Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Ihærdig kløe, sønderslikket hud med åbne, væskende sår, hårløse pletter og itugnavne poter. En alt for velkendt situation for mange dyreejere.

Allergier og hudproblemer er almindelige. Problemet kan overvindes med den rette pleje, men er ofte en prøvelse for dyreejerens tålmodighed og pengepung.

De allergier som hos mennesker giver symptomer som snue, løbende, irriterede øjne og astma, giver hos hunden helt andre symptomer som diarré og kløe. Hunden forsøger at lindre sit ubehag ved at slikke og ”tygge” på sig selv. Det fører ofte til store inficerede, hårløse områder, fortykninger i huden samt væskende, meget ømme, åbne sår.

Årsager
Den mest almindelige årsag til hudproblemer er loppebid, hvor hunden udvikler en allergisk reaktion over for loppens spyt. Hudproblemer forårsaget af foder- eller luftvejsallergier er også almindelige.
Hunden reagerer altid på samme måde ved allergier og derfor minder hudproblemer, som forårsages af disse allergier, om hinanden eller om en hvilken som helst anden hudsygdom. Det kan være, at man til at begynde med ikke kan se ændringer i huden. Hunden klør sig intensivt, ofte især om natten og snart kan ændringerne af huden ses.

Inflammation i ørerne
Kroniske inflammationer i ørerne kan også være tegn på allergi. Øregangen reagerer som al anden hud. De kirtler, som udskiller talg aktiveres og medfører hurtigt hudinfektioner med sekretudskillelse.
Dette sekret, som har en karakteristisk skarp lugt udgør en god grobund for både bakterier og gærsvamp. Allergisymptomerne hos kat og hund minder om hinanden. Ved mildere tilfælde forekommer oftest kun kløe, men katte kan også slikke sig så intensivt, at store hårløse områder kan forekomme. Til forskel fra hunden kan katte også få astma som en følgesygdom.

Betydning
Forenklet betyder en allergisk reaktion, at når allergenet, altså det stof som man er allergisk mod, kommer i kontakt med kroppen, begynder kroppens immunforsvar at producere kemikalier som histamin. I virkeligheden er det kun disse stoffer og kroppens forsvarsmekanisme, som leder til kløe, og symptomerne opstår, hvor histaminet produceres.

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa