Det danske magasin i Spanien
Lukrative fornemmelser – et interview med Morten Wagner

Lukrative fornemmelser - et interview med Morten Wagner

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

"Jeg lander først kl. 13, tror jeg nok…” mailer han fra sin Iphone den dag, vi skulle mødes kl. 11. Hvorfor ved han ikke, hvornår han lander? Der er to muligheder; enten flyver han med SAS (ja, jeg er ked af at sige det) eller også har han sit eget fly. Det skulle vise sig, at han har sit eget fly (!), som han dog ikke fløj i den dag. Han fløj heller ikke med SAS. Kunne bare ikke lige huske ETA på sin Cimber-flyvning fra Danmark.
Morten Wagner er 36 år, stifter og medejer af og adm. direktør for it-firmaet Freeway. Han er velhavende (ufashionablet udtryk, men det lyder så pænt), single og har flycertifikat. Og så bor han lige her på Costa del Sol. Han er beleven, elsker fest og farver og så gider han at interessere sig for det samfund, han lever i. Jeg roder rundt i interviewet for at finde fejlene. Der er kun én: han er næsten for perfekt. Hvorfor har han ikke en kæreste, som han kan forære et diamantcollier i en rød æske, og flyve til opera i eget fly? Jeg mener, manden har sin helt egen dating portal…

 

Morten er vokset op i Viborg, og har gået på samme gymnasium som jeg. Vi kender også de samme diskotekter og andre skumle steder, som han dog ikke var gammel nok til at komme ind på, da jeg i sin tid valsede rundt og spillede luftguitar. Og netop det faktum, at han var forment adgang til festlighederne, blev kimen til den virksomhed, han driver i dag.
Jeg lægger ud med at spørge, hvorfor han har valgt at bosætte sig i min urbanisation og ikke et eller andet chickt sted som alle de andre unge, smukke og rige? Hvad er der nu galt med Monaco og London? – eller Tuborg Havn, for den sags skyld?

“Efter tre år i London, hvor jeg flyttede til i 2004 for at etablere nogle af vores firmaer, trængte jeg til forandring. At flytte til et nyt land er en stor udfordring, og jeg er i fuld gang med at lære sproget, så jeg kan få det optimale ud af det. To timer om dagen bliver jeg undervist af en privat lærer, og når han og jeg til næste år har gået Pilgrimsruten sammen, regner jeg med at være flydende i spansk. Camino de Santiago bliver en oplevelse; jeg kommer til at lære en masse om mit nye lands kultur, historie og natur…”, fortæller Morten, der er kommet på Costa del Sol, siden han var et år gammel. “Mine bedsteforældre byggede hus i udkanten af Fuengirola, og boede her indtil for 10 år siden. Vi holdt næsten alle vore ferier hos dem i Casa Guddi, som blev solgt, da de flyttede tilbage til Danmark”.

For et års tid siden tog Morten sin mor med til Marbella for at finde et sted, hvor han kunne slå sig ned. “Vi blev vist rundt af en mægler, der, i stedet for at koncentrere sig om mine boligønsker, kun var interesseret i, hvor meget jeg var god for. Det var en dårlig oplevelse, og da mægleren returnerede os til hotellet, tog min mor og jeg udlejningsbilen og, uden at tale om det, satte vi kurs mod Torreblanca. Instinktivt vidste vi begge, hvor vi var på vej hen.”
Casa Guddi var til salg, og næste dag overtog Morten sine bedsteforældres hus. “Jeg er i gang med at renovere det, og har nu en dejlig base, hvorfra jeg kan passe mit arbejde. På sigt er det dog meningen, at vi etablerer et egentligt kontor her på kysten.”

Morten Wagner og far
At Morten har fornemmelse for forretning er ingen hemmelighed, og således tæller hans business da også meget mere end hjertebarnet, kæresteportalen dating.dk, som blev starten på, indtil videre, 10 succesrige år (se selv, hvad det er blevet til siden i boxen kaldet Tidslinjen længere nede i artiklen). Udover Morten tæller ejerstaben Henrik Bak, der er tal-knuseren og repræsenterer firmaets back-end, Peter Sønderby, der er front-end, gift med Mortens søster og bor i Miami, hvor Freeway nu også har etableret sig, samt Morten Wagner Sr.
“Min far er advokat, og gik ind i firmaet for at sikre, at alt går rigtigt til. Han tjekker alle deals, at kontrakter bliver korrekt udformet etc. Han er en god forhandler og har givet selskabet struktur. Og så bibragte han den seriøsitet, som vi drengerøve manglede den gang.”

At han er den entreprenante type, var allerede et faktum, da han som barn solgte alt lige fra havens kirsebær til hans mors hjemmebagte pølsehorn.
“Det var ikke noget hit at gå med aviser – jeg ville noget andet, noget mere. Det var ikke kun et spørgsmål om at tjene penge. Der skulle være et formål, et problem skulle løses. Et eksempel er festerne. Jeg var for ung til at komme ind på diskotekerne, men var vild med piger og party. Jeg lejede et forsamlingshus, og det blev en stor succes. Vi fik aldrig lov til at leje det samme forsamlingshus mere end én gang, men heldigvis var der mange af dem i landsbyerne rundt om Viborg. Senere, da jeg aftjente min værnepligt, fandt jeg på at sælge øl, cola og chokolade til mine soldaterkammerater. Vi lå tæt på grænsen, så jeg kørte over på den anden side og købte billigt ind. En købmand havde været uheldig med et parti Ritter Sport, der havde fået varme og derfor var chokoladen hvid på overfladen. Når vi skulle på natpatrulje, fyldte jeg lommerne med chokolade, og solgte det efterhånden som folk gik sukkerkolde. I nattemørket kunne de jo ikke se, at chokoladen ikke havde den rigtige farve…”, husker Morten. “På det tidspunkt var jeg kæreste med en bagerdatter, og de kager, der ikke blev solgt i butikken, afhændede jeg på kasernen. Jeg solgte alt. Og så kørte jeg “taxi” for mine kammerater om natten. Jeg drak nemlig ikke alkohol i den periode, da jeg var meget seriøs med min sport.” Morten har det sorte bælte i karate.

Kæresteportalen
Efter gymnasiet tog Morten fat på jurastudiet, men måtte snart konstatere, at faget kedede ham. Men Internettet var nyt, og det var spændende.
“Nettet var så nyt, at man ikke engang kunne sende en email uden at blive kaldt en nørd, men det tændte mig, og sammen med et par kammerater besluttede jeg mig for at lave et web-firma. Som sagt elsker jeg piger og fester, og jeg datede så meget, at jeg knapt havde tid til andet. Dating.dk var egentlig blot tænkt som en test på, hvad vi kunne. Vi lagde nogle for-sjov-profiler ud på sitet, og morede os kongeligt over Henriks “Else, 32 år”. Pludselig kom der rigtige piger derind. Vi troede, det var løgn og ringede dem op for at tjekke. Den var god nok. Jeg tog fat i TV2 Nyhederne, som bragte et indslag, og siden har kurven været lodret. I dag har vi 535.000 aktive profiler på dating.dk.”

En halv million mennesker… Det er jo næsten 10% af Danmarks befolkning, undrer jeg.
“Ork, der da mange flere at tage af. Danmark har hele 800.000 single-husstande”, oplyser Morten, der snart tog festidéen op igen. “Vi holdt vores første dating-fest på en natklub i København. I begyndelsen kom der ikke et øje, men snart tog det fart. Til nytårsaften 1999/2000 holdt vi et brag af en single-fest. Jeg var i guldjakkesæt, folk friede på scenen, og da jeg ringede efter BT, var succeen en realitet. Næste dag stod der nemlig på forsiden: De scorer på Internettet. Senere lejede vi Base Camp på Holmen. Min søster solgte pølser, busserne kørte i rutefart inde fra Hovedbanen og Johnny Logan optrådte med “Hold me Tight”. Der var virkelig bal i gaden – sådan helt Simon Spies-agtigt.”

Året efter kedede Morten sig fortsat på jurastudiet, og lavede hjemmesider for Toyotaforhandlere for at tjene penge. Således havde han 1000 kr. på kontoen, da han en dag, helt spontant, gik ind på et rejsebureau på Kultorvet og lejede et passagerfly samt et resort på Kreta for 880.000 kr.
“Det var en pludselig indskyldelse, og jeg fik ikke engang vendt det med mine partnere. Penge til markedsføring af single-rejsen var der ikke, så alle kneb blev taget i brug. Ringede der en for at sælge mig en annonce i en telefonbog, spurgte jeg: Er du single? Var svaret ja, solgte jeg en billet. Den sidste billet blev solgt et kvarter før afgang, og med to BT-journalister ombord fløj vi af sted mod Kreta. Det var en fest, lige fra flyet lettede i Kastrup, og idet journalisterne løbende sendte materiale hjem til avisen, fik vi fem bagsider på én uge. Siden har vi arrangeret to singlerejser om året, en skitur og en badeferie.”

Politik, nyheder og pædofili
Udover piger og party interesserer Morten Wagner sig for politik, og i 2001 stillede han op til folketingsvalget for De Konservative. Han manglede blot et par hundrede stemmer for at komme ind.
“Det var en vild valgkamp. Spændende. Midt i det hele gik Base Camp konkurs, og vi måtte fluks finde et nyt sted til festerne.”

Trods den lodrette vækstkurve er det ikke alt, der bare er kørt på skinner. Freeway købte i 2004 aktiemajoriteten i chatsitet arto.dk (for børn) og har siden lanceret det internationalt som arto.com.
“Trods store sikkerhedsforanstaltninger, som fx CPR nr. kontrol af brugerne, er det ikke muligt at holde pædofile helt ude af Arto, men det faktum, at vi gemmer al den korrespondance, som finder sted på sitet, og udleverer det til på politiets anmodning, betyder, at de fleste med den slags syge tilbøjeligheder, søger andre steder hen. Vi kan se, at børnene opfordres til at “fortsætte snakken” på fx Messenger, der ikke har taget samme forholdsregler. Vort samarbejde med både politiet og Red Barnet betyder meget for os, men af og til er man oppe mod noget, der er helt absurd – som fx da det viste sig, at en statsansat chat-konsulent var monsterpædofil. Ja, det er Rudy Frederiksen, jeg taler om.

I 2007 blev Freeway ringet op af Nyhedsavisens Morten Lund, der tilbød firmaet et partnerskab. Sure opstød i pressen var resultatet, da kommercielt orienterede it-folk begyndte at spille en rolle i nyhedsformidling.
“Vi overtog styringen af teknik og salg på Nyhedsavisens web-version, avisen.dk, og dermed bevægede vi os ind i den nyhedsdrevne web-verden. Det var en stor udfordring, som gav os mulighed for at skabe synergi og fleksibilitet på tværs af platformene for annoncørerne”, fortæller Morten om den noget turbulente entre i en ny gren af branchen. I dag er avisen.dk 100% ejet af Freeway, der pr. 1. september i år fik sin egen redaktion bestående af ni journalister. “Nyheder på Nettet skal måske ikke være rent annoncefinansierede i fremtiden. Man kan forestille sig, at brugerne vil betale for en bedre nyhedsformidling og mere bagrundsinformation. Det finder vi ud af…”

Økonomi, kærester og fremtid
I 2007 havde Freeways største sites (dating.dk, arto.dk og danmarkbynight.dk) 1,3 mia. sidevisninger om måneden, hvilket svarede til 25% af al dansk internettrafik. “Man skulle lægge de 60 største danske sites (fx dr.dk, tv2.dk etc.) sammen for bare at nå op på siden af os. Det var fantastisk. Vi lever dels af bannerannoncer og dels af brugerbetaling, og vi kom ud af 2007 med et overskud på 23 mio. kr. Året efter brugte vi store resourcer på at etablere os i USA, og så kom finanskrisen. Det bremsede udviklingen, og sammen med det faktum, at Facebook blev allemandseje og dermed tog mange af vores brugere, måtte vi se resultatet næsten halveret sidste år. For 2009 regner jeg med, at overskuddet kommer til at ligge pænt midt imellem de to foregående år.
Om der ærgrer mig, at Facebook kom til? Selvfølgelig er det irriterende, men det hjælper ikke at ærgre sig. Vi kan ikke bremse Facebook, så i stedet for at kæmpe mod det, udvikler vi nye ideer.”
“Om 10 år? Hmmm… Forhåbenlig flyver jeg rundt et eller andet sted højt oppe. Måske er jeg blevet gift og har fået børn.”
For Morten er det med flyve rundt højt oppe ment ganske bogstaveligt. Mens han boede i London, købte han en del it-udstyr hos en forhandler i nabolaget, og da Morten blev tilbudt mængderabat i form af et computerspil, svarede han først nej tak. “Jeg er ikke til spil, men min far fik mig overtalt til at tage en af de der flysimulatorer. Da jeg først fik det rigget til med rat og pedaler, var jeg solgt. Jeg rejste til Florida og tog mit certifikat, købte et propelfly, som jeg bl.a. er fløjet til Spanien i fra Danmark. Det tager ret lang tid, og der skal mellemlandes to gange undervejs. Nu har jeg certifikat til jetfly, har købt mig et og fløjet det til Danmark fra Florida.”
“Jeg har åbenbart større succes med at kæde andre sammen end selv at finde den eneste ene. Jeg har dated meget, og har da også fundet tre kærester på dating.dk. Hende, jeg vil giftes med, er køn, klog og nysgerrig”, slutter Morten (Giftekniv) Wagner.


 

Tidslinjen
2009
– Usybynight.com stiftet
– Udlandsekspansion på Spigoworld.com
– Ny Dating.dk lancereret

2008
– Selskabet Odia ApS med nyt spilprojekt stiftet
– Samarbejde med Newz afbrudt – går hver til sit.
– Arto vinder Mediernes Internet Pris for "Bedste Sociale Tjeneste" og Boogie Prisen for "Årets Tidsrøver"
– Studieportalen ApS stiftet
– Autogejl skifter navn til Bilprofil.dk
– Newz opkøber Filmz.dk

2007
– Selskabet Playonic ApS stiftet.
50% ejet af Freeway
– Selskabet Bladkiosken ApS
stiftet. 50% ejet af Freeway
– Selskabet Autogejl ApS stiftet.
51% ejet af Freeway
– Selskabet Vix ApS stiftet. 51%
ejet af Freeway

2006
– Internetselskabet Babel ApS
stiftet, 50% ejet af Freeway
– Spigo.co.uk åbnet – flere lande
på vej, følg med på Spigo.com
– Salgsselskabet Freeway Media ApS stiftet
– Spigo stiftet, 50% ejet af
Freeway
– Arto.com åbnet for hele verden

2005
– Just-eat sælges til engelsk køber
og fremtidigt ejerskab er nu 5%
istedet for 10%
– 50% ejerskab i Digitarian
frasælges
– Ny natklub Emma åbnes i Kbh.
– Resterende del af Telefin købes
– Andel i Park sælges

2004
– 50% af Trendsales opkøbes
– Digitarian og Dvdzone fusioneres
– 50% af Telefin opkøbes
– 51% af Arto opkøbes
– 50% af Park Nightclub opkøbes
gennem IRL

2003
– 50% af Danmarkbynight opkøbes
– Nye kontorlokaler købes i Viborg
for at sikre plads til fremtidig
vækst
– Dvdzone lanceres
– Ejerandelen i Bombay Club
frasælges
– Domænet Dating.co.uk købes
for 1 mio. DKK

2002
– 25% af natklubben Bombay Club
i København købes.
– Brugerbetaling indføres på
Studienet og Dating.dk
med stor succes.
– Netdate.dk opkøbes

2001
– Dating.dk relanceres i ny
opdateret version

2000
– Freepay lanceres

1999
– Studienet.dk lanceres

1998
– Dating.dk lanceres

Yderligere driver Freeway avisen.dk, vix.dk, blog.dk, erhvervslokaler.dk, lejebolig.dk, tilboligen.dk, natklubben Karel Van Mander i København, flygirls.dk, baby.dk, studieportalen.dk og virtualmanager.com.


Ti hurtige til Morten

Ferrari eller Range Rover?
Bentley.

Makrel i tomat eller kaviar?
Jeg kan ikke lide fisk.

Fodbold eller film på tv?
Film.

Hugo Boss eller Jack & Jones?
Hugo Boss.

Juleaften eller nytårsaften?
Jeg har altid været helt vild med jul, men da jeg kom hjem for at fejre den sidste år og fik at vide, at juleaften blev holdt allerede d. 23. for at tilgodese mine søstres svigerfamilier, da ændrede jeg holdning. Så nu er det nytårsaften?

Børsen eller Ekstra Bladet?
Børsen.

Økologi eller fast food?
Fast Food… Nej, økologi.

Trussel: klimaforandringer eller overbefolkning?
Overbefolkning.

Madonna eller Poul Krebs?
Jeg kan egentlig ikke lide nogen af dem.

Ibiza eller Alaska?
Spanien.Af Helle Espensen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa