Ud og se mandlerne blomstre

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Factbox: Mandeltræerne blomstrer i januar, og de blomstrende træer er så skønt et syn, at man ikke bør snyde sig selv for den herlige oplevelse det er, at se dem stå der i fuldt flor. Et af de fineste steder at se mandelblomster er i Mandeldalen mellem Velez Málaga og Arenas.

Mandeltræet er oprindeligt fra Mellemøsten og det er blevet dyrket i flere tusinde år. Verdens største producent af mandler er USA, men Spanien kommer ind på en flot andenplads med omkring 13 % af verdensproduktionen, så der er nok af mandeltræer at se på i dette land. Mandeltræerne er ikke blot et smukt syn, når de blomstrer, men frugterne er både helt utroligt velsmagende og sunde. Mandler er så sunde og fulde af antioxidanter, at blot man spiser 5 mandler om dagen, har man nedsat sin risiko for at få kræft, samtidig med at mandlerne styrker immunforsvaret, er gode for fordøjelsen, da de er rige på fibre og nedsætter kolesteroltallet. Der er derfor al mulig grund til at svælge i denne herlige frugt – ja, man kan ligefrem indtage frugten forklædt som marcipan. Verdens bedste marcipan bliver efter min mening lavet her i Spanien, i de smalle gader i Toledo, hvor små producenter laver en helt uovertruffen mandelmasse, som de former til sjove figurer og bager let. Uhm… Men mandlerne kan jo også bruges til kager og hvem kan modstå en blød og svampet mandelkage? Eller en lækker mandelsauce som akkompagnement til aftensmaden?

Men først må vi på mandelblomsttur og det SKAL være i januar inden træerne afblomstrer. Vi kører til Velez Málaga og finder vejen mod Arenas. Allerede et par kilometer inde på Arenasvejen ser vi skiltet: Valle de los Almendros. Her står de først træer klædt i deres hvide og lyserøde bryllupsklædning. Et skønt syn er det, og jeg vil vove den påstand, at man ikke kan se på et mandeltræ i blomst og samtidig være sur og deprimeret. Det er derfor overordentligt sundt for sjælen at se på de blomstrende træer, der løfter sindet og får glæden til at boble.

Vejen mod Arenas snor sig ud og ind, og vi kan se mandeltræer på alle dalsiderne, men da vi vil ud og vandre blandt træerne, parkerer vi bilen ca. 1 km. før Arenas, hvor der går en vej ind mod venstre hvor der står: Sedella Los Valverdes. Her starter en bred grusvej, som går op til Sedella gennem mandelplantager og her starter vores vandretur.
Det første stykke af vejen går jævnt opad, så vi må tage turen i adstadigt tempo, hvilket giver os rig lejlighed til at beundre det pragtfulde syn af de blomstrende træer. På et tidspunkt kommer vi op til et lille pas, og nu står majestæten Maroma lige for næsen af os og troner dér med sine hvide skørter, for der er blomstrende mandeltræer overalt i den frodige dal, vi nu går igennem. Vejen går nedad et stykke og derefter lige ud. Efter et par kilometer går den nedad igen og nu kommer vi ned til floden Rubite, hvor der vokser både appelsiner og mandler. Turen fortsætter så langt man vil, og på et tidspunkt kommer vi over endnu et lille pas, hvorfra vi har frit udsyn til byen Sedella. Der er dog stadig langt op til byen, så efter ca. 6 km. vender vi om og går samme vej tilbage.
Nede ved Rubite floden står der et stort, forladt hus, og her sætter vi os og spiser vores medbragte mad, mens vi beundrer hele det storslåede sceneri. Vores vandretur endte med at blive på ca. 12 km, men man kan jo gøre den så lang eller kort som man vil. Og et er sikkert: en smukkere tur i januar findes ikke.

Hvis man har været forudseende, har man taget mandelkage med på sin mandeltur, for synet af mandelblomster giver uvægerligt lyst til mandelkage. Her kommer en klassisk spansk opskrift på mandelkage, hvori to af landets fornemste produkter forenes: mandler og appelsiner.

Mandelkage (bizcocho de almendra):
Dej: 6 æg, 150 gr. sukker, 150 gr. rå mandler med skal, 85 gr. rasp, ½ tsk. kanel, 3 spsk. mandellikør (Amaretto) .

Mandlerne males i foodprocessor til man har en slags grov mandelmel, som jo er lysebrun fordi skallerne er med. Æggene deles og først piskes hviderne til en stiv skum. I en anden skål piskes blommerne med sukker og kanel til en tyk masse. Mandelmel, rasp og likør piskes i, og derefter vendes de stiftpiskede hvider i. Dejen fyldes op i en velsmurt springform og bages ved ca. 180 gr. i 30 min. Mærk med en strikkepind om kagen er gennembagt. Lad kagen stå lidt i formen og køle af inden den tages ud og køles helt af.

Appelsincreme: 80 gr. blødt smør, 150 gr. sukker, saft og revet skal af 1 ubehandlet appelsin, 3 æg, 2 spsk. maizena.

Cremen er let at lave, idet man blot kommer alle ingredienser op i en gryde og varmer det hele op for jævn varme mens man pisker ivrigt. Cremen skulle gerne blive tyk lige inden den koger – den må ikke koge, for så skiller den. Når cremen er tyk, hældes den op i en skål til afkøling og man rører af og til i den, så den ikke trækker skin.
Når både kagen og cremen er kolde, flækkes kagen igennem og lægges sammen med cremen. Det er lettest at samle kagen i springformen, for den holder på kagens form. Kagen stilles koldt til næste dag, hvor den pyntes med flormelis og kandiseret appelsin eller skiver af frisk ditto.

Kagen serveres bedst under et blomstrende mandeltræ med et enkelt glas let mousserende vin til.
Når man så kommer hjem fra sin mandeltur og skal have aftensmad, må denne skønne mandelsauce nødvendigvis indgå i menuen. Den er god til stort set alt:

Mandelsauce
2 dl. grønsagsbouillon, 1 løg, 2 dl. mandler uden skal, 2 spsk. tør sherry, 2 spsk. sherryeddike, 4 spsk. olivenolie, salt, peber og 1 tsk. paprika.

Bouillon og hakket løg bringes i kog i en lille gryde og koger ca. 4 min. Mandlerne lægges i foodprocessor og hakkes til de er som groft mel. Mens maskinen kører tilsættes sherry, eddike, olie, paprika og bouillonen. Saucen kører til konsistensen er passende – der skal evt. lidt vand i, hvis den er for tyk. Saucen returneres til gryden og varmes.
Således fik vi hyldet mandlen, og vi kan nu passende slutte af med en legende om mandeltræer og kærlighed.
En arabisk kalif havde giftet sig med en kristen kvinde, der var vokset op i Sierra Nevada og derfor holdt meget af at se sne. Hun elskede når hele landskabet var hvidt af sne og længtes hvert år efter, at den først sne skulle falde. Men nu var hun blevet bortgiftet til kaliffen af Valencia, og der faldt aldrig sne på de flade sletter ved Levanten. Da kaliffen så sin elskede hustru gå rundt og være traurig, spurgte han, hvad der var i vejen, og hun fortalte, hvor meget hun længtes efter at se sne. Han lod derfor et kæmpestort område beplante med mandeltræer, og da blomstringen var ved at være til ende og hele jorden var dækket af de fine hvide mandelblomster, førte han hende hen til sin mandelplantage, så hun atter kunne opleve ”sneen”. Se, det er kærlighed.
Forøvrigt kommer nogle af verdens bedste mandler fra Valenciaområdet. Det er herfra at den danske superchokoladeproducent Summerbird importerer sine mandler. Hvis man går ind på www.summerbird.com så garanterer jeg ikke for følgerne. Det kostede mig adskillige hundrede euro sidste år. Enjoy!

Af Else Byskov, fotos af Else Byskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa