Det danske magasin i Spanien
Da San Fernando var Spaniens hovedstad

Da San Fernando var Spaniens hovedstad

I 2010 er det 200 år siden, at San Fernando i Cádiz-provinsen var Spaniens hovedstad, og landet dermed ikke var andet og mere end denne halvø.

Spanien var endnu engang gået bankerot, Napoleon legede kongemager, borgerne gjorde oprør, og de franske styrker vandt frem på det spanske fastland. I 2010 manglede de kun at indtage Cádiz og San Fernando, eller Isla del León, som halvøen da hed.

 

Ved broen Zuazo lykkedes det for det tilbageværende spanske forsvar sammen med halvøens indbyggere at stoppe de franske troppers fremmarch. Isla del León er lige forbundet med Cádiz med en smal landtange mellem Camposoto og floden Arillo, og fordi halvøen var svær at invadere, valgte man det, der dengang var et lille fiskesamfund, til landets nye hovedstad.
Byen havde officielt denne status fra september 1810 til februar 1811, hvor briterne og portugiserne som bekendt hjalp Spanien med at drive franskmændene tilbage over Pyrenæerne.
Fernando, søn af tidligere kong Carlos, blev kronet og kaldt Fernando VII. Spaniens første grundlov blev skrevet, en Carta Magna, der gav udtryks- og pressefrihed og som i paragraf nummer 13 dikterede, at ”regeringens mål er nationens lykke”.
Sådan skulle det ikke blive, da kongen regerede enevældigt, betragtede kun Kastilien som værende Spanien, og holdt catalanerne helt ude af billedet, men det er en anden historie.
Fernando VII valgte at opkalde Isla del León efter sig selv, og San Fernando var født. I dag kaldes halvøen dog oftest bare ”La Isla”.

Festivitas og byforskønnelse
200-års jubilæet vil blive fejret i løbet af hele året vil med koncerter, regattaer, optog og sportsbegivenheder, ligesom flere historiske bygningsværker skal restaureres. Heriblandt Castillo de Dan Romualdo, Iglesia Mayor og Iglesia del Carmen samt broen Zuazo, hvor San Fernandos indbyggere bidrog til det spanske forsvar, skal derfor også renoveres.


San Fernando
• Er på 30,65 kvm.
• Har ca. 98.000 indbyggere.
• Ligger 14 km fra Cádiz.
Læs mere på www.aytosanfernando.org og www.cadizturismo.com


 

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.