Det danske magasin i Spanien
Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]

Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

alt

Danmark er det land i hele EU, hvor flest personer udfører sort arbejde. En undersøgelse fra EU-Kommissionen fra 2008 viser, at 18 pct. af alle danskere inden for det seneste år havde udført måneskinsarbejde. Nogle kæder den høje procentsats sammen med de høje skatter, for skal man f.eks. hyre “hvid” rengøringshjælp i Danmark, kan det blive en stor udskrivning på sigt. I Spanien er sort arbejde også udbredt, hvilket måske skyldes den hidtil mangelfulde kontrol fra skattevæsnets side. Vi har spurgt danskere og spaniere, om sort arbejde er et problem og om de selv har fået foretaget det. Svarerne fra vores lille rundspørge tegner et kuriøst billede. Enten har spanierne en langt højere moral end danskerne, eller også er danskerne bare mere ærlige.

Kent Odegaard, 30 år, ejer af poker-site
Sort arbejde vil jo altid være et problem, fordi pengene kommer til at mangle i skattekassen. Men det vil nok altid være udbredt, fordi det er fordelagtigt for begge parter, den ene part får det billigere og den anden part undgår at betale skat. Jeg har da også selv benyttet mig af sort arbejde, til rengøringshjælp og håndværkere og det har jeg sådan set ikke haft de store kvaler ved. Jeg tror, det er almindeligt accepteret, at man får lavet nogle ting sort. I Danmark bliver der gjort meget for at reducere det, og man kan mærke, at folk er bange for at blive opdaget, men i Spanien bliver der ikke gjort nok. Her kan man få sin revisor til at hjælpe med at skjule det i faktureringen. Der skal være mere kontrol – jeg har f.eks. aldrig hørt om nogen, der fik en bøde. Jeg synes, udbyttet af den skat, jeg betaler her, er udmærket, når man tager i betragtning, at skatten ikke er så høj. Jeg synes helt klart, det er problematisk, hvis en politiker benytter sig af sort arbejde, det er det samme som hvis politiet kører for stærkt, de kan ikke sige én ting og så gøre noget andet.

Juan Antonio, 50 år, funktionær
Sort arbejde, ja det er et problem, for de, der benytter det, betaler jo ikke deres del til social- og sundhedsvæsnet (seguridad social) og det betyder, at velfærden bliver ringere. Jeg benytter det ikke, og ville heller ikke have mulighed for det, da jeg arbejder som offentlig ansat på rådhuset. Men der er mange, der ikke vil betale og som ikke har nogle kvaler med at svindle med det. Man bør sætte mere effektivt ind med kontrol i forsøget på at reducere det, og ved at slå hårdere ned på dem, der afsløres. De skal have en bøde, så de lader være med at gøre det i fremtiden. Det er pengepungen, der får folk til at benytte sort arbejde, så det er også her, man skal slå ned. Hvis politikere benyttede sig af sort arbejdskraft, ville de ikke kunne tillade sig at forsvare en lov, der forbyder det.
 
Lillian Sauerberg, 65 år, pensionist
Sort arbejde er et problem i Danmark, fordi vi bruger det til dit og dat, og hermed tager vi jo arbejdet fra dem, der skulle tjene penge på det – på den måde bliver det faktisk dyrere for os i sidste ende. Desuden er det altid godt at have en regning på de ting, man får lavet. Jeg har dog selv benyttet mig af sort rengøring. Det var en, jeg kendte i forvejen, der tilbød at gøre det for mig, da jeg bøvlede med en kold skulder. Grunden, til at det er så udbredt, er naturligvis, fordi der er penge at spare, men jeg synes man bør forsøge at reducere det. Skal man det, skal det hvide arbejde være billigere og det bliver det jo kun, hvis vi alle benytter det. Jeg synes selv, jeg har fået et godt udbytte af den skat, jeg har betalt, men det, synes jeg derimod ikke, er tilfældet med min mand, der har betalt en højere skat. Efter min mening burde topskatten sænkes. Politikere bør ikke benytte sig af sort arbejde – de, der laver loven, kan ikke tillade sig at bøje den.

Daniel López Dahl, 30 år, salgsrepræsentant
Det er da klart et problem, det kan man ikke se bort fra. Men for de, der ellers ikke har noget at lave, et rigtigt arbejde, er det godt. Jeg har dog altid haft kontrakt på sådan noget, for på den måde har man tingene i orden. Forklaringen på problemets udbredelse er, at skatten er så høj, som den er, og så er det jo klart, at folk søger andre, billigere veje. Hvis man ikke har råd til at få lavet noget hvidt, og alternativet er, at man må undvære det, så kan man jo godt forstå, at folk vælger den vej. Jeg synes selv, mit udbytte af den skat, jeg betaler, er for lille i forhold til, at jeg betaler omkring 15 %. Det rykker i lønseddelen. Hvis man skal forsøge at reducere problemet, og det, synes jeg, man bør, tror jeg, man skal skabe flere arbejdspladser. Kontrol er ikke nogen holdbar løsning, man kan jo ikke kontrollere sådan noget. Politikere er de sidste, der skal benytte sig af sort arbejdskraft, ellers bliver alt det, de står for til en stor løgn.

Niels Ørskov Christensen, 64 år, pensionist
Om sort arbejde er et problem for det danske samfund? Jeg mener, der er to sider af sagen. Set med skattefars øjne er det et problem. På den anden side bliver der gjort meget i samfundet, som ikke ville være blevet gjort uden sort arbejde. Grunden til, at det er så udbredt er, at man som privatperson ikke kan få noget fradrag, f.eks. til hushjælp, hvor man skal beskattes i samme grad som firmaer, og det gør omkostningerne for høje. For at være ærlig har jeg selv benyttet mig af sort rengøringsarbejde, dog kun privat. Hvis man skal forsøge at reducere det, skal systemet ændres, så man som privatperson kan få fradrag til rengøringshjælp og andre serviceydelser. Den høje skat i Danmark giver et forsørgersamfund, hvor den enkelte person har mulighed for at få hjælp i hoved og r.., og stort set alle har mulighed for at få hjælp, så på sin vis er det godt. På den anden side giver det nogle gevaldigt høje omkostninger, og det er da en af grundene til, at jeg bor her. På det seneste har medierne været meget optaget af de her hjemmerøverier, men vi er her netop, fordi vi mener, at alle skatteydere i Danmark udsættes for hjemmerøverier.

Ezio Rosa, 36 år, stylist
Jeg mener, at sort arbejde udgør et alvorligt problem for det spanske samfund. Når det ikke opgives, mangler pengene jo, og så skal vi, der betaler skat, betale endnu mere – det er en ond cirkel. Jeg har aldrig selv benyttet sort arbejdskraft, og jeg vil heller aldrig gøre det. Heller ikke i de kredse, jeg kommer i, er det ikke noget, man gør. Ikke desto mindre bør det bekæmpes med alle midler. Først og fremmest bør man sætte ind med mere kontrol. Og så skal der jo være nogle konsekvenser af det, der kan forhindre folk i at gøre det igen. Jeg synes generelt, jeg får et godt udbytte af den skat, jeg betaler, for vi spaniere har en forholdsvis høj velfærd, og jeg mangler ingenting.

Af Stine Mynster/Comunica.dk

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa