteret til stilfulde restauranter, og vandet, og her er desuden en smule strand.
Portixol har stadig et rigtigt fiskemiljø. Der er ikke egentlig kuttere, og de små både tilhører og benyttes af lystfiskere og ældre mænd, som jeg har mistænkt for at være pensionerede fiskere, der fordriver dagene med at udrede nettene og verdenssituationen på molen.
Der er kun omkring en halv times gåtur ind til Palma ad en gangsti langs den store strand, der breder sig størstedelen af vejen. Der er også en cykelsti og har man denne tilbøjelighed, kan man benytte sig af hotellets betænksomme udlåning af cykler.
Jeg kan tilbringe uendeligheder på Hotel Portixol, men følger alligevel katedralens pejling – den ses fra hotellets poolområde og så snart man træder ud ad døren – til én af Spaniens mest lækre byer, der passer fint sammen med det, som nok er én af landets mest karismatiske hoteller.
Læs mere om Portixol på hotellets hjemmeside www.portixol.com.

 

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa