Havespalten august 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Månedes spørgsmål:

Kære Eutimio,
Da min have blev anlagt for godt tre år siden, satte gartneren tre små palmer – jeg ved ikke, hvad de hedder. De står samlet i et stort bed, hvor vandingsanlægget søger for lige meget vand til dem alle tre, ligesom at de får lige meget sol.
Den ene af palmerne har en meget lav vækst sammenlignet med de to andre (de var ens, da de blev plantet), og så har den gule blade, mens de to andre er fine, store og grønne.
Hvad skyldes det? Og hvordan får jeg gang i den lille palmes vækst, så den bliver stor og grøn?

Med venlig hilsen
Jytte Poulsen

Kære Jytte

Først og fremmest synes jeg, du skal tjekke, om din lille Cica-palme får nok lys, men husk løsningen ikke er direkte sollys. Så synes jeg, du skal skære de nederste rækker af blade af og tjekke at jorden ikke er for fugtig. Herefter bør du give den noget Kalium-gødning.
Prøv også at gøre den fri for små planter og kravleværk på jorden, så der ikke er noget andet, der tager dens næring, mens den kommer sig. Hjælper det ikke, så prøv at give den noget ny jord.

Held & lykke!
Eutimio

Månedens plante: Robelina/Cica-palmen
Robelina-palmen eller Cica-palmen, der er et af de mange navne, som denne slags palmer går under, har mange forskellige underarter. Alle er imidlertid stubpalmer og har for det meste de samme behov.
Cica´en vokser ved, at de ældste blade gradvist dør og de nye, der tager deres plads, bliver lidt længere end de tidligere.
Cica´en har brug for masser af lys, men beskyttet mod den stærke sol først på eftermiddagen.
En svagt lys vil resultere i lange blade, mens et kraftigt og direkte lys vil give den kortere blade.
Disse koglepalmer er følsomme over for vandmangel og har behov for god dræning, det er derfor meget vigtig, at de bliver vandet lidt men konstant.

I starten af sommeren er det en god ide at tilføje en gødning rig på kalium og sporstoffer.

Det er meget normalt, at Cica´en i dens levetid har lidt tab af farve og nemt får tørre bladspidser samt brune pletter. Dette skyldes som regel, at den er placeret i for svagt lyst eller for fugtig jord.
Hvis de gamle blade, de nederste, er gule, er det som regel på grund af overskydende vand eller gødning.
Hvis det er de nye blade eller i toppen (den sidste hvirvel ved koglen), der bliver gule, er det på grund af overskydende gødning eller dårlig jord.

Men man må ikke glemme, at i denne varme kan kombinationen af varme, sol og insektgift brænde bladene af.
På koglepalmer kan man også i mange tilfælde opservere gule striber og tørre ender, dette er på grund af kaliummangel. Dette er nemt at rette op på ved at købe en gødning med en høj procentdel af Kalium (K). Men man skal passe på ikke at komme til at forveksle dette med symptomerne på jernmangel (Fe), som får bladene til at falde af.

Af Eutimio, Zona Verde Lopez

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa