Det danske magasin i Spanien
Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]

Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

På trods af at den globale krise generelt set har medført et fald i plastikkirurgiske operationer verden over, er der fortsat rigtig god efterspørgsel på den forskønnende kirurgi. I Danmark udtaler plastikkirurgerne, at de har fået stadig flere kunder, formentlig omkring 75 pct. flere i løbet af de seneste ti år. Spanien har ifølge et nyligt studie sat europæisk rekord i kosmetiske operationer af unge mellem 18 og 21 år. Og i USA steg antallet af plastikkirurgiske indgreb med 162 pct. fra 1997 frem til sidste år, hvilket betyder, at den kosmetiske kirurgi i dag er en industri med en årlig omsætning på 66 mia. kroner. Mens nogle samfundsdebattører kritiserer tendensen til at ville være perfekt, da de mener, at det går ud over almindelige menneskers selvværd og retten til at se anderledes ud, jubler andre over friheden til selv at bestemme over egen krop. Vi har sat plastikkirurgien til debat blandt vore danske og spanske interviewpersoner.

Kirsten Rasmussen, 60 år, socialrådgiver
Plastikkirurgi er okay i nogle situationer. Der er forskel på, om man har været ude for en ulykke og er blevet vansiret, eller om man bare godt kunne tænke sig større bryster. Som udgangspunkt er jeg imod det, og jeg ville aldrig selv gøre det. Kvindeidealet rykker sig længere og længere væk fra det naturlige, og jeg mener ikke, man skal lave om på naturen – det er ikke sundt. Vi har importeret det fra USA, og så tror jeg også mediebilledet har en del af ansvaret. Der er jo også mange, der har haft succes med det, og så er det klart, at andre vil følge efter. Det kræver en vis økonomi, men det ser jeg intet problem i, netop fordi jeg mener, at den offentlige sygesikring dækker, hvor der er reelt behov. Jo, der er ting, jeg gerne vil ændre ved min krop, men ikke med en kniv. Udseendet betyder selvfølgelig noget for mig, men jeg vil ikke lade det dominere mit liv for meget. At mange piger får gjort deres bryster større hænger sammen med lavt selvværd – de tror ikke, mændene vil have dem, hvis ikke de ligner det kvindeideal, der promoveres i reklamer og glittede magasiner. Jagten på skønhed og evig ungdom er ikke ny, sådan har det altid været, men det er meget dominerende i dag, så det kræver mod ikke at lade sig dominere.

Erik Tygesen, 31 år, kommunikationsmedarbejder
Jeg synes generelt ikke særlig godt om plastikkirurgi, medmindre vi er ude i de mere ekstreme tilfælde. Hvis nu man f.eks. havde ét lille bryst og ét kæmpe stort, eller en kæmpestor næse og kunne blive et meget gladere menneske af at ændre på det, så er det okay. Kvinder har altid villet ændre på deres krop. Problemet er, at idealet er blevet forskruet, at teenage-pigerne vil ligne den tyndeste model på podiet, og der er måske kun én ud af tres, der kan komme til at ligne hende. At flere og flere piger får lavet bryster bunder helt sikkert i lavt selvværd, men det hænger jo igen sammen med det forskruede kvindeideal, samfundet sætter op. Teenagepiger bliver bombarderet med billeder af "perfekte" kvinder, som de tror, de skal ligne. Og de er garanteret ikke klar over, at der er noget, der hedder photoshop. Jeg kender et par piger, der har fået lavet silikonebryster. Jeg synes ikke, det er fedt, men alt med måde kan tolereres. F.eks. synes jeg ikke sådan en fake strutbarm gør noget godt på en 40-årig kvinde. Jeg vil til enhver tid foretrække en naturlig barm, en der bevæger sig. Men igen, hvis man ingenting har, og føler sig mindre kvinde af den grund, så kan jeg godt forstå, at man vælger en operation.

Samanta Gaspar Pérez, 21 år, studerende
Det er populært, fordi det er en nem måde at få en perfekt krop på, og sådan en vil alle jo gerne have. Jeg synes alligevel, det er spild af penge at begynde at ændre på sin krop, man skal hellere acceptere den, som den er. Det er jo også kun for folk, der har penge. De, der ikke har, er nødt til at stille sig tilfredse med det, de har fået. Selvfølgelig er det frustrerende, hvis man ikke har været så heldig i lotteriet, men så er man måske meget klog i stedet for. Jeg har ikke selv fået lavet noget og på nuværende tidspunkt er der heller ikke noget, jeg kunne tænke mig at ændre. Selvfølgelig vil jeg gerne ligne de perfekte kvinder i bladene, men på den anden side er det jo også et tegn på svaghed, hvis man bukker under for deres manipulation. Mange får lavet større bryster, fordi de føler sig ukvindelige med det de har, og hvis man er helt flad, så kan man jo godt forstå det. Samtidig er det jo ikke kun bryster, der gør en kvinde til en kvinde, det handler lige så meget om, hvordan man klæder sig, hvad man fremhæver, hvilken frisure man har, og hvordan man opfører sig. Det er først og fremmest de yngre generationer, der er underlagt de perfektionistiske idealer om skønhed og evig ungdom, for de ældre er ikke påvirket af det på samme måde.

Javier Pérez, 19 år, sælger
Plastikkirurgi er kun for de rige og det løser ikke de virkelige problemer. Alle bør være glade for deres krop med mindre, der er noget rigtigt galt rent fysisk. Den drejning, som samfundet har taget i retning af, at vi skal være mere og mere perfekte, er helt absurd. Men det passer jo godt ind i den overfladiske verden, vi lever i. Hvis du ikke er smuk, har store bryster eller brede skuldre, er du ikke noget værd. Der er mange, som sidder og glor tv hele dagen, og der ser de kun skønhed og perfekte mennesker, og så tror de, at det er sådan, det skal være. Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at mine fremtidige børn lærer at acceptere sig selv som de er, men jeg er nu ikke sikker på, at det bliver så let. En af mine veninder havde så store komplekser over sin lille barm, at hun tog af sin søns børneopsparing for at få lavet større bryster. Det er altså langt ude.

 

Dorthe Olesen, 48 år, ejendomsmægler
Jeg synes, plastikkirurgi er helt i orden. Det er 100% folks egen sag. Det kan selvfølgelig tage overhånd, men generelt kan jeg godt forstå, at nogle vælger at få rettet store og små skavanker, for idag er mulighederne så gode og risiciene minimale.
Jeg har selv fået skåret et stykke af mine øjenlåg, som hang lidt ned over øjnene og irriterede mig. Resultatet er jeg rigtig glad for, og jeg kan kun anbefale andre, der overvejer det, at få det gjort. Jeg vil heller ikke afvise at få lavet noget i fremtiden. Det kommer an på, om der er noget, jeg bliver meget utilfreds med. Jeg kender en, der har fået lavet en ansigtsløftning, der ikke er særlig vellykket, så det vil jeg selvfølgelig overveje grundigt, inden jeg selv gør. Jeg ser plastikkirurgi som en naturlig del af den verden, vi lever i idag. Med adgang til internettet og medierne kan vi jo følge med i og tage del i alt det nye uanset alder, imodsætning til f.eks. mine forældres generation, der var "gamle", da de havde passeret 50. Man taler meget om, at 30´erne er de nye 20´ere, 40´erne er 30´erne etc. og da vi generelt føler os meget yngre end vores biologiske alder, er det vel ikke så mærkeligt, at vi også gerne vil have udseendet til at følge med.

Julio Barrio, 35 år, selvstændig
Jeg er egentlig ligeglad med, om folk får foretaget plastikkirurgi; det må det selv om. Det er ikke noget problem for mig, at flere og flere kvinder for eksempel får større bryster. Det ser jo godt ud, og hvis de gerne vil, så lad dem dog gøre det. Men man skal huske på, at det ikke er alle, der kan lave sig om, for har du ingen penge, så må du tage til takke med det, du har fra naturens hånd. Sådan er livet. Jeg har flere veninder, som har fået større bryster og de er rigtig glade for dem. Jeg ville dog ikke tillade min datter at få foretaget en brystoperation, før hun fylder 18 og selv kan bestemme. Ugeblade og tv spiller en stor rolle i denne her plastik-trend, men mine værdier har ikke ændret sig. Jeg forsøger at lære mine børn, at de skal have respekt for de ældre, og at det ikke kun er ungdommen, der er noget værd.

Af Stine Mynster/Comunica.dk

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa